Plantaardig bewerkt ‘gezonder’ dan bewerkt vlees

Vervang je bewerkt vlees door een bewerkt plantaardig product, dan kan dat voor je gezondheid iets beter uitpakken. Het stempel 'gezond' zal een vegetarische burger, spekje of rookworst, net als de echte vleesvarianten overigens, niet snel krijgen. Wel scoren de plantaardige versies inmiddels gemiddeld een stuk beter dan voorheen, schrijft ProVeg.

Met een nieuw rapport gaat ProVeg Nederland de berichtgeving dat vleesvervangers ongezond zijn te lijf. Je moet op productniveau kijken voor een realistische vergelijking, worst met worst vergelijken dus.

Proveg legde vleesvervangers langs de Schijf van Vijf-lat en deed dat ook met vergelijkbare dierlijke vleesproducten. Van de vleesvervangers voldeed 85% aan het eiwitcriterium voor vleesvervangers van het Voedingscentrum. Voor de dierlijke producten gold dat voor 88%. Zowel de plantaardige als de vleesproducten bevatten te veel zout. Op verzadigd vet, calorie-aantal en vezels scoren vleesvervangers beter. Ongeveer de helft van de plantaardige producten was verrijkt met ijzer en vitamine B12.

Categorie-specifiek scoren plantaardige burgers, gehakt, gehaktballetjes, (rook)worst, en spek gemiddeld beter dan hun dierlijke tegenhangers. Bij shoarma en nuggets is de score vergelijkbaar. Bij de kipstukjes, kipfilet en schnitzel scoren juist de dierlijke vleesproducten gemiddeld beter.

Voor de consument is het een zoektocht. Net zoals er tussen vleesproducten grote verschillen zijn in gezondheidsscores, geldt dat ook voor vleesvervangers. Wel is er in ongeveer elke categorie een 'gezond' plantaardig product te vinden. Goed opletten, etiketten lezen en afwisselen, is het devies.
 Plantaardig bewerkt ‘gezonder’ dan bewerkt vlees (foodlog.nl)

Vervang je bewerkt vlees door een bewerkt plantaardig product, dan kan dat voor je gezondheid iets beter uitpakken. Het stempel 'gezond' zal een vegetarische burger, spekje of rookworst, net als de echte vleesvarianten overigens, niet snel krijgen. Wel scoren de plantaardige versies inmiddels gemiddeld een stuk beter dan voorheen, schrijft ProVeg. Met een nieuw rapport gaat ProVeg Nederland de berichtgeving dat vleesvervangers ongezond zijn te lijf. Je moet op productniveau kijken voor een realistische vergelijking, worst met worst vergelijken dus. Proveg legde vleesvervangers langs de Schijf van Vijf-lat en deed dat ook met vergelijkbare dierlijke vleesproducten. Van de vleesvervangers voldeed 85% aan het eiwitcriterium voor vleesvervangers van het Voedingscentrum. Voor de dierlijke producten gold dat voor 88%. Zowel de plantaardige als de vleesproducten bevatten te veel zout. Op verzadigd vet, calorie-aantal en vezels scoren vleesvervangers beter. Ongeveer de helft van de plantaardige producten was verrijkt met ijzer en vitamine B12. Categorie-specifiek scoren plantaardige burgers, gehakt, gehaktballetjes, (rook)worst, en spek gemiddeld beter dan hun dierlijke tegenhangers. Bij shoarma en nuggets is de score vergelijkbaar. Bij de kipstukjes, kipfilet en schnitzel scoren juist de dierlijke vleesproducten gemiddeld beter. Voor de consument is het een zoektocht. Net zoals er tussen vleesproducten grote verschillen zijn in gezondheidsscores, geldt dat ook voor vleesvervangers. Wel is er in ongeveer elke categorie een 'gezond' plantaardig product te vinden. Goed opletten, etiketten lezen en afwisselen, is het devies.

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden rook , vlees , zout , vleesvervangers , gezondheid , burgers , consument , nederland en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!