Gaan Leerdammer-boeren massaal de overeenkomst met Leerdammer opzeggen?

Gaan Leerdammer-boeren massaal de overeenkomst met Leerdammer opzeggen?

In 2019 is de Leerdammer leveranciersvereniging opgericht. Belangrijkste doel was: afspraken maken over een hogere melkprijs. Ondanks een grote inzet is er zo goed als niets bereikt op dat vlak. Waar de melkprijs van Leerdammer in de jaren dat de Bel Groep eigenaar was zich in de middenmoot bevond, bungelt de melkprijs in de 3 jaar dat Lactalis eigenaar is onderaan.

Waarom is er niets bereikt?

Als je in onderhandelingen iets wilt bereiken, dan moet je een drukmiddel hebben. Je moet de tegenstander pijn kunnen doen. Werknemers die een hoger loon willen beschikken bijvoorbeeld bijna altijd over het stakingsmiddel waarmee de werkgever onder druk kan worden gezet. Leerdammer-boeren hadden zo’n drukmiddel niet. Het enige wat ze konden doen was de overeenkomst opzeggen en hopen op een betere melkprijs elders.

Maar de tijden zijn veranderd. Er dreigt zo’n groot tekort aan melk dat de Leerdammer boeren, als ze het slim spelen, Leerdammer nu wel onder druk kunnen zetten.

Leerdammer maakt twee soorten kaas: de Leerdammer kaas en merkloze kaas. Voor de Leerdammer kaas heeft Leerdammer weidemelk uit Nederland nodig. Merkloze kaas kan ook van melk uit het buitenland worden gemaakt.

De onvrede onder de Leerdammer boeren heeft de afgelopen jaren tot een forse uitstroom van melk geleid. Dit verlies van ongeveer 150 miljoen kg melk kon Leerdammer opvangen met melk uit het buitenland. Er bleef genoeg Nederlandse weidemelk over voor de productie van het Leerdammer merk.

Maar als een grote groep Leerdammer boeren binnenkort collectief de overeenkomst opzegt en dreigt te vertrekken, dan komt Leerdammer in grote problemen. Dan is er immers te weinig melk voor de productie van de Leerdammer kaas. Dan moet Leerdammer zijn boeren wel serieus gaan nemen en ingaan op hun eisen. En omdat elke Nederlandse melkfabriek op zoek is naar nieuwe boeren hoef je niet bang te zijn dat je met de melk blijft zitten: de keuze is reuze!

Jarenlang hebben melkfabrieken als Leerdammer misbruik kunnen maken van de zwakke positie van hun boeren. Het tekort aan melk zorgt voor een grote verandering in de machtsverhoudingen tussen boer en melkfabriek. Leerdammer boeren moeten daar gebruik van maken. Pak ze terug!!!

Deel dit topic

Reacties

mlkvhoudr
@HansBa @Realisme zijn er hier verder nog leerdammerboeren actief?
+2
Realisme
@mlkvhoudr ik ben weg. Blijf het eeuwig zonde vinden dat er geen fatsoenlijker beleid gevoerd word daar.
Realisme
@Realisme elk jaar kreeg je te horen wat wij moesten gaan doen om het merk te versterken en ze verkochten nooit een kilo extra merkkaas.
+1
labella
Quote Reactie van @Realisme:
Blijf het eeuwig zonde vinden dat er geen fatsoenlijker beleid gevoerd word daar

Ik ben ook veel te laat weggegaan daar tegen beter weten in hopen dat het beter zou worden. Sinds Leerdammer in Franse handen is is het chaos en arrogantie ten top!
mlkvhoudr
@Realisme ook al weg dus, ik zelf heb nooit begrepen waarom niet meer de weg van cono werd bewandeld, maar misschien viel dat internationaal niet te vermarkten
Jannus
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
ik zelf heb nooit begrepen waarom niet meer de weg van cono werd bewandeld,

Kopieren maakt je nog geen betere ondernemer
+1
HansBa
@mlkvhoudr jazeker nog steeds en bevalt nog prima. Van de arrogantie en chaos zoals labelle omschrijft ervaar ik niets. Naar vergaderingen ga ik nooit en 1 keer per jaar komt er iemand het kwaliteits presentje brengen dat is alles.
Prijs is voor mij leidend, heb wel is laten vergelijken met andere fabrieken maar door mn hoog eiwit kwam er geen hoger uit.
Een andere melkstroom wat bij ons bedrijf past en met een dikke plus op de prijs wil ik nog wel voor open staan, anders blijft het Leerdammer!
Vind bovenstaande maar een erg negatief stuk', stemmingmakerij.
+1
Farma_boerke
@HansBa Hier net zo, met hoge gehalten kom je makkelijk uit in top 3 over de afgelopen jaren, meest plek 3 soms 2. Alleen RFC wint het, maar dat is (nu nog) geen optie (ivm inkopen).
Alle andere eisen voldeden we toch al aan (geen vlog, want geen meerwaarde) qua bedrijfsvoering.

Tuurlijk, meer melkgeld is altijd beter, maar zo slecht doen ze het niet tenzij je bulk levert. In dat geval is A-ware een optie
Inmiddels gestopt dus geen issue meer.
+1
HansBa
@Farma_boerke frc is door hun grote veel meer van de regels, in dat opzicht is leerdammer veel coulanter met korte lijnen.
Vind het maar waardeloos zoals leerdammer actueel schrijft, daar heb je nu echt niets aan.
+1
labella
Quote Reactie van @HansBa:
waardeloos zoals leerdammer actueel schrijft

Gelukkig heb jij wel goeie ervaringen maar je bent denk ik 1 van de weinige, hier in de buurt zijn de meeste de afgelopen jaren vertrokken en dat heeft zeker een reden!
+2
mlkvhoudr
@HansBa ik groet u vanaf ons vakantieadres om het wat positiever te maken hier😎 *

*Dat het gewoon van uit de auto is en achter manege laarbrug niet doorvertellen

ik heb altijd gezegd dat ik niet achterom ga kijken en leerdammer nog een schop na ga geven, wij zijn een andere weg in geslagen en ik weet niet hoe het nu bij leerdammer is, niet mee bezig, het beste is overal een klein tekort zodat de mp op een mooi nivo blijft

(klik om te vergroten)

+1
HansBa
@mlkvhoudr dat laatste is zeker het beste!
Hou het palmboom gevoel vast, wij gaan in juni naar IJsland! En ja dat kan als leverancier van Leerdammer!
Jawis
Weidemelk is overal te koop.
mlkvhoudr
@Jawis alleen in nederland als klopt wat er staat, er staat nederlandse weidemelk
+1
bio boer
@mlkvhoudr aan weidemelk is overschot niet alle weidemelk wordt verwerkt tot producten met het weidemelk logo
bio boer
Kun je als protest de melk niet tijdelijk via spotmarkt verkopen als levering staking
bio boer
@bio boer keer om tafel met farmel dat die ook plekje voor de melk kan vinden
Cowboy3
@bio boer Farmel en Lactalis bijten elkaar niet
Hans van Bergen
@Cowboy3 Farmel doet toch zaken met iedereen so die bijten liever niemand
Cowboy3
@Hans van Bergen Met zeker 1 melk fabriek hebben ze nooit zaken gedaan
+1
bio boer
@Cowboy3 dat soort spelletjes merk je ook wel bij de eieren als je andere afnemer vraagt gaan ze eerst bij de ander vragen of ze hem mogen overnemen mag dat niet gaat hij gewoon kutprijs aanbieden schijnbaar willen eihandelaren ook graag vriendjes blijven met elkaar is maar klein clubje ze vechten elkaar in iedergeval niet de tent uit
Cowboy3
@bio boer Melk is ook een mooi handeltje en bijna iedereen handelt en schuift met elkaar in eigenlijk maar in een klein wereldtje.
Cowboy3
@bio boer Dan kan Lactalis dezelfde melk misschien nog wel goedkoper in kopen als rechtstreeks van de leveranciers.
Hans van Bergen
Tis binnenkort feest 25 jaar, zo lang ik weet, gezeik bij Leerdammer en leveranciers die beweren dat ze dreigen op te stappen maar dit toch nooit doen
+1
Adelbert
@Hans van Bergen
In het midden van het land is ongeveer de helft vertrokken afgelopen 2 jaar.
Heb er deze maand weer 4 gehoord die opgezegd hebben.
mlkvhoudr
@Adelbert waar gaat de reis heen?
+2
Adelbert
@mlkvhoudr Meest deltamilk en farmel, rest Rfc, vreugdehil.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's druk , melkfabriek , melkprijs , melkfabrieken , leerdammer , weidemelk , werknemers , lactalis , boeren en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
27
DEELNEMERS
11
WEERGAVES
0