Flevoland - Onderzoekers: 'Provincie moet meer doen voor circulaire economie'

Het doel om in 2050 een Flevolandse economie te hebben die geen afval produceert, is met de huidige koers niet haalbaar. Daarom moeten de provinciale politici het huidige beleid aanpassen. Dat zegt de Randstedelijke-Rekenkamer in een nieuw rapport.

"Wij zijn gewend om veel grondstoffen te gebruiken, maar die raken uitgeput. Voor de economie is het daarom ook belangrijk om goed om te gaan met die grondstoffen", zegt onderzoeker Michael Mekel.

In een zogeheten circulaire economie wordt er aan de voorkant al nagedacht over het hergebruiken van grondstoffen en het verminderen van afval. De provincie wil in 2030 voor de helft circulair zijn en in 2050 dus volledig. "Maar op deze weg doorgaan, dan halen we de doelen niet."

Te weinig inzet
"Als je circulaire economie belangrijk vindt en je wilt die doelen halen, dan moet er meer gebeuren." Volgens Mekel zijn er in Flevoland vooral goede ideeën voor het hergebruik van landbouwgrondstoffen, maar lukt het nog niet echt volgens de rekenkamer. Zo zou de provincie te weinig inzet tonen. Ook is er volgens de onderzoekers te weinig beschikbare data om de effecten van het beleid te meten.

Hergebruiken van asfalt
Wel wordt er steeds meer nagedacht in de provincie over een circulaire economie. Zo denken scholen steeds meer mee hoe er in het onderwijs meer aandacht aan kan worden besteed. Mekel: "Daar kunnen andere provincies zich aan spiegelen." Wat nog beter zou kunnen, is het hergebruiken van asfalt bij het aanleggen van wegen. "Daar speelt de provincie een grote rol in."

Effecten meten
Mekel en de andere onderzoekers adviseren de provinciale politiek om te leren van andere provincies. "Hou rekening met andere grote veranderingen zoals de energietransitie en de landbouwtransitie. Monitor ook goed je beleid. Je kunt wel maatregelen nemen, maar je moet daarvan dan ook de effecten meten. Zo zie je wat je aan het doen bent."
 Flevoland - Onderzoekers: 'Provincie moet meer doen voor circulaire economie' (omroepflevoland.nl)

Het doel om in 2050 een Flevolandse economie te hebben die geen afval produceert, is met de huidige koers niet haalbaar. Daarom moeten de provinciale politici het huidige beleid aanpassen. Dat zegt de Randstedelijke-Rekenkamer in een nieuw rapport. "Wij zijn gewend om veel grondstoffen te gebruiken, maar die raken uitgeput. Voor de economie is het daarom ook belangrijk om goed om te gaan met die grondstoffen", zegt onderzoeker Michael Mekel. In een zogeheten circulaire economie wordt er aan de voorkant al nagedacht over het hergebruiken van grondstoffen en het verminderen van afval. De provincie wil in 2030 voor de helft circulair zijn en in 2050 dus volledig. "Maar op deze weg doorgaan, dan halen we de doelen niet." Te weinig inzet "Als je circulaire economie belangrijk vindt en je wilt die doelen halen, dan moet er meer gebeuren." Volgens Mekel zijn er in Flevoland vooral goede ideeën voor het hergebruik van landbouwgrondstoffen, maar lukt het nog niet echt volgens de rekenkamer. Zo zou de provincie te weinig inzet tonen. Ook is er volgens de onderzoekers te weinig beschikbare data om de effecten van het beleid te meten. Hergebruiken van asfalt Wel wordt er steeds meer nagedacht in de provincie over een circulaire economie. Zo denken scholen steeds meer mee hoe er in het onderwijs meer aandacht aan kan worden besteed. Mekel: "Daar kunnen andere provincies zich aan spiegelen." Wat nog beter zou kunnen, is het hergebruiken van asfalt bij het aanleggen van wegen. "Daar speelt de provincie een grote rol in." Effecten meten Mekel en de andere onderzoekers adviseren de provinciale politiek om te leren van andere provincies. "Hou rekening met andere grote veranderingen zoals de energietransitie en de landbouwtransitie. Monitor ook goed je beleid. Je kunt wel maatregelen nemen, maar je moet daarvan dan ook de effecten meten. Zo zie je wat je aan het doen bent."

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden flevoland , onderwijs , scholen , politiek , afval , meten , asfalt , Aanpassen en nieuw geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!