Yanmar YM1510 Kopen of niet?

Dag tractorfanaten,

Ik sta op het punt een Yanmar YM1510 te kopen van een handelaar.
Hij staat te koop voor een vrij schappelijke prijs, lijkt me.

Het zou m'n eerste mini-tractor zijn... Spannend!
Ik zal hem gebruiken om een weide aan ons huis te klepelen en om hout te vervoeren.

Zijn er volgens jullie zaken waar ik rekening mee dien te houden?

Ik kijk uit naar jullie raad, nu al dank!

Groeten,

Deel dit topic

Reacties

+1
Farmax.
Leuke tractor, zou wel even kijken, of deze met doordraaiende aftakas is, en natuurlijk rechts draaiend.
Geen koelvloeistof druppels op de peilstok, even starten met koude motor.
+1
roscho
4 wd strekt tot aanbeveling, anders kun je er niet zoveel mee.
Hou er rekening mee dat je op de weg (vervoer hout) niet zo snel gaat (ik denk zo'n 15 km/h)
Heeft het ding al een kenteken? Zo niet, dan moet hij tenminste een CE-keur hebben, anders kost het weer extra moeite om een kenteken te krijgen.
Kijk verder even in de radiator en trek de peilstok er eens uit. Witte drab= water in de olie of olie in het water.
Misschien mag je ook de peilstok van de versnellingsbak eruit trekken, kun je zien of er voldoende olie op zit en ook even ruiken aan de olie. Oude olie stinkt. Ook hier kan drab of roest zitten door condenswater, dan is de olie zeker aan z'n eind.
Zit er een doorzichtig brandstoffilter op, kijk of daar troep in is te zien, dat is een aanwijzing voor de staat van onderhoud.
Proefritje: test de koppeling. In de hoogste versnelling, handgas op 2000 toeren, rem vast en dan koppeling op. Stopt de motor, dan is de koppeling goed. Slipt de koppeling, dan moet die vervangen worden. Let ook op de vrije slag van het pedaal, die hoort 2-3 cm te zijn.
Rijden: Rijdt de trekker soepel weg? Schakelt hij fatsoenlijk op? Indien niet gesynchroniseerd, is terugschakelen alleen mogelijk d.m.v. dubbelkoppelen. Anders zou ook terugschakelen zonder kraken moeten gaan. Remt de trekker ook goed?
Tot zover.
We horen wel wat het is geworden. Succes!
+1
Pjotr1969
Een mini trekker is hardstikke leuk.
Goede tips staan hierboven. Ikzelf heb een aantal jaar terug een F155 gekocht, ook bij een handelaar en ook zonder iets van trekkers te weten.

Doordraaiende aftak as is zeker makkelijker werken maar zal deze vermoedelijk niet hebben, ook geen gesynchroniseerde versnellingen.
Ik kies een versnelling en daarin blijf ik.

Voor klepelen heb je best wat vermogen nodig, kies de breedte van de maaier die past bij het vermogen. (En met het onderhoud deze winter merkte ik dat de klepels geslepen moesten worden, dat scheelt ook weer.)

Van een handelaar betekent vaak dat je bij stukken er alleen voor staat, ben je zelfvoorzienend om onderdelen op te sporen en te sleutelen?

Het verraste mij hoeveel ik van het trekkertje gebruik maak, klepelen, paarden track en -bak slepen en freezen. De paardentrailer op zijn plek mee zetten, mest kar verplaatsen.
Door de kleine draaicirkel kan ik bij ons er prettig mee overweg.

Wat zou ik nu anders doen nu ik weet hoe gemakkelijk het is;
Ruimer budget
Iets meer PK, 15 pk op de as is niet overdreven veel.
Aanschaf bij een dealer
Hydrostaat aandrijving
+2
Bloembol
Ik heb de aankoop uiteindelijk gedaan en heb nu een Yanmar 1510. M'n eerste tractor, heerlijk... Toch een droom die uitkomt. Ik heb er een klepelmaaier en transportbak bij genomen.

De tractor heeft een rechts doordraaiende aftakas. Zonder papieren dus ik ga er niet de baan mee op. Maar dat is ok, we hebben een weide aan ons huis en daarvoor moet hij ook dienen. Ik heb er even kort mee geklepeld vandaag om te testen en het te leren, alles zag er vlotjes uit. Ik heb me ook al ingeschreven voor een workshop tractoronderhoud bij Inverde, zo kan ik misschien zelf al wat verhelpen moest er wat aan de hand zijn met de minitractor.

Ik ben klaar om hopelijk enkele jaren te genieten. Bedankt iedereen om hier wat neer te schrijven!
roscho
@Bloembol Gefeliciteerd en veel geluk ermee!
Pjotr1969
Gefeliciteerd. Veel plezier ermee.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden yanmar , klepelen , kopen , weide en hout geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
6
DEELNEMERS
4
WEERGAVES
0