Private lease voor elektrische auto's

Stel: je wilt graag elektrisch rijden maar vind een nieuwe EV toch vrij prijzig. Denk dan eens aan private lease! Elektrisch rijden in de vorm van privélease is veel voordeliger dan dat je zelf een elektrische auto aan moet schaffen. Je hebt immers geen zorgen over de restwaarde van je auto zodra die enkele jaren oud is. Daarnaast heb je met private lease het voordeel dat je zelf geen zorg hoeft te dragen voor reparatie, onderhoud of het betalen van de wegenbelasting en de verzekering. Hier vind je antwoorden op alle vragen die je kunt hebben over het private leasen van jouw elektrische auto!

Wat is private lease en hoe werkt het?

Private lease is een leasevorm speciaal voor particulieren. Je kunt hiermee als privépersoon voor een vast maandbedrag in een nieuwe elektrische auto rijden. Alle vaste kosten die je normaal gesproken hebt bij het gebruik van je elektrische auto zijn hierbij inbegrepen. Wat je hier bovenop zelf nog betaalt zijn de kosten voor het opladen van je EV.

Je hoeft zelf niet te sparen voor een nieuwe auto. Die wordt gekocht door de leasemaatschappij. Je bent dan ook zelf geen eigenaar van de auto. Je rijdt in de elektrische auto van de leasemaatschappij en levert die daarna weer in. Dit betekent dat je in een gloednieuwe auto kunt rijden zonder daar eenmalig een groot bedrag voor neer te hoeven tellen. Maar voordat je de keuze maakt om te gaan private leasen, is het handig om te weten hoe privé lease werkt en wat erbij komt kijken.

Wat kost private lease?

De kosten van privé lease verschillen per leaseauto. Je kunt al een elektrische auto private leasen vanaf ongeveer €300 per maand. Daar zit bijna alles bij in. Wegenbelasting, verzekering en onderhoud zijn namelijk bij het leasebedrag inbegrepen. De hoogte van de maandelijkse kosten is afhankelijk van:
 • de nieuwwaarde van de auto inclusief opties en extra’s
 • de leasetermijn
 • de hoeveelheid maximale kilometers per jaar

Op het elektrisch opladen na weet je precies wat je maandelijkse kosten gaan zijn. Extra kosten zijn alleen mogelijk bij bekeuringen, eigen risico bij schade of wijzigingen in het maandbedrag (bijvoorbeeld door wetswijzigingen, denk aan rekeningrijden of extra belastingen).

Leasecontract van 12 tot 60 maanden

Je gaat een contract met een leasemaatschappij aan voor een bepaalde termijn. Termijnen verschillen tussen minimaal 12 en maximaal 60 maanden, 1 tot 5 jaar. De lengte van de leasetermijn bepaalt in grote mate de kosten die je per maand hebt van je leasecontract. Wanneer het contract afgelopen is, lever je de leaseauto weer in bij de leasemaatschappij. Je betaalt dus alleen een vast maandbedrag voor het gebruik van de elektrische auto. Geen aanbetaling, geen slottermijn.

Wat krijg je voor het maandbedrag? Deze elementen zitten vaak inbegrepen bij de vaste kosten per maand:
 • Onderhoudskosten
 • Reparaties en banden
 • Schadeherstel
 • All-risk verzekering
 • Rente en afschrijving
 • Afleveringskosten
 • Wegenbelasting (voor elektrische auto’s gelukkig nog niet van toepassing)

Per leasemaatschappij kan er verschil zitten in voorwaarden, waardoor er dingen soms wel, soms niet bij het leasebedrag in zitten. Zo kunnen de verzekering en schadeherstel zijn voorzien van een eigen risico waarvan de hoogte verschilt per aanbieder. En wees erop bedacht dat gratis vervangend vervoer en pechhulp niet door alle leasemaatschappijen wordt aangeboden binnen jouw maandbedrag.

Wat zijn de voordelen van private lease?

 • Een groot voordeel van private leasen van een elektrische auto is dat je precies weet waar je elke maand aan toe bent. Je betaalt een vast leasebedrag en hiervoor mag je een in gloednieuwe elektrische auto rijden.
 • Alles wordt voor je geregeld. Verzekeringen, reparaties, periodiek onderhoud en belasting. Jij hoeft zelf nergens aan te denken, de leasemaatschappij regelt alles voor je.
 • Een nieuwe auto vergt een grote eenmalige investering, maar niet als je kiest voor private lease. Je hoeft dus niet maanden of jaren te sparen om een nieuwe elektrische auto te kunnen rijden.
 • Geen bijtelling. Alleen bij een leaseauto via de werkgever betaal je bijtelling. Met private lease ben jij zelf degene die de auto leaset.

En de nadelen?

 • De leaseauto is officieel niet van jou. Deze blijft op naam van de leasemaatschappij staan, ook als het leasecontract is afgelopen.
 • Doordat de auto niet op je eigen naam staat, kun je geen schadevrije jaren opbouwen bij een verzekeraar. Schadevrije jaren vervallen na verloop van tijd, maar je kunt vaak bij de leasemaatschappij een ‘schadevrij verklaring’ aanvragen om toch met korting je eerstvolgende privé-auto te kunnen verzekeren.
 • Samen met de leasemaatschappij wordt het contract opgesteld. Daarin staat onder andere hoeveel kilometers je per jaar mag rijden. Rijd je meer kilometers per jaar, dan zal de maatschappij dat bij jou in rekening brengen tegen het daarvoor afgesproken tarief.

Registratie bij BKR

Wanneer je een private leasecontract aangaat, wordt dit over het algemeen geregistreerd bij Stichting BKR. Registratie van het contract hoeft niet nadelig te zijn. Wanneer de financiële verplichting elke maand netjes nagekomen wordt, worden er geen achterstanden geregistreerd. Een private leasecontract heeft wel effect op de maximale hypotheek of andere lening. Je gaat met leasen namelijk een maandelijkse betalingsverplichting aan waar je een aantal jaren aan vast zit. Daarom wordt een gedeelte van het BKR-geregistreerde bedrag meegenomen bij de aanvraag van een eventuele nieuwe lening of hypotheek.

Meer over de invloed van private lease vind je op de site van het BKR →

Private leasen of niet? 6 tips

Er zijn een paar punten waarmee je rekening moet houden voordat je je vol overgave in het private lease-avontuur stort. Bepaal met deze 6 tips of het private leasen van een elektrische auto wel echt iets voor jou is.

 1. Maak een goede afweging tussen een auto kopen en een auto leasen. Zet hiervoor al je huidige maandelijkse kosten voor de auto op een rijtje. Neem dan echt alle kosten daarin mee, ook afschrijving en reservering voor onverwachte onderhoudskosten of schadeherstel. Hiervoor kun je een rekenhulp gebruiken zoals die van de ANWB. Vergelijk dit vervolgens met de maandelijkse leaseprijs.
 2. Ook is het verstandig om na te denken over het aantal kilometers dat je gaat rijden. Als je meer rijdt dan afgesproken, moet achteraf per kilometer bijbetaald worden. Bedenk dus vooraf hoeveel kilometers nodig zijn in het leasecontract. Gebruik je de elektrische auto alleen voor privéritten of ook voor woon-werkverkeer? Verwacht je hier in de komende jaren verandering in? Wordt de private leaseauto gebruikt voor vakantie? Zijn er gezinsleden die de leaseauto gaan gebruiken?
 3. Welke extra’s moet de leaseauto hebben? Misschien heb je een set winterbanden nodig of wil je dat er bij pech altijd direct een vervangende auto klaar staat. Een extra verzekering kan ook verstandig zijn als dat niet binnen het leasebedrag valt. Maak de afweging wat voor jou belangrijk is en neem dit mee in het kostenplaatje bij het berekenen van de leaseprijs.
 4. Wat gaat er gebeuren met je huidige auto? Sommige leasemaatschappijen bieden de optie om je huidige auto te kopen of voor jou te verkopen. Dat scheelt weer in de maandlasten en bespaart het gedoe van eventuele particuliere verkoop. Informeer bij de leasemaatschappij van je keuze naar de mogelijkheden.
 5. Elke maand moet een vast bedrag betaald worden. Kun je deze vaste lasten goed dragen? Wat zijn bijvoorbeeld de plannen op het gebied van wonen? Wil je een huis kopen? Dan heeft het leasecontract invloed op je maximale hypotheek en op de maandelijkse vaste lasten. Het tussentijds opzeggen van het contract kan voor extra kosten zorgen, dus dat wil je het liefst voorkomen.
 6. Check of de leasemaatschappij en haar voorwaarden betrouwbaar zijn en goed bij jou passen. Met het Keurmerk Private Lease weet je zeker dat de voorwaarden in orde zijn. Deze zijn tot stand gekomen in samenwerking met de Consumentenbond.


0 reacties

Terug naar boven


Waarom elektrische auto private leasen?

Met private lease rijd je in een nieuwe EV en worden alle autozaken je uit handen genomen. Je betaalt maandelijks een vast bedrag. Hierin zitten alle kosten als afschrijving, all-risk verzekering, onderhoud, banden en reparaties.

Privé leasen van EV’s steeds populairder

Elektrisch rijden maakt een snelle ontwikkeling door. Veel automerken zetten vol in op elektrisch en introduceren nieuwe modellen in allerlei segmenten, en met een steeds grotere actieradius. Door het hele land wordt geïnvesteerd in oplaadmogelijkheden, waardoor er een infrastructuur ontstaat om overal auto’s op te kunnen laden. Maar voor consumenten zijn de argumenten om nog geen elektrische auto aan te schaffen vaak dezelfde: ‘het is te duur’ en ‘de restwaarde is onzeker’. Laat dat nou net twee factoren zijn die wegvallen bij private lease.

All-in prijs voor mobiliteit

Elektrisch rijden in de vorm van privélease is veel voordeliger dan dat je zelf een elektrische auto aan moet schaffen. Daarnaast heb je met private lease het voordeel dat je geen zorg hoeft te dragen voor reparatie, onderhoud of het betalen van de wegenbelasting en de verzekering. Je leaset een elektrische auto dus lekker all-in. Er zijn diverse aanbieders die elektrisch private leasen mogelijk maken. Daarbij heb je ook nog eens de keuze uit verschillende modellen.

Wat zit er over het algemeen inbegrepen bij de maandelijkse kosten?

 • Onderhoudskosten
 • Kosten voor eventuele reparaties en banden
 • Schadeherstel en ruitreparaties
 • WA+ Casco verzekering (all-risk) + ongevallen inzittenden verzekering
 • Rente en afschrijving
 • 24/7 Pechhulp in heel Europa
 • Gratis vervangend vervoer
 • Afleveringskosten

  Waarom kiezen mensen voor elektrisch private leasen?

  Een groot voordeel van elektrisch private leasen is dat je weet waar je aan toe bent. Je betaalt een vast maandbedrag en hiervoor kun je een in gloednieuwe auto rijden. Naast deze kosten per maand hoef je alleen nog maar de kosten voor het opladen te betalen.

  Alle voordelen van een elektrische auto leasen op een rijtje:

  • Milieuvriendelijk
  • Stroom is relatief goedkoop
  • Steeds meer oplaadpunten
  • Comfortabel en innovatief

  Geen zorgen over onzekere restwaarde

  Een elektrische auto aankopen is prijziger dan een niet-elektrische auto. Doordat elektrische auto’s prijzig zijn schrijft de auto relatief veel af. Hierdoor komt u dus op een lagere restwaarde dan wanneer u een niet-elektrische auto koopt. Gelukkig hoeft u zich geen zorgen te maken over de onzekere restwaarde van uw elektrische auto wanneer u de auto leaset. Na uw leasetermijn wordt de auto namelijk weer ingenomen.

  0 reacties

  Terug naar boven


  Elektrische auto kopen of private leasen?

  De afweging tussen private leasen en kopen is een terechte afweging om te maken als je in de markt bent voor een nieuwe auto. Private lease is een relatief nieuwe vorm van mobiliteit die in korte tijd erg populair is geworden. Het rijden in een nieuwe, schone auto tegen vooraf bekende maandelijkse kosten lijkt goed aan te slaan in Nederland. Toch blijft het bezit van een eigen auto voor veel mensen een vertrouwd idee. We helpen je graag de verschillen tussen kopen en private leasen beter te begrijpen, zodat jij bewust je keuze kunt maken.

  Wat is goedkoper, auto privé leasen of kopen?

  Om te bepalen of je goedkoper uit bent met private leasen of kopen van een elektrische auto, zul je een berekening moeten maken. Ga na welke kosten jij jaarlijks aan een auto hebt, inclusief een bedrag voor afschrijving van de auto. Je zult ervan schrikken wat je per maand kwijt bent aan een auto in eigen bezit. Denk hierbij aan onderhoudskosten, kosten van motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting), kosten voor verzekering en pechhulp. Heb je deze kosten op een rijtje? Vergelijk ze dan met een private lease tarief van een auto naar wens. Daar zitten alle kosten bij in. Zo heb je eerlijk vergelijkingsmateriaal.

  Voor- en nadelen van een auto kopen

  Met een auto die je hebt gekocht kun je doen en laten wat je wilt, het is jouw bezit. Je kunt de auto altijd weer verkopen en je behoudt altijd een restwaarde. Verder heb je natuurlijk geen maandelijkse leasekosten. De andere kant is dat je nooit weet tegen welke onverwachte kosten je aanloopt. Zeker bij een occasion is dat soms niet te voorzien. Het risico is dat je op een gegeven moment tegen flinke onderhoudskosten aan gaat lopen. Bij private lease heb je deze onvoorziene uitgaven niet. Verder is het aankopen van een auto een aanslag op je spaargeld, of dwingt het je om een persoonlijke lening of financiering af te sluiten.

  Voor- en nadelen van een elektrische auto private leasen

  Met private leasen kies je voor zekerheid en gemak. Een groot voordeel van private lease is dat je altijd een nieuwe elektrische auto rijdt tegen een vast maandbedrag. Zonder onverwachte kosten en verrassingen. Onverwachte kosten voor bijvoorbeeld onderhoud zijn er niet meer. Alleen de kosten voor opladen, tol en eventuele bekeuringen vallen buiten je vaste leasetarief per maand. Uiteraard heb je iedere maand wat minder vrij te besteden doordat je een bedrag voor je leasetarief reserveert. Een private leasecontract heeft wel effect op de maximale hypotheek of andere lening. Je gaat namelijk een maandelijkse betalingsverplichting aan van een aantal jaren. Met oog op eventuele toekomstplannen is dat zeker iets om in je achterhoofd te houden voordat je een leasecontract aangaat.

  Verschillen in de aankoop

  Private lease hanteert geen aanbetaling of waarborgsom. Het inruilen van een oude auto kan vaak wel, maar geldt niet als aanbetaling of verlaging van het maandbedrag. Een nieuwe of tweedehands auto kopen kan met een financiering, waarbij je rente betaalt, of met spaargeld. Het vergt een flinke investering waardoor je ineens een (gedeelte van) je spaargeld kwijt bent. Wel kun je je oude auto inruilen, wat je een korting op de aanschafprijs oplevert. Daarnaast heerst bij een occasion vaak onzekerheid over de historie, de kwaliteit van de auto en het uitgevoerde onderhoud.

  Verschillen qua service en onderhoud

  Met private lease is al het onderhoud en bijkomende service inbegrepen. Zo heb je vaak recht op vervangend vervoer en krijg je vanzelf te horen wanneer je naar je vaste merkdealer moet voor een onderhoudsbeurt. Bij een gekochte nieuwe of tweedehands auto is het onderhoud jouw eigen verantwoordelijkheid. Met een oudere auto heb je over het algemeen meer onderhoud nodig. De kans op onverwachte kosten neemt hiermee toe.

  Verschillen tussen verkoop en inleveren

  Een auto die van jezelf is, kun je op ieder moment verkopen. Ben je zat van je auto, zet je deze in de verkoop of je ruilt hem in voor een andere. Kies je voor private lease, let dan wel goed op hoe lang je het leasecontract aan gaat. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar je toekomstperspectieven en je toekomstige gezinssituatie. Het contract dat je aangaat is leidend en kost je iedere maand een bepaald bedrag, ongeacht je financiële situatie. Dat betekent dat als je onverhoopt je baan verliest, je niet je auto kunt verkopen om wat meer financiële ruimte te hebben.

  Wanneer is private leasen handig?

  Bepalen of private lease goedkoper is dan zelf een auto aanschaffen vereist vaak een berekening. Maar met private leasen kies je voor gemak over bezit. Bepalen of private lease voor jou een handige optie is kan aan de hand van een aantal situaties.
  • Onverwachte kosten: In het leven heb je al vaak genoeg te maken met onverwachte uitgaven. De kosten van private leasen zijn stabiel. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over plotselinge reparaties die een gat in je spaargeld slaan.
  • Een beperkende spaarrekening: Je hebt weinig spaargeld of wil geen spaargeld uitgeven aan een auto, maar toch in een representatieve en betrouwbare auto rijden. Je kunt geen nieuwe auto betalen maar wil toch genieten van het gevoel van een nieuwe auto. Private leasen vereist geen grote eenmalige investering en omvat altijd een nieuwe auto.
  • Je wilt je niet druk maken om auto-gerelateerde zaken als onderhoud en verzekeringen. Met private leasen zit dit verwerkt in je maandbedrag.

  Vergelijk het kopen van een auto met privéleasen

  In een groot aantal gevallen kun je met private lease vergelijkbaar of goedkoper uit zijn dan wanneer je de auto zelf koopt. Helemaal wanneer je geld moet lenen om de auto te kopen. Dit komt omdat leasemaatschappijen in grote volumes nieuwe auto’s kunnen inkopen, onderhouden en verzekeren. Aan het eind van de leaseperiode is het voor een leasemaatschappij vervolgens veel makkelijker om de auto’s weer voor een goede prijs van de hand te doen.

  Over het algemeen zijn de maandlasten bij het zelf kopen van een nieuwe elektrische auto hoger dan wanneer je deze auto privé zou leasen. Maar koop je een tweedehands auto, dan zullen de kosten van zelf aanschaffen vaak wél lager zijn dan bij private leasen. Je rijdt dan echter niet meer in een nieuwe auto.

  Ga je voor gemak en voorspelbaarheid, of voor de luxe van eigen bezit. De keuze is aan jou!

  0 reacties

  Terug naar boven


  Keurmerk Private Lease

  Dit keurmerk biedt je zekerheid en vertrouwen bij het kiezen van een samenwerkingspartner om een overeenkomst voor private lease mee af te sluiten. Het keurmerk is ontwikkeld in samenwerking met de Consumentenbond en wordt versterkt door de onafhankelijke Stichting Keurmerk Private Lease. Hier gaat een uitgebreide toetsing aan vooraf, die jaarlijks wordt herhaald bij aangesloten leasemaatschappijen.

  Waarom een keurmerk?

  Keurmerk Private Lease is in het leven geroepen omdat de vraag naar privélease sterk is toegenomen, waardoor steeds meer partijen dit soort leaseconstructies zijn gaan aanbieden. Het Keurmerk Private Lease helpt je beoordelen welke leasemaatschappijen je kunt vertrouwen. De overheid vindt het waardevol dat de consument eerlijk wordt geïnformeerd om zo een weloverwogen keuze te kunnen maken. In het bestuur zijn diverse partijen vertegenwoordigd vanuit de de autobranche en consumentenorganisaties.


  Waar het Keurmerk Private Lease voor staat

  Het keurmerk staat voor veilig, verantwoord en vertrouwd leasen. Keurmerk Private Lease biedt jou een kwaliteitsindicatie om betrouwbaar een privéleasecontract af te kunnen sluiten, en biedt je de volgende zekerheden:
  1. Eerlijke algemene voorwaarden: de algemene voorwaarden zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met de Consumentenbond.
   Compleet product: dit betekent dat er volledige duidelijkheid is wat er bij de leaseprijs zit inbegrepen.
  2. Bescherming tegen te hoge financiële lasten: de leasemaatschappij bekijkt en beoordeelt in samenspraak hoeveel je wilt en kunt betalen voor je private lease contract. Dit biedt de consument zekerheid dat ze de maandelijkse leasekosten ook werkelijk kunnen dragen.
  3. Bedenktijd van 14 dagen: op basis van het consumentenrecht heb je 14 dagen bedenktijd om een weloverwogen keuze te maken. Deze bedenktijd gaat in na ondertekening van het leasecontract.
  4. Zekerheid bij klachten: krijg je te maken met een geschil, dan wordt dit opgelost door een onafhankelijke geschillencommissie.

  Gedeelde algemene voorwaarden

  Iedere leasemaatschappij met Keurmerk Private Lease gebruikt dezelfde algemene voorwaarden. Daarnaast heeft elke leasemaatschappij aanvullende voorwaarden die per maatschappij verschillen. Verder kunnen afzonderlijke verzekerings- of dekkingsbepalingen en andere voorwaarden van toepassing zijn. De aanvullende voorwaarden en de andere eigen voorwaarden van een leasemaatschappij kunt u bij die maatschappij opvragen.

  Meer weten? Ga naar www.keurmerkprivatelease.nl

  0 reacties

  Terug naar boven