Flevoland - Grote zorgen bollentelers over regen en vorst: 'Het is een moeizaam jaar'

De vele regen van de afgelopen tijd gooit roet in het eten van veel Nederlandse bollentelers. Door de natte bodems konden veel bollen pas in december gepoot worden, zes weken later dan normaal. Ook veel Flevolandse telers hebben last van het overtollige water en het hoge water in het IJsselmeer. Volgens teler Maarten Oijevaar uit Creil zijn de zorgen groot.

"Normaal gesproken worden tulpen tussen half oktober en in november geplant", zegt Oijevaar. Naast bollenteler is hij ook bestuurslid van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Volgens de Oijevaar hadden de bollentelers geen andere keus dan later poten. Dat komt doordat de grond door de regenval eerder niet goed te bewerken was.

Schade door de regen
De hevige regenval kan ook veel schade opleveren. Als tulpenbollen in te veel water staan, krijgen ze geen zuurstof meer, legt Gerard Slootman van de Tulpensoortentuin in Creil uit. Als er niet genoeg zuurstof is, gaan de wortels verstikken, wat een kleinere bol of helemaal geen nieuwe bol kan opleveren.

[quote: Gerard Slootman, Tulpensoortentuin Creil: "Er kan nog van alles gebeuren"]

Volgens Slootman is de vele regen dan ook problematisch voor de telers. Hij vertelt dat de bollen in de Tulpensoortentuin ook veel later zijn gepoot. Toch hebben de bollen daar volgens hem nog niet veel last van het water. De bollen zijn met de hand geplant op een perceel waar minder waterproblemen zijn. Maar het gevaar voor de Tulpensoortentuin is daarmee nog niet geweken. "Tot ze bloeien, staan ze wel buiten", zegt Slootman. "Er kan nog van alles gebeuren."

Minder hoge opbrengst
Bollenteler Rick Klink uit Zeewolde was op 7 december klaar met poten, later dan gepland. De weersomstandigheden zaten niet mee. "Het is een moeizaam jaar geweest", zegt Klink.

Volgens hem groeien de bollen in Zuid- en Oost-Flevoland nog in goede omstandigheden, maar kunnen in de Noordoostpolder meer problemen ontstaan door het verschil in bodemsoorten. De Noordoostpolder heeft meer percelen op zandgrond. Daardoor kunnen de bollen eerder verzuipen.

Klink doet ook mee met de Tulpenroute. Hij verwacht dat bezoekers van die route dit jaar wel de tulpen kunnen bekijken, maar het kan wel zijn dat de velden iets minder mooi zijn dan anders. Ook kan de opbrengst van de bollen minder hoog uitvallen.

Bollenteler en KAVB-bestuurslid Maarten Oijevaar schat dat er bij 10 tot 25 procent van de beplante percelen in Nederland schade kan ontstaan. Hoeveel dat precies gaat kosten, kan nu nog niet gezegd worden.


 Flevoland - Grote zorgen bollentelers over regen en vorst: 'Het is een moeizaam jaar' (omroepflevoland.nl)

De vele regen van de afgelopen tijd gooit roet in het eten van veel Nederlandse bollentelers. Door de natte bodems konden veel bollen pas in december gepoot worden, zes weken later dan normaal. Ook veel Flevolandse telers hebben last van het overtollige water en het hoge water in het IJsselmeer. Volgens teler Maarten Oijevaar uit Creil zijn de zorgen groot. "Normaal gesproken worden tulpen tussen half oktober en in november geplant", zegt Oijevaar. Naast bollenteler is hij ook bestuurslid van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB). Volgens de Oijevaar hadden de bollentelers geen andere keus dan later poten. Dat komt doordat de grond door de regenval eerder niet goed te bewerken was. Schade door de regen De hevige regenval kan ook veel schade opleveren. Als tulpenbollen in te veel water staan, krijgen ze geen zuurstof meer, legt Gerard Slootman van de Tulpensoortentuin in Creil uit. Als er niet genoeg zuurstof is, gaan de wortels verstikken, wat een kleinere bol of helemaal geen nieuwe bol kan opleveren. [quote: Gerard Slootman, Tulpensoortentuin Creil: "Er kan nog van alles gebeuren"] Volgens Slootman is de vele regen dan ook problematisch voor de telers. Hij vertelt dat de bollen in de Tulpensoortentuin ook veel later zijn gepoot. Toch hebben de bollen daar volgens hem nog niet veel last van het water. De bollen zijn met de hand geplant op een perceel waar minder waterproblemen zijn. Maar het gevaar voor de Tulpensoortentuin is daarmee nog niet geweken. "Tot ze bloeien, staan ze wel buiten", zegt Slootman. "Er kan nog van alles gebeuren." Minder hoge opbrengst Bollenteler Rick Klink uit Zeewolde was op 7 december klaar met poten, later dan gepland. De weersomstandigheden zaten niet mee. "Het is een moeizaam jaar geweest", zegt Klink. Volgens hem groeien de bollen in Zuid- en Oost-Flevoland nog in goede omstandigheden, maar kunnen in de Noordoostpolder meer problemen ontstaan door het verschil in bodemsoorten. De Noordoostpolder heeft meer percelen op zandgrond. Daardoor kunnen de bollen eerder verzuipen. Klink doet ook mee met de Tulpenroute. Hij verwacht dat bezoekers van die route dit jaar wel de tulpen kunnen bekijken, maar het kan wel zijn dat de velden iets minder mooi zijn dan anders. Ook kan de opbrengst van de bollen minder hoog uitvallen. Bollenteler en KAVB-bestuurslid Maarten Oijevaar schat dat er bij 10 tot 25 procent van de beplante percelen in Nederland schade kan ontstaan. Hoeveel dat precies gaat kosten, kan nu nog niet gezegd worden. [image:https://d5ms27yy6exnf.cloudfront.net/pictures/210403_Tulpen2_85F444F3A4434649C12586AC0055595D.jpg]

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden tulpen , flevoland , poten , zeewolde , wortels , regen , schade , Mooi zijn , nederland en Kosten geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!