BBB-leider Van der Plas blij met zestien zetels in Eerste Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het doet BBB-leider Caroline van der Plas weinig dat haar partij in de nieuwe Eerste Kamer een plek minder krijgt dan verwacht. Zij is blij met het aantal zetels dat BBB wél heeft gewonnen. "We gaan van nul naar zestien", zegt zij tegen de NOS. Daarmee is de partij in één klap de grootste in de senaat.
 BBB en PvdA/GroenLinks willen het kabinet het lastig maken in nieuwe Eerste Kamer: 'Wij kunnen nu ook een beetje gaan dreigen' (eenvandaag.avrotros.nl)

De nieuwe pensioenwet, de asielwet en het Stikstoffonds. Het zijn slecht een paar onderwerpen waar het kabinet in de senaat de steun van de oppositie nodig heeft. Maar die steun is zeker niet gratis. "Wij hebben breekpunten waar niet aan te tornen valt."

 Eerste Kamer: BBB voorlopig de grootste (bnr.nl)

Geheel in de lijn der verwachting lijkt de BoerBurgerBeweging de grootste partij in de Eerste Kamer geworden. De partij van BBB-voorvrouw Caroline van der Plas komt voorlopig uit op in totaal zestien zetels. De gezamenlijke GroenLinks/PvdA-fractie is goed voor veertien zetels, coalitiepartij VVD komt vooralsnog uit op tien zetels.

 Nieuwe Eerste Kamer: coalitie heeft ook met PvdA/GL meerderheid, BBB grootste (nos.nl)

De BoerBurgerBeweging is de grootste partij geworden in de Eerste Kamer. BBB kreeg 16 van de 75 zetels. De gezamenlijke fractie van GroenLinks en PvdA komt uit op 14 zetels.De regeringscoalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie heeft 24 zetels gehaald. Dat is twee zetels meer dan de prognose na de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Vanmiddag mochten de nieuwe leden van de Provinciale Staten en de leden van de kiescolleges voor Caribisch Nederland en voor niet ingezetenen stemmen voor de Eerste Kamer.Dankzij de extra zetels voor de coalitie heeft het kabinet voor een meerderheid 'over links' in de Eerste Kamer alleen de steun van de GroenLinks/PvdA-fractie nodig. Met een zetel minder had steun moeten worden gezocht bij nog een extra partij. Beleid kan overigens ook 'over rechts' door de Eerste Kamer worden geloodst met steun van de BBB-fractie.Op basis van de uitslag van de Statenverkiezingen op 15 maart was al duidelijk dat BBB als nieuwkomer de grootste zou worden in de senaat. De partij kreeg in elke provincie de meeste stemmen. In totaal eindigde BBB met 138 mensen in de verschillende Staten, meer dan de nummers twee (VVD, 63) en drie (GroenLinks, 51) bij elkaar.De uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen is nog niet definitief; morgen maakt de Kiesraad het resultaat officieel bekend. Op dinsdag 13 juni komt de nieuwe Eerste Kamer voor het eerst bijeen.

 Definitieve uitslag Eerste Kamer: coalitie haalt belangrijke extra zetels binnen (nu.nl)

De 75 leden van de nieuwe Eerste Kamer zijn dinsdagmiddag gekozen. De BoerBurgerBeweging (BBB) is met 16 zetels, zoals verwacht, de grootste geworden. De coalitie heeft twee extra zetels weten binnen te halen. Daardoor kan het kabinet ook 'over links' samenwerken met de fusiefractie GL/PvdA.

 BBB grootste in Eerste Kamer, coalitie kan over links én rechts (parool.nl)

Verkiezingswinnaar BBB komt van nul op 16 zetels in de Senaat, het linkse blok van PvdA/GroenLinks komt uit op 14 zetels, de VVD krijgt er 10. De c...

 Flevoland - D66-Statenlid stemt op VVD voor Eerste Kamer (omroepflevoland.nl)

D66-Statenlid Tiko Smetsers van de provincie Flevoland heeft bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer een stem uitgebracht op de VVD. Hij heeft dat gedaan uit eigen beweging, maar heeft daarbij de steun van zijn partij. De VVD behaalde vijf stemmen van de 41 in Flevoland voor de Eerste Kamer. De liberalen hebben vier zetels in Provinciale Staten. D66 kreeg 1 stem voor de Eerste Kamer. Winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen BBB heeft 10 stemmen gekregen voor de Eerste Kamer. Over het algemeen ligt de uitkomst van de Eerste Kamer verkiezing in lijn met de uitslag van de provinciale verkiezingen, want de Statenleden stemmen normaal gesproken op een landelijke kandidaat van hun eigen partij. Twee Statenleden waren niet aanwezig bij de stemming op het provinciehuis. Zij hadden een ander lid gemachtigd.

 Coalitiepartijen sprokkelen twee extra zetels in Eerste Kamer (telegraaf.nl)

 BBB brengt lobbyist de Eerste Kamer in, maar sluit daarbij aan in een lange traditie (volkskrant.nl)

Voor de één is het de ultieme coup van ‘Big Agro’, voor de ander is er weinig nieuws onder de zon. Wat gaat de spectaculaire entree van BBB als gro...

 BBB bestormt Eerste Kamer met 16 zetels, links blok haalt 14, coalitie kan straks over links én rechts (tubantia.nl)

Verkiezingswinnaar BBB komt van nul op 16 zetels in de Senaat, het linkse blok van PvdA/GroenLinks komt uit op 14 zetels, de VVD krijgt er 10. De coalitiepartijen houden samen 24 Eerste Kamerzetels over en kunnen straks zowel over links als rechts een meerderheid zoeken.

 BBB-leider Van der Plas blij met zestien zetels in Eerste Kamer (nieuws.nl)

DEN HAAG (ANP) - Het doet BBB-leider Caroline van der Plas weinig dat haar partij in de nieuwe Eerste Kamer een plek minder krijgt dan verwacht. Zij is blij met het aantal zetels dat BBB wél heeft gewonnen. "We gaan van nul naar zestien", zegt zij tegen de NOS. Daarmee is de partij in één klap de grootste in de senaat. Het bericht BBB-leider Van der Plas blij met zestien zetels in Eerste Kamer verscheen eerst op Nieuws.nl.

Nieuwsgrazer

Reacties

+3
George
Er veranderd niks , dat kun je al zien aankomen. Kabinet krijgt steun over links en alles blijft zoals het is.
hans-hans
@George Ik denk dat ze goed bang zijn voor de BBB want als ze deze uitslag bij de tweede kamer krijgen???
de grote lijnen lopen muur vast lijkt het : asiel ,woningbouw , financieel is nu een heel groot probleem enz enz
+1
Twentsch Land
Links spant samen een front en daar tegenop knokken valt niet mee met 16 zetels.

@hans-hans
+1
hans-hans
@Twentsch Land dan loopt het lekker vast allemaal , (denk ik) is misschien beter dan weet de burger dat ook
Jannus
@hans-hans Ze laten het erop aankomen en de landbouw gaat de prijs betalen want reken maar dat er een uitrookpremie aan komt worsten
+2
Terwisscha
@hans-hans Dat is al langer een probleem, maar dat erkennen ze naar mijn inziens niet en schuiven ze gewoon voor zich uit.
+2
matt
Is dat ergens in te zien,hoe die slechte verliezers “het spel” gespeeld hebben?
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden den haag , NOS , bbb , caroline van der plas , caroline en nieuws geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!