Onderzoek: mogelijk andere bron voor glyfosaat in water

De aanwezigheid van glyfosaat en de afbraakstof AMPA in Europees oppervlaktewater laat zich niet alleen verklaren door het gebruik van onkruidbestrijders. Dat stellen Duitse onderzoekers in een artikel dat is gepubliceerd op Research Square.

Het artikel is niet peer-reviewed. Dat betekent dat er geen toets is geweest van de publicatie door andere wetenschappers, die niet bij het onderzoek betrokken waren, maar er wel deskundig op zijn. De auteurs van het onderzoek zijn werkzaam voor de Eberhard Karls Universität Tübingen en het Zweckverband Landeswasserversorgung.

De onderzoekers hebben gekeken naar meetgegevens van glyfosaat en AMPA in oppervlaktewater. Ze komen tot de conclusie dat de gemeten waarden niet in lijn zijn met het seizoensgebonden gebruik van glyfosaat als gewasbeschermingsmiddel. In de Verenigde Staten is er wel een duidelijk verband zichtbaar tussen de gemeten glyfosaatwaarden en het gebruik van glyfosaat in de landbouw.

Stoffen in Europese wasmiddelen
De onderzoekers veronderstellen dat er nog een andere bron is voor glyfosaat in Europese rivieren. Mogelijk ontstaat glyfosaat en AMPA door stoffen die in Europese wasmiddelen voorkomen, maar niet in Amerikaanse wasmiddelen worden gebruikt, aldus de auteurs. “Alle gegevens wijzen duidelijk op de aanwezigheid van een nog onbekende, maar belangrijke stedelijke bron voor glyfosaat in Europa, die niet verband houdt met de toepassing van herbiciden, maar eerder met afvalwater”, schrijven de auteurs.

Zij geven onder meer aan dat uit onderzoek is gebleken dat glyfosaat en AMPA ook (veel) worden aangetroffen in rioolwaterzuiveringsinstallaties, waar vooral huishoudelijk afvalwater wordt verwerkt. Die hoge waarden van glyfosaat en AMPA kunnen niet worden verklaard door stedelijk gebruik van glyfosaat, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers constateren dat beperkingen van het gebruik van glyfosaat of zelfs een verbod (Luxemburg), geen duidelijke veranderingen laten zien in de gevonden gehalten aan glyfosaat of AMPA in oppervlaktewater.

Deel dit topic

Reacties

Grij
Karsten dat klopt helemaal.
Ik heb bewijs materiaal .zal het straks plaats als het lukt.
Grij

(klik om te vergroten)

Grij
@Grij straks de rest
Weidezicht
@Grij hoe moet ik die tabel precies lezen? Wat is indeze effluent?
Grij
@Weidezicht effluent is het water wat door de RWZI geloosd wordt
Jan-T
Quote Reactie van @Weidezicht:
Wat is indeze effluent?

Effluent is het lozingswater nadat het zuiverings proces op de RWZI is doorlopen.
Influent is het inkomende rioolwater wat de zuiveringsproces doorloopt waarna het door diverse word.

zie onderstaande link.:
vallei-veluwe.nl/wat-doet-waterschap/…
Twentsch Land
Oeps 🤔
Farma_boerke
Is al in 2002 gepubliceerd: open.rijkswaterstaat.nl/publish/pages/…

"De belangrijkste toepassingen van (andere) fosfonaten zijn: in industrieel koelwater, in wasmiddelen en in de
industriele reiniging. Hiervan maakt het gebruik in wasmiddelen, zowel qua gebruikshoeveelheid als qua emissie naar oppervlaktewater, het grootste deel uit. Overigens zijn er ook fosfonaten die geen precursor van A M P A zijn. Deze zijn in de berekeningen buiten beschouwing gelaten."
+7
bio boer
@Farma_boerke heb soms het idee dat het overheid tot in detail weet wat de landbouw gebruikt maar wat de industrie allemaal doet en met wat voor stoffen totaal geen inzicht in is en soort black box is
+5
Kars
@bio boer de industrie mag toch ook hun uitstoot schatten mbt CO2 enzo. Schuif de boeren maar de rest in de schoenen. Zo deden we het vroeger en doen ze het nog steeds
cs-agrar
Quote Reactie van @bio boer:
black box

black hole
Grij
@Weidezicht effluent is het water wat door de RWZI geloosd wordt
Grij
@Grij vanaf punt 5 lezen effluent

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's water , landbouw , europa , glyfosaat , afvalwater , europees en luxemburg geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
14
DEELNEMERS
8
WEERGAVES
0