Veel kritische reacties op Van der Plas na uitspraken over FDF-actie

Veel politici zijn kritisch over uitspraken van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever en over de reactie van BBB-leider Van der Plas daarop.

Van den Oever zei gisteren dat demissionair minister Adema en NSC-Kamerlid Holman "in het centrum van de belangstelling zullen komen te staan" en dat hij "een spuughekel aan hen heeft gekregen". Hij deed zijn uitspraken terwijl hij voor brandende pallets en autobanden stond.

'Harde woorden, maar ook harde daden'
Van der Plas kreeg in Op1 de vraag of dat geen verkapt dreigement is. Zij antwoordde dat het moet gaan over hoe de ellende van de boeren moet worden opgelost. Ze vindt het wel harde woorden, maar niet zozeer een bedreiging: "Er worden ook heel harde daden gepleegd richting de boeren. De boosheid is enorm op dit moment."

NSC-voorman Omtzigt zegt op X over de uitspraken van Van den Oever en de reactie van Van der Plas dat "verkapte dreigementen niet OK zijn" en dat je daar "gewoon afstand" van neemt. En VVD-leider en demissionair minister van Justitie Yesilgöz benadrukt dat "mensen in gevaar brengen, de boel vernielen, wegen blokkeren en verkapte dreigementen van FDF nooit goed te praten of weg te wuiven zijn". Zij verwijst in haar bericht overigens niet met zoveel woorden naar Van der Plas.





'Altijd scherp veroordelen'
D66-leider (en demissionair Klimaatminister) Jetten zegt dat politici intimideren niet bij Nederland past. Hij vindt het "zwak" dat Van der Plas dat niet veroordeelt. GroenLinks-PvdA-voorman Timmermans noemt het bedreigen van politici een aanval op de rechtsstaat, die altijd scherp moet worden veroordeeld. "Kennelijk is die basislijn voor Van der Plas niet van toepassing als het om radicale boeren gaat", vult hij aan.

CDA-Kamerlid Vedder vindt dat "je dit echt niet doet: bedreigen niet en wegwuiven ervan ook niet". En ChristenUnie-leider Bikker: "Kap hier mee. Veroordeel dreigen en vernielen, in plaats van vergoelijkend over de toon te spreken." Volt-voorman Dassen spreekt over een "kansloze en gevaarlijke reactie van Van der Plas".



 Omtzigt: Van der Plas moet afstand nemen van verkapte bedreigingen (bnr.nl)

BBB-leider Caroline van der Plas had zich in het tv-programma Op1 moeten distantiëren van het ‘verkapte dreigement’ van Farmers Defence Force-leider Mark van den Oever, meent NSC-fractievoorzitter en beoogd coalitiegenoot Pieter Omtzigt.

 Politici hekelen Van der Plas om het niet veroordelen van dreigende taal vanuit FDF (nrc.nl)

Onder anderen Omtzigt reageerde via X op Van der Plas die geen afstand wilde nemen van „verkapte dreigementen” van de voorman van Farmers Defence Force aan het adres van politici. De kritiek van Omtzigt is opmerkelijk, omdat zijn partij samen met die van Van der Plas onderhandelt met de PVV en de VVD over een nieuw kabinet.

 Veel kritische reacties op Van der Plas na uitspraken over FDF-actie (nos.nl)

De BBB-leider wilde gisteravond geen afstand nemen van opmerkingen van FDF-voorman Van den Oever. De uitspraken van Van den Oever worden door velen als een verkapt dreigement gezien.

 Frictie tussen NSC en BBB over 'verkapte dreigementen' van radicale boeren (nu.nl)

Uitspraken van Farmers Defence Force-voorman Mark van den Oever leiden dit weekend tot irritatie tussen NSC-leider Pieter Omtzigt en BBB'er Caroline van der Plas. Het is de zoveelste openlijke irritatie tussen de formerende partijen.

Nieuwsgrazer

Reacties

Twentsch Land
Gaat de onderhandelingen over een rechts kabinet klappen op dit punt .......
+12
kleine boer
Ze pakken elke gelegenheid aan om vd plas aan te pakken en dat zal zo blijven.... Maar ze deed het zoals altijd gewoon goed. Ze hebben nog steeds buikpijn van de resultaten van BBB niks meer en niks minder.
+4
weurding
Misschien heeft van der plas hier ook echt wel een steekje laten vallen?
+4
Frederika
@weurding tuurlijk niet er was toch niets aan de hand
+8
slagroomvla
@weurding Met wat? v/d Oever bedreigt niemand, heeft het alleen over belangstelling. Hij heeft het niet over opknopen, stenigen of verzuipen. Dus wat is het probleem>?

Ben ik de enige die zich ergert aan de zich "boerin" noemende Eline Vedder? wat een triest geval is dat aan het worden.
weurding
@slagroomvla gezien de reacties zijn de meningen verdeeld, waarom? Kun je opmaken uit de commentaren, en eline.. worden of was?
arie.j
Quote Reactie van @slagroomvla:
@weurding Met wat? v/d Oever bedreigt niemand, heeft het alleen over belangstelling. Hij heeft het niet over opknopen, stenigen of verzuipen. Dus wat is het probleem>?

Zijn allereerste toespraak die ik hoorde een paar jaar geleden , dat was voor de Pr, staten van Noord-Brabant
Daar stond hij in het openbaar als inspreker de overheid en het RIVM , voor de meest corrupte organisaties uit te maken
Terwijl hij duidelijk zoiets voor geen kruimel hard kon maken.
Hij ging toen voor mij af als een gieter.
overstekend wild
@arie.j hoezo? Daar had hij toch gewoon gelijk in. Is ondertussen wel meer dan duidelijk geworden.
cs-agrar
Quote Reactie van @overstekend wild:
gelijk

dat heeft hij ook, maar kan het voor geen meter brengen. Moet ie Ubels laten doen en zelf met kop uit media. Gaat het al heel anders worden
labella
Quote Reactie van @slagroomvla:
Eline Vedder? wat een triest geval is dat aan het worden.

Eline is nog nooit wat geweest!
-Jan-
@weurding je zal er maar zitten om een reactie
weurding
@-Jan- ik ben ongeschikt, geef ik direct toe
+30
John Spithoven
Caroline deed het gisteren super.
Lief blijven lachen en alleen inhoudelijk reageren.

Omtzigt, Vedder , Boswijk en weet ik wie er meer onder de tweet staan..... Caroline hoeft zich toch niet verantwoorden voor Mark v d Oever. Kom nu, politiek kleuter klasje. Ga het land regeren ivm dit gezemel.
+1
Twentsch Land
Ja en Nee

Als politicus geen afstand nemen in deze is instemmen.

Grijs gebied is er niet.

Vond hoe ze het aanpakte wel ijzersterk.

@John Spithoven
kleine boer
@Twentsch Land En dan stond de media vol dat ze afstand nam van iets wat ach laat ook maar....
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @John Spithoven:
Caroline deed het gisteren super.Lief blijven lachen en alleen inhoudelijk reageren.

Ja, mooi stukje TV. Komt ook al zelfverzekerder over. Hier de complete uitzending: npo.nl/start/serie/…
EDOO
@Grasbaal Maar toch....laatste peiling Maurice de Hond......BBB nog slechts 7 zetels....
Grasbaal
Quote Reactie van @EDOO:
.BBB nog slechts 7 zetels....

Stabiel dus... parlement.com/id/vhnnmt7ijayp/…
+5
GJKlaassen
Vanavond AJAX-PSV!

Nieuwe ajax-speler Henderson zal ongetwijfeld bij vriend en vijand in het centrum van de belangstelling staan.
Of mag ik dat niet zeggen??
+1
Vdejong
@GJKlaassen Oei, gevaarlijk hoor
cs-agrar
@GJKlaassen

(klik om te vergroten)

GJKlaassen
@cs-agrar dat mag!!
+1
richard-de-wolff
If you can't stand the heat stay out of the kitchen😂
demelkboer
Wat was precies de bedreiging?
+3
midden
Het is misschien wel goed om politici wat persoonlijker op hun 'aangerichte schade' aan te spreken. Wij worden ook keihard persoonlijk geraakt en onze eigendommen! Het moet maar eens een keer klaar zijn!
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden timmermans , dassen , fdf , richting , boeren , wegen , nederland en omtzigt geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!