Boerenweercolumn: Van zomer in herfst naar vorst in de nacht

Met afstand verliep het eerste tiendaagse tijdvak van oktober als warmste ooit gemeten in de Bilt. Maar begin volgende week ziet het er ’s ochtends vroeg misschien wel winters wit uit.
 Boerenweercolumn: Van zomer in herfst naar vorst in de nacht | Akkerwijzer.nl - Nieuws en kennis voor de akkerbouwers (akkerwijzer.nl)

Met afstand verliep het eerste tiendaagse tijdvak van oktober als warmste ooit gemeten in de Bilt. Maar begin volgende week ziet het er ’s ochtends vroeg misschien wel winters wit uit.

 Weersomslag in aantocht: 'Houd komende week de ijskrabber bij de hand' (omroepbrabant.nl)

Het weer gaat komend weekend omslaan. De temperatuur daalt zondag richting 10 graden. Volgens Raymond Klaassen van Weerplaza moeten we volgende week zelfs rekening houden met nachtvorst. "Deze vrijdag komen we nog makkelijk boven 20 graden uit", vertelde Raymond 's ochtends in het radioprogramma 'WAKKER!' op Omroep Brabant. "We halen 22 of 23 graden, bij een matige tot krachtige westenwind."De dag begon met regen, maar in de loop van de ochtend wordt het vanuit het zuiden droog. Maar dat blijft het niet de rest van de dag. "'s Middags kunnen we toch weer hier en daar te maken krijgen met een bui, en dat niet alleen. Vrijdagavond komen er nog veel meer buien vanuit het noordwesten opzetten. Die buien vormen een soort bezem die door de atmosfeer wordt gehaald. De warme lucht wordt daarmee helemaal weggeveegd. Komend weekend zal dan ook een stuk kouder verlopen." Raymond raadt dan ook aan om na deze vrijdag een andere jas te dragen. "Zaterdag wordt het hooguit 15 graden en ik denk dat we zondag niet veel verder komen dan een graad of 12. Ook de nachten worden kouder. Op beide dagen zijn er wel perioden met zon, maar zo af en toe trekt ook dan een bui voorbij. Omdat de bovenlucht koud is, kan dit best weleens een fikse bui zijn. Ik sluit niet uit dat er zelfs onweer en hagel bij kan zitten." In de eerste helft van komende week blijft de temperatuur overdag steken op 12 tot 14 graden. In de nacht kan de temperatuur dan richting het vriespunt gaan. "Het worden echt koude nachten met minima tussen 0 - in in de buitengebieden - en 3 graden. Dit kan tot vorst aan de grond leiden. Zeker in de eerste nachten van volgende week zou ik een ijskrabber bij de hand houden,. Je zou zomaar de ruiten van je auto moeten krabben als je 's ochtends vroeg met de auto wil vertrekken."

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
weurding
Arme aardappelen

(klik om te vergroten)

Albert Altena
Ik begrijp niet dat er alleen maar ingezet wordt op het feit dat de aardappelen nog niet afgerijpt zijn.
Groter probleem is dat je ze niet in een kuil kan bewaren tot december als de temperatuur bij rooien te hoog is.
bio boer
@Albert Altena wordt dat nog gedaan ze gaan toch allemaal de cel in
Albert Altena
@bio boer Hier heb je elke herfst kuilen van honderden meters lang.
bio boer
@Albert Altena gewoon bult met ademend kleed er over net als bieten ?
labella
Er staan hier nog aardappels en bieten bij de vleet.
bio boer
@labella net stond er nog wat anders
+1
labella
@bio boer klopt, ik wilde toch niet als prutser overkomen. 😆
+1
cjw73
@labella wanneer moeten die piepers eruit? Want die weken mooi weer die ze beloofd hadden zijn ook als sneeuw voor de zon verdwenen.
weurding
@labella zetmeel mag nog
demelkboer
Als het regent in september valt Kerstmis in december
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden zomer , nacht , herfst , vorst en wit geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!