Hoe kijkt Brussel naar de Nederlandse veehouderij, een route naar een oplossing, deel1..

De laatste weken valt alles en iedereen over elkaar heen met een mening en of plannen over de gevolgen van het verlies van de derogatie.

We hebben een heuse mestcrisis. En dat is niet goed. Alleen de term mestcrisis zorgt al voor onrust.

De afgelopen weken/maanden hebben enkele personen van Staf en SSC druk in de weer geweest met een EU WOB en een data base van de EC, de Joint Research Centre.

Dat levert een ander inzicht op en ook een route tot een oplossing.
Ik zal in een aantal stappen uitleggen wat wij tegen kwamen en waar er ruimte is. Want ruimte is er om de mestcrisis te verzachten.

De Nitraatrichtlijn stamt uit 1991. Doel is het monitoren van nitraten uit agrarische bronnen in grond en oppervlaktewater.
Gasvormige emissies zijn uitgesloten. Dat is al het eerste punt. De Derogatiebeschikking bevat elementen die het Nederlandse kabinet heeft laten optekenen die niets met de Nitraatrichtlijn te maken hebben.

De Nitraatrichtlijn verlangt van een lidstaat dat zij daar waar nitraten uit agrarische bronnen een risico tot norm overschrijding veroorzaken, zij die gebieden aanwijzen als kwetsbare zone. Nederland heeft er van begin af aan (1994) voor gekozen om het gehele oppervlak van Nederland aan te wijzen als kwetsbare zone. Vervolgens wordt een lidstaat verplicht om voor die kwetsbare zones elke 4 jaar een actie programma op te stellen. Buiten die kwetsbare zones hoeft er geen actie programma te komen. Dit is een route hoe een lidstaat denkt de norm van 50 mg nitraat/11.3 mg N per liter water te halen. Er zijn nu 7 actie programma s geweest. Hebben ze effect gehad? Nee, de waterkwaliteit is niet of nauwelijks gewijzigd in die drie decennia.
Voorafgaand aan zo'n actie programma behoort er een landenrapportage opgesteld te worden , een verslag legging van het resultaat van de afgelopen periode.

Brussel kijkt naar de volgende zaken:
- Grondwater onder de 50 mg nitraat per liter
- Oppervlaktewater onder de 11.3 mg N per liter water. Wat we tegen komen in de landenrapportage is dat Nederland per waterschap haar eigen norm kiest (tot 5 keer scherper dan de Brusselse norm) en ook fosfor betrekt in de Nitraatrichtlijn, terwijl die fosfor norm nergens door Brussel wordt gesteld.
- voorkomen van eutrofiëring waarbij er drie categorieën zijn , eutroof (biologische waterkwaliteit is ondermaats boven de chemische waterkwaliteit, potentieel eutroof (chemische waterkwaliteit veroorzaakt hier de eutrofiëring boven de biologische kwaliteit), niet eutroof ( chemische en biologische waterkwaliteit zijn in orde)
Ook kijkt Brussel naar de veedichtheid, waarbij de focus op kg N per ondergeschikt is. Let wel, een focus op veedichtheid op basis van mestplaatsing niet op basis van limitering staarten per ha.

Hieronder want screenshots die relevant zijn.

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

(klik om te vergroten)

Lees goed de bovenste regel, veedichtheid op basis van manure spreading

Reacties

+1
John Spithoven
Hieronder een drie tal afbeeldingen uit de Joint Research Centre over de laatste rapportage. Bekijk ze goed ook de kolommen naast de kaart.

(klik om te vergroten)

Eutrofiëring, waarbij de gele punten van belang zijn voor de veehouderij

(klik om te vergroten)

Oppervlaktewater water

(klik om te vergroten)

Grondwater
mlkvhoudr
@John Spithoven uitleg eutrofiering

(klik om te vergroten)

mlkvhoudr
@mlkvhoudr gele stippen liggen langs de grote rivieren?
+1
John Spithoven
@mlkvhoudr dat is hoe Nederland er tegen aan kijkt.....De kop was hoe Brussel tegen Nederland aan kijkt, en in dat format moet er gerapporteerd worden. Maar er volgen nog een aantal delen waarbij eutrofiering ruimschoots aan bod komt, incl bron verwijzing.
hans1980
@John Spithoven Top werk 👍💪
cs-agrar
Quote Reactie van @John Spithoven:
hoe Brussel tegen Nederland aan kijk

gaan er al van uit dat ijsselmeer ingepolderd wordt
John Spithoven
Eerste punt van verlichting

Gasvormige emissies worden uitgesloten in de Nitraatrichtlijn.

De Derogatiebeschikking is een antwoord van Brussel ( in overleg met het kabinet, bijv bezoek v d Wal, Habers aan Sinkevicius in mei 22) op het ingediende actie programma.

(klik om te vergroten)

Art 2 uit de Nitraatrichtlijn
+4
John Spithoven
@John Spithoven In de Derogatiebeschikking staan een aantal passages over NPLG en terug dringen van ammoniak emissie en depositie. Horen daar niet thuis.
+2
Polder
@John Spithoven Dank voor al je inzet
HenkjanOtten
Beste John, kunt u aangeven hoe de verbanden liggen tussen de Nitraatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water waarbij met veel meer factoren rekening gehouden moet worden?
John Spithoven
@HenkjanOtten Die is er niet

Nitraatrichtlijn omschrijft in een aantal stappen hoe de procedure is.
In artikel 3 staat de procedure over het aanwijzen van kwetsbare zones. Vervolgens staat in artikel 5 hoe te handelen met het actie programma.

De Kader Richtlijn Water kent geen discussie over kwetsbare zones en actie programma s. KRW gaat over eliminatie van priotaire stoffen. N en P zijn daar onderdeel van , maar de KRW/Brussel stelt daar geen norm voor.

Waterschappen stellen de lijst met prioritaire stoffen zelf op, incl normen, die overigens per waterschap verschillend zijn.
klant
Lees ik dat nou goed, mag je maximaal 2 koeien en 4 stuks jongvee per ha houden?
+1
John Spithoven
@klant Nee
Maar daar komt later uitleg over in de volgende delen.
Edvof
@klant volgens mij is er ooit bij het vaststellen van nitraatrichtlijn, het uitgangspunt geweest dat de mest van 2 melkkoeien op 1 ha uitgereden mag worden. Daarop is later een vertaalslag gemaakt dat een gemiddelde melkkoe in Europa (of Frankrijk) 85 kg N per jaar produceert. Maal 2 maakt 170 kg N per ha. Vervolgens is 170kg N leidend geworden ipv 2 koeien.
Met de Nederlandse excretie tabellen zou je met 2 koeien a 9000 liter op ongeveer 230 tot 250 kg N komen. Afhankelijk van je ureum getal.
CorP
10 voor de inzet, maar ik mag toch hopen dat dit ook bij de belangenbehartiger bekend is? Of raken we daar met de prikstok achteraan om nog iets voor de veehouderij op de kant te trekken

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , veehouderij , fosfor , derogatie , waterschap , brussel , nitraat , grondwater , nitraatrichtlijn en nederland geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
15
DEELNEMERS
9
WEERGAVES
0