PZ 165 staat krom

Hallo allemaal!

Ik had liever een leukere foto geplaatst van de nieuwe aanwinst maar er is iets mis met mijn pas aangekochte PZ 165 maaier. Zoals jullie kunnen zien op de foto, staan de 2 ijzeren delen langs de veer krom. Als ik de maaier aankoppel aan de tractor komt dit terug redelijk recht (niet 100%), maar als ik de maaier neerzet, plooien de ijzeren staven naar de zijkant. Ik heb hier voorlopig al een zelfgemaakte bout ingestoken (ik denk dat er hier ook oorspronkelijk een bout inzat?) Hoe komt dit en hoe kan ik dit oplossen?

Alvast bedankt

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

+1
Pauls
Zou het kunnen dat de veer te hard gespannen staat ? Deze veer trekt dan zo hard dat de latten krom komen. Kan je bij deze maaier de veer iets minder opspannen. Ik heb een ouder model en kan deze veer onderaan de bout in een hoger gat steken. Hiervoor moet je de veer eerst ontspannen natuurlijk, mss best aan de trekker laten in gesloten toestand dan het klepje bovenaan verzetten zodat de sleufgaten vrijkomen en dan de topstang langer maken zodat de veer ontspant. Let wel op dat de topstang niet uit elkaar komt voordat de veer ontspannen is. Anders de achterste pot van de maaier op een blok laten rusten kan ook en dan pas de topstang langer maken. Veel succes
JD 2030
@Pauls Bedankt voor uw reactie!

(klik om te vergroten)

Bij de veer onderaan, steekt de bout al in het hoogste gat.
JD 2030
@Pauls Misschien heb ik het klepje bovenaan de maaier (bij de sleufgaten) verkeerd gezet. Moet ik het klepje verzetten, zodat de maaier vrij kan bewegen in de sleufgaten, voordat ik de maaier neerzet op de grond? Want momenteel blokkeert het klepje de sleufgaten.

(klik om te vergroten)

+2
roscho
@JD 2030 Tijdens maaien moeten de sleufgaten vrij zijn. Dat zorgt voor vering van de maaier. Bij transport moet het klepje ertussen, anders blijft hij tijdens vervoer eeuwig wippen, met risico op breuk van de veer.
JD 2030
@roscho ja, maar moeten de sleufgaten ook vrij zijn als ik de maaier neerzet om bv de maaier af te koppelen?
roscho
@JD 2030 Ik denk het niet, dan zorgt de veer voor spanning op de topstang.
JD 2030
@roscho Als ik het klepje ertussen laat, wanneer ik de maaier op de grond zet, dan klemt dit klepje vast en staat er hier spanning op. Ik heb het gevoel dat die latten hierdoor wegknikken.
+1
roscho
@JD 2030 Hoe gaat dat dan met afkoppelen? Heb je dan niet enorm veel spanning op de topstang door de kracht van de veer? Of draai je de topstang heel ver uit?
En is hier wel de correcte veer gemonteerd?
Volgens mij is het zaakje krom geraakt doordat het eind van de maaier omhoog moest (op een bult gereden of trekker gesteigerd??). Het klepje blokkeerde het inveren en daardoor zijn die stangen krom gegaan. Eenmaal krom, buigen ze natuurlijk steeds verder.
Ik zou ze eerst demonteren, netjes richten en dan weer terugzetten. Desnoods er nog een strip langs (laten) lassen, zodat het een T-profiel wordt, dan zijn ze veel steviger.
JD 2030
@roscho Ik heb nog maar pas de maaier en heb hem dus ook nog niet veel afgekoppeld. Bij het afkoppelen heb ik niet zoveel op de topstang gelet.
Ik weet niet wat ermee gebeurd is. Maar inderdaad, die stangen buigen altijd weer opnieuw. Als ik de maaier ophef, dan staan de stangen redelijk recht en zet ik de maaier neer, dan knikken ze weer weg.

Hoe moet dat klepje nu eigenlijk staan bij het afkoppelen van de maaier?
roscho
Quote Reactie van @JD 2030:
Bij het afkoppelen heb ik niet zoveel op de topstang gelet

Je moet de topstang gebruiken om tijdens het maaien de maaier horizontaal te stellen.
Bij aan- en afkoppelen zou je de topstang een paar slagen mogen verdraaien, maar niet zoveel. Of gebruik je een topstang die te lang is.
Misschien is het goed dat je er even iemand met ervaring naar laat kijken die je een keer helpt met de afstelling. Daarvoor zou je even moeten aangeven waar je ongeveer woont, dan zal er vast iemand zijn die voor een kop koffie wat aanwijzingen wil geven.
valtra1
@JD 2030 klepje moet staan zoals op de foto's bij transport en bij het wegzetten. Doe je dat niet dan zal de veer bij het afkoppelen van de machine het deel waar je de machine aankoppelt volledig achterover trekken en is het nadien niet simpel om terug aan te koppelen ( vroeger ooit gehad met een ouder type 165 ). Als je gaat maaien en de maaier zijdelings plaatst, dan moet je de buis, waarmee de maaier achterwaarts gehouden wordt, achter de in een hoek van 90 graden geplooide stang die tegen de kromme latten staat plaatsen en het klepje achterover zetten zodat de buis hier blijft zitten en tijdens het maaien bij oneffenheden de maaier kan bewegen in de sleufgaten. Volgens mij heeft de maaier ooit wel een accidentje gehad omdat de buis die de maaier achterwaarts moet houden een keer opgewarmd geweest is ( misschien om terug recht te zetten?)
+1
Sjon
@JD 2030 aan de andere kant zit een draaibaar kantelstuk, misschien vastgeroest en drukt de stang krom.
JD 2030
@Sjon Waar zit dit draaibaar kantelstuk? Is dit in het midden van de maaier waar de beschermkap begint?
Sjon
roscho
@Sjon Als ik de plaatjes van de maaier zie, dan ziet deze er nog goed uit. Ik verwacht daarom niet dat het kantelstuk vastgeroest zit. Tenzij iemand er een bout in heeft gezet en alles veel te vast heeft gedraaid.
fendt2
Waarschijnlijk een keer verkeerd opgetild. Waar hij niet beter van is geworden. Zoals eerder genoemd een keer richten. Bij normaal gebruik gebeurd dit niet. Zonder borging werkt niet dan moet de topstang heel lang gemaakt worden. Heb lang geleden een zelfde maaier zonder borging gehad. Let wel op er staat best veel spaning op de veer.
Pauls
@JD 2030 je hebt een PB.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , trommelmaaier , maaier , nieuwe aanwinst en pz 165 geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
17
DEELNEMERS
6
WEERGAVES
0