Mesttank vullen met mestpomp

Een vacuüm mesttank is nooit helemaal vol. Ook met een turbovuller bereik je wat meer maar helemaal vol is ie nooit. Verder hebben wij thuis ook een mestpomp om over te pompen, een verdringer of lobbenpomp. Met die zou je dus theoretisch gezien de tank helemaal kunnen vullen. We zuigen meestal aan dezelfde put dus zou ik dan de mestpomp met een kleine trekker daar positioneren vacuümpomp los zetten en de tank vullen, en eventueel misschien boven aan de tank een overloop monteren zodanig als de tank aan het vullen is ik op het gemak de overloop aankoppel, en als ik de mest voel lopen weet ik dat ie helemaal vol is. De vraag is nu, zou het dan mogelijk zijn om de tank nog op druk te krijgen bij het lossen? Want normaal heb je een luchtkamer bovenop de mest waar druk kan worden opgebouwd, maar dan is er geen ruimte meer in de tank.

Verder wou ik ook nog vragen of mensen dit al eerder deden, of dit een nieuw (stom) idee is.

Ter info:
Bezit momenteel een Joskin Komfort 2 14000TS
Heb 3 weken geleden een 8 duims turbovuller gekocht bij kramp, maar deze is nog niet gemonteerd.

Deel dit topic

Reacties

+1
Ronijn
Volgens mij drukt de mest de bal wel voor het gat, dus de mest loopt niet je pomp in. In theorie zou ie meteen druk opbouwen als je de pomp aan zet, dat moet dan goed gaan.

Klein beetje offtopic: Waarom zou je zoveel werk doen voor die laatste paar liter mest?
+1
PieterA
@Ronijn Het is net zoiets als een extra bordje op je kieper of een draaitje aan de brandstofpomp van je trekker.

De tank die je met Vacuümpomp koopt is niet berekend op een hogere aslast. Daar is bij de constructie gerekend met de lucht die bovenin de tank blijft zitten.
+2
Favorit614
Quote Reactie van @PieterA:
De tank die je met Vacuümpomp koopt is niet berekend op een hogere aslast

Onzin.
Het maakt niks uit welke tank je koopt, er liggen de zelfde assen onder.
Je zou eerder kunnen gaan kijken welke assen meer dan 10 ton last zouden mogen hebben.
De grootste gros enkelas tanken gaan over die aslast heen als ze vol zijn.
bekelaurens2003
@Ronijn Heb er geen idee van, maar op het zicht zien het er meer dan enkele liters uit. Het is een tank van 14m3, ik denk dat er maar 12m3 mest in zit als ie gevuld is. Als je kort remt, zie je de pijlbuis klotsen.
+1
Herbert
@bekelaurens2003 zorg ervoor dat de aanzuigslang en de koppelingen volledig luchtdicht zijn. Dat heeft het meeste effect. Als het mogelijk is de tank wat achterover zetten tijdens het volzuigen, dat helpt ook wel wat voor het laatste beetje. Zo krijg ik mijn vacuumtank vrijwel vol. Dat laatste restje is de moeite niet.
Herbert
@Herbert tevens ook niet mixen op de dag van mest uitrijden. Je klots de mest dan wat op waardoor er luchtbellen in komen. Die luchtbellen zijn de boosdoener dat je tank niet vol komt.
+1
casejxu
Quote Reactie van @Herbert:
aanzuigslang en de koppelingen

Klopt. Vorig jaar nieuwe koppeling opgezet. Gister maar nieuwe zuigslang besteld
+1
JohanvS
Verdringerpomp geeft 5-8 bar en blaast je tank op als die vol is. Koop een grotere vacuumtank als je meer mest mee wil nemen of een tank met verdringerpomp.
Zelf heb ik nog een bsa tank, daar zit een overstort op.
bekelaurens2003
@JohanvS
Zou inderdaad kloppen, maar als de overloop groot genoeg is zou in feite geen druk mogen opbouwen, toch?
hoest
@JohanvS ik denk dat er eerder een slang knapt dan de tank, helemaal als je ook nog een overloop maakt. Je capaciteit gaat wel omhoog je bent sneller vol en neemt meer mee. Ik merk hier vooral dat als de put bijna leeg is en de mest dus 2 meter diep weg komen moet dat het vullen niet zo snel meer gaat
KlaasM
Je moet nogal een flinke overstort hebben wil het goed werken.
+1
rubencasecs
@KlaasM hier werken ze allemaal met een grote waaierpomp of hoe heet dat onderaan de 10 duim zuigarm drukken ze de tank in korte tijd vol, de retour is maar 3 duim, dat is een slang die bij de zuigarm ophangt, als die begint te spuiten dan zit de tank vol.
+2
arjanvw
Als ik het goed begrijp heb je nu op je vacuümtank zonder turbovuller. Zou er eerst een turbovuller opzetten, dan laat je de rest van het circuit wel achterwege. Wij hebben een 12,5m3 tank en hadden vorig voorjaar de turbovuller kapot. Dan schrik je ervan hoe slecht de tank gevuld is. Denk dat er bij ons maar 10m3 inging. Anders krijgen we hem wel nagenoeg vol.
+1
bekelaurens2003
@arjanvw Beste heb recent een nieuwe 8 duim turbovuller gekocht via kramp, moet idd nog gemonteerd worden, misschien eerst dat eens proberen.
Fendt926Driver
Als jou turbovuller hem niet helemaal vol kan krijgen is er wat mis met jou turbovuller. normaal gaat bij de vacuum tank de bal voor de aanzuig buis en zet je de vacuum pomp uit. de turbo vuller blijft langer lopen en als de hydro druk oploopt is de tank nagenoeg vol
en helemaal vol is ook een beperkt begrip.
elke keer remmen en optrekken zal er mest uit jou overstort buis komen.
en als je dat wilt tegen gaan moet je er iets tussen maken met bochten en kleppen maar dan kan er ook rotzooi in gaan zitten en is die niet los met pompen.
als de tank hier met een 6m3 pomp gevuld wordt en ik heb net niet op tijd de aftakas uit loopt de overstroom buis wel even na om de overtollige mest onder druk in de tank er weer uit te krijgen
+2
Noorderling
@Fendt926Driver
Quote:
als de hydro druk oploopt is de tank nagenoeg vol

Een waaier gaat enkel zwaarder draaien bij meer stroming.
Wanneer tank vol zit zakt de druk en draait die net iets zwaarder dan volledig leeg.
+1
Deutz 8006spezial
@Fendt926Driver & de rest.

Tank komt hier nagenoeg 95% van de tijd mestrijden strak vol. Vaccuumtank, turbovuller, mix vaak op de dag van uitrijden.

Eerder ook vaak het probleem dat namate het seizoen vorderde de tank bij 7m3 van de 8m3bleef steken.

Hebben de voorsnijder die verrot was er afgesmeten, de lijn van zuigslang naar turbovuller en vanaf turbovuller naar tank verkort. Daarbij rijden wij veel meer met water opgemengde mest verder op in het seizoen. Verbeterd de benutting aanzienlijk. Meer re in de kuil dan vroeger met minder kunstmest.

Zuigslangen met kleine niet merkbare kiertjes of andere plekken waar lucht gezogen wordt zoals de klep van de losslang etc etc helpen ook niet mee. Gaat de capaciteit behoorlijk door van naar benenden

Of pomp uitzetten voordat hij door de onderdruk vliegt en de turbovuller de laatste 0,5m3 er in laten drukken is ook een truc
+2
Ares550rz
@Deutz 8006spezial zetten hier de hendel altijd 2x in de neutraal en dan weer op zuigen. Krijgen hem daarmee ook meestal vol.
+1
Ik zou eerst goed kijken of er nergens een luchtlekkage zit. Mijn ervaring met zowel blokken als vacuümpomp is dat als er al een heel klein lekje zit dan er al snel schuimvorming kan ontstaan (bij varkensmest) waardoor de tank niet meer volledig vol komt. hebben zelf veel mest weggereden met een ton met vacuümpomp maar heb nog niet meegemaakt dat er 2m3 mest minder in kan als er geen lucht lekt en de pomp ook goed is. hebben wel gehad dat we hem niet volkregen doordat de pomp nieuwe schoepen moest hebben.
Derkmax
Het idee is niet gek. Vraag me af hoeveel m3 je meer doet per uur. Zorgen dat je optimaal kan zuigen geeft ook al veel winst. Pak een 8 duims of 2 6 duims slangen om vol te zuigen, dan krijg je hem voller dan met 1 6 duimer. Tank onderweg vast vacuüm pompen. Ben je zo vol.
deutz dx 470
Nu we het toch over een turbovuller ed hebben effe van de gelegenheid gebruik make, wie heeft of weet nog een 8” turbo ligge voor bij ons op de zuigarm? 🤣
casejxu
@deutz dx 470 even naar de joskin pro days. Hele afdeling met spullen die daar verkocht worden. Kans is heel aannemelijk dat er wat tussen ligt. Vorig jaar wel iig
+1
deutz dx 470
@casejxu gister geweest, ik dacht hetzelfde als jouw maar dat viel tegen 😑
+1
fendt2
Op de amerikaanse manier. Een groot afsluitbaargat bovennin de tank. Onder een reeds gevulde voorraadvat rijden klep open en vol. Klep dicht en bemesten. Onder het uitrijden weer vullen door de losse pomp.
trevor-z
Ook eens zoiets gezien in usa new york state ,een pad omlaag naast de stal waar trekker met mesttank ook met afsluitbaargat onder een 16 duims afsluitbare buis die direct laag uit de stal kwam, tank was ook snel gevuld.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden mesttank , mest , trekker , mestpomp , pompen , druk , tank , monteren , turbovuller en nieuw geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
25
DEELNEMERS
20
WEERGAVES
0