Urk - Waterschap knapt klein gemaal Urk op om waterpeil natuurgebied beter aan te sturen

Waterschap Zuiderzeeland renoveert vanaf dinsdag het (opvoer)gemaal dat water naar het Urker natuurgebied Het Toppad pompt. Het waterschap wil daarmee de watertoevoer naar het gebied verbeteren. Het werk aan het kleine gemaal aan de Haagwinde gaat acht weken duren.

Het natuurgebied staat op Urk bekend onder de naam Witte Zandvlakte. Het is zo'n 600 meter lang en 400 meter breed. Bij het droogvallen van de Noordoostpolder kwam op deze plek een kalkrijke zandige bodem tevoorschijn. Het gebied is aan drie kanten door woonwijken omsloten. Aan de zuidkant ligt het tegen de Urkerweg aan.

Gevarieerd natuurgebied
Er zijn verschillende leefomgevingen op de Witte Zandvlakte zoals vochtig grasland, open water, riet en bos. Daardoor nestelen er meer dan 40 broedende vogelsoorten en komen er ook bijzonder plantensoorten voor.[image:d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/… deze flora en fauna te behouden is het van belang dat er genoeg water naar het gebied wordt gepompt.

Nauwkeuriger aansturen waterpeil
Om het opvoergemaal te renoveren zijn er op verschillende momenten graafwerkzaamheden. Dat kan tot overlast leiden, zegt het waterschap. Het gaat onder meer de pomp vervangen en een nieuwe elektrische besturingskast plaatsen. Daarmee kan Waterschap Zuiderzeeland nauwkeuriger sturen op een goed waterpeil in het natuurgebied.
 Urk - Waterschap knapt klein gemaal Urk op om waterpeil natuurgebied beter aan te sturen (omroepflevoland.nl)

Waterschap Zuiderzeeland renoveert vanaf dinsdag het (opvoer)gemaal dat water naar het Urker natuurgebied Het Toppad pompt. Het waterschap wil daarmee de watertoevoer naar het gebied verbeteren. Het werk aan het kleine gemaal aan de Haagwinde gaat acht weken duren. Het natuurgebied staat op Urk bekend onder de naam Witte Zandvlakte. Het is zo'n 600 meter lang en 400 meter breed. Bij het droogvallen van de Noordoostpolder kwam op deze plek een kalkrijke zandige bodem tevoorschijn. Het gebied is aan drie kanten door woonwijken omsloten. Aan de zuidkant ligt het tegen de Urkerweg aan. Gevarieerd natuurgebied Er zijn verschillende leefomgevingen op de Witte Zandvlakte zoals vochtig grasland, open water, riet en bos. Daardoor nestelen er meer dan 40 broedende vogelsoorten en komen er ook bijzonder plantensoorten voor.[image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/DJI_0170_273C2FFFEE12FE50C1258AF3003D0BC2.jpg]Om deze flora en fauna te behouden is het van belang dat er genoeg water naar het gebied wordt gepompt. Nauwkeuriger aansturen waterpeil Om het opvoergemaal te renoveren zijn er op verschillende momenten graafwerkzaamheden. Dat kan tot overlast leiden, zegt het waterschap. Het gaat onder meer de pomp vervangen en een nieuwe elektrische besturingskast plaatsen. Daarmee kan Waterschap Zuiderzeeland nauwkeuriger sturen op een goed waterpeil in het natuurgebied.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden water , sturen , pomp , grasland , bodem , natuurgebied , waterschap , graafwerkzaamheden , vervangen en riet geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!