Negatieve stroom prijs.

Morgen maximaal 40 cent toe per kWh bij variabel contract. 
14:00 de koetjes uit de wei en met geld toe de tank vullen. 

Deel dit topic

Bijlages

(klik om te vergroten)

Reacties

mlkvhoudr
Ik kan zondagmiddag meestal de stroom niet kwijt dus denk dat ik geluk heb😉
+4
de hoef
@mlkvhoudr op jou leeftijd zal er zondag middag wel stoom uit je oren komen, als je mee de vrouw nog effe in bed kruipt
+1
Erik1979.
Ik zou nog meer zonnepanelen leggen. Wordt de prijs nog lager 😂😂😂 iedere mens die een beetje na kan denken ziet toch dat meer panelen het niet gaat worden.
JappieJo
@Erik1979. Windmolens is al een verbetering
Erik1979.
@JappieJo ja, die kunnen ze tenminste stil zetten bij negatieve stroom prijzen 😂😂😂 maar ik sta lekker buiten in de wei en zie er 32 draaien. Afgelopen jaren stonden er meer stil als dat ze draaien overdag.
Erik1979.
@JappieJo maar eerlijk, het kan toch niet op onbetrouwbare bronnen als wind en zon. Een beetje ok. Maar een heel land. Opslag lukt nooit. Enige wat kan is momenteel kernenergie. Dat loopt gewoon stabiel 24 uur per dag. Je kunt toch ook niet in de winter je robot uitzetten snachts als de wind niet waait of dat er een paar zwermen vogels door zo'n windpark vliegen en Robje zet ze dan even uit. Dat kan toch niet.
bio boer
@Erik1979. Onder elke zonnepaneel een batterijtje die het verdeeld over 24 uur dan kunnen er nog heel wat panelen bij
+1
Erik1979.
@bio boer dat is onmogelijk. Daar zijn niet genoeg grondstoffen voor.
Nick83
@bio boer dat is nutteloos. Want er zijn weken zat dat het bewolkt is en dan doen die kleredingen niks. Dus een batterijopslag zal je moeten hebben voor maanden, niet voor 24 uur.
+1
JappieJo
@Erik1979. Als ondersteuning is zon en wind prima, volledig kan alleen met gigantische opslagen dus dat wordt helemaal niks natuurlijk
+1
jan-cees
@Erik1979. dat heb je verkeerd voor. Door op Epexcontracten en beetje opletten is er redelijk geld te verdienen.
Draai nu al aantal jaren op Epexcontract en ga zodra er weer ruimte is flink uitbreiden in zonnepanelen zonder SDE aan te vragen.
+1
Erik1979.
@jan-cees waar je iets aan kunt verdienen moet je niet nalaten. Maar ook jij moet toegeven dat we voorlopig niet zonder kernenergie kunnen als we van de fossiele brandstoffen af willen. Dat punt is in Nederland niet zo actueel, maar hier in Duitsland gaan we aan deze ideologie onderdoor. Die overdrijven gigantische met zonnepanelen en windmolens in gebieden waar je eigenlijk zuinig op moet zijn. (Natuur gebieden, landbouw grond en bosgebieden)
jan-cees
@Erik1979. je begint nu een andere discussie. We hadden het over de stroommarkt en hoe je daar mee om kunt gaan.

Ik rij diesel en wil dat voor het milieu ook blijven doen
+1
Erik1979.
@jan-cees ik begin volgens mij niet een andere discussie. Mijn punt is dat waar we mee bezig zijn en vooral in Duitsland dat dat fout gaat. Hoe je er geld mee kunt verdienen in Nederland weet ik niet. Ik wil hier ook een keer een biogasinstallatie. Betalen ze 20 cent voor. Helemaal van de zotte. Maar mest vergisten is lucratief. Ik zou het beter vinden als ze naar 80% nucleaire gingen en geen biogas. Beetje zonnepanelen op daken en een paar windmolens en veel waterkracht. Veel beter voor de leefomgeving. Meer natuur en meer biodiversiteit.
marcsterreborn
@jan-cees en hoe ziet je verdienmodel er dan uit?
+2
Nick83
@Erik1979. Wij hebben er 12 op het woonhuis leggen. Daar zouden er misschien nog 12 bij kunnen. Maar ik heb al gezegd: meer dan dat is nutteloos.

Dat geld kun je net zo goed in de sloot gooien. Zolang de salderingsregeling blijft is het leuk hoor. Maar zoals jij zegt: dit is een doodlopende weg. Die salderingsregeling kan echt niet lang meer stand houden.
+1
jan-cees
@Nick83 dan ga je EV rijden
George
Quote Reactie van @jan-cees:
dan ga je EV rijden

Dat doe ik sinds zaterdag , voorheen een diesel maar wat is dat lekker zo'n elektrische BMW. Het is echt een raket op wielen , had hem zaterdag opgehaald in Gouda en een goeie 140 km naar huis gereden en toen nog 341 km actieradius over.
Nick83
@George ik vind het een beetje onzin om een elektrische auto te kopen om de zonnepanelen recht te rekenen...

Bovendien... als je gewoon een baan hebt van 9 tot 5, dan staat die auto 5 dagen in de week niet thuis als de zon schijnt. De salderingsregeling zorgt er nu nog voor dat da geen probleem is. Maar als die wegvalt is dat feestje over.

En dat is precies wat ik bedoel. Nu veel geld uitgeven aan zonnepanelen voor iets waar je bijna niets meer aan hebt als de salderingsregeling vervalt. Dat lijkt me een slechte investering.
+1
George
@Nick83 Saldering of niet , het blijft een feest om erin te rijden. Bovendien nog ruim anderhalf jaar wegenbelasting vrij en in 2025 nog 75% korting op de wegenbelasting. En nog een iets gunstiger bijtelling voor degene met auto op zakelijke balans.
Erik1979.
@George foto's? Wat voor èèn heb je?
+6
George
@Erik1979. We hebben sinds zaterdag een BMW i4 .
+1
marcsterreborn
@George mooi hoor....
+1
pieta
@George Je bent hard vooruit geruild als ik het naar eigen smaak mag wegen. 😁
+1
matt
@George mooie auto sjors 👌
arie.j
Quote Reactie van @Nick83:
@Erik1979. Wij hebben er 12 op het woonhuis leggen. Daar zouden er misschien nog 12 bij kunnen. Maar ik heb al gezegd: meer dan dat is nutteloos.Dat geld kun je net zo goed in de sloot gooien. Zolang de salderingsregeling blijft is het leuk hoor. Maar zoals jij zegt: dit is een doodlopende weg. Die salderingsregeling kan echt niet lang meer stand houden.

Krijg al een halfjaar een terugleverings vergoeding van 16,8 als particulier bij Vattenfall (is wel de hoogste dacht ik)
Ook bij de tariefaanppassing van 1 juli laten ze dat tarief staan.
Bij dat tarief geeft het ongeveer 10% bruto inkomsten op jaarbasis, waar dan afschrijving en onderhoud af moet.
Bij een levensduur van 15 jaar komen op die manier de kosten er minimaal uit.
Er is natuurlijk geen enkele garantie dat het tarief zo blijft.
En bij nog belangrijk meer zonnepanelen in Nederland lijkt het me zeker in gevaar te komen.
Maar dat je geld voor zonnepanelen in de sloot gooit, ook al krijg je alleen de terugleverings vergoeding, dat is nu ook weer niet zo
bio boer
Dat de prijs negatief is komt alleen door alle zonne panelen als intern salderen weg gaat wordt nog leuk moet idereen aan de batterij die de opwekking in 4 uuren om zet in 24 uur
+1
Erik1979.
@bio boer onmogelijk
+1
Weidezicht
@Erik1979. Tja, wie had gedacht dat er ooit vliegmachines zouden komen, of maanlanders.
+2
Erik1979.
@Weidezicht volgens Thierry zijn ze nooit op de maan geweest 😂
+1
Weidezicht
@Erik1979. Nou, dat er mensen zijn geweest, kan ik begrijpen dat je daar aan twijfelt. Het is nu bijna onmogelijk om dat kunstje te doen, en 60 jaar geleden zou het wel gelukt zijn. Snap de twijfel.
Erik1979.
@Weidezicht ik weet het niet en boeit me ook niet. Er kan zoveel niet wat ze vertellen. Maar voor mij veranderd er toch niets.
+1
casev2
@Erik1979. kan thierry nog wel eens gelijk in hebben. Een tijd die ik niet heb meegemaakt, maar ik kan me wel voorstellen dat de politieke belangen zo gigantisch groot waren, dat er hier en daar wel eens een loopje met de realiteit gemaakt kan zijn.....
Erik1979.
@casev2 doen ze toch nog steeds. Ik weet niet wat er allemaal waar is. 9-11 vind ik wel een dingetje als je ziet hoeveel oorlogen er door gelegaliseerd zijn. Hoeveel doden 😢
jan-cees
@Erik1979. TB zit regelmatig op de maan en tussen de sterren helaas
Erik1979.
@jan-cees dat weet ik allemaal niet, veranderd mij leven niet van dus dan probeer ik er geen mening over te geven. Maar beetje dollen moet toch kunnen vind ik.
+1
bio boer
@Erik1979. Klein batterijtje voor thuis kan wel voor 24 uur dan zouden er ook nooit zo veel elektrische autos gebouwd kunnen worden en ontwikeling gaat altijd door
+1
familie pelle
@bio boer
Quote:
. als intern salderen weg gaat

Kun je ook extern salderen met energie?
bio boer
@familie pelle ja dan moet je stroom verkopen 😁
Erik1979.
@bio boer dat gebeurt hier . Zonnepanelen brachten 20 jaar terug zo'n 40 cent op. Later terug gelopen naar nu 8 cent. Paar jaar terug kosten de stroom hier 5 tot 6 cent. Dus de hardwerkende burger moest het verschil betalen.....
bio boer
@Erik1979. Er zijn ook burgers die profiteren ik weet niet hoe het in duitsland zit maar hier mogen paticuliren en bedrijven met kleinverbruik aansluiting tot 3x 80 ampere mogen gratis opgewekte en verbruik bij elkaar afstrepen (salderen) het stroom net is dan een gratis accu en dat kost een energiemaatschappij geld dus moet er over de verkochte stroom hoger tarief betaalt worden
Bij ons groot verbruik aansluiting moet ik al 10% onbalands kosten betalen over de stroom de gemidelde maand prijs van de apx
Erik1979.
@bio boer hier hebben ze de salderingsregeling gelukkig niet. Het net kan niet gebruikt worden als accu. Zou ook wat zijn hier in Duitsland. Overdag zonne energie op het net drukken en snachts kolen energie eruit trekken en dan vertellen dat je zo groen bent😂😂😂 ze zouden het ook nog klaar spelen deze linke linkse
jan-cees
@Erik1979. dat is geen realiteit het opstarten van kolencentrale vraagt circa uur of 6 .
Gasturbine kun je in een uur aanzetten.
eduweb.eeni.tbm.tudelft.nl/TB242E/…
Erik1979.
@jan-cees snachts wordt er in Duitsland 25% geïmporteerd. Dat is realiteit. Overdag gaat de stroom negatief op mooie zonnige dagen. Dat is realiteit. windmolens bij mij in de buurt staan heel vaak stil. Dat is ook realiteit. (Kolen kan zijn, dat weet ik niet,ik weet wel dat sinds de akw uitstaan dat de kolen stroom het deels vervangen heeft en door de sancties kolen gas vervangen heeft en dat Duitsland nu het slechtste jongetje van de klas is)
bio boer
@Erik1979. Waarom molen stil zetten ? Hier draaien ze gewoon door je krijgt toch gemidelde prijs ongeacht wat de prijs op dat mement is
Erik1979.
@bio boer die molens zijn van de evm. Als de stroom prijs negatief wordt gooien ze die uit. Energie wetgeving is in Duitsland anders dan Nederland
bio boer
@Erik1979. Uit zetten is alleen zinvol als je contract per uur hebt maar na mijn weten doet daar niemand aan hier die stroom opwekt wel maandgemidelden
Zelf dat grote windpark hier met 100 molens blijft door draaien met negatieve prijs
Erik1979.
@bio boer in Duitsland zijn veel windmolens van elektriciteits bedrijven. Die gooien ze gewoon uit. Goedkoper als negatieve stroom prijs uitbetalen. Subsidie hebben ze toch al binnen.
Theo61
@bio boer In de Flevopolder staan ook bij goede wind soms rijen molens stil. ook elders staan regelmatig molens stil als andere draaien.
bio boer
@Theo61 hier zijn wel nieuwen neergezet die gaan wel uit dat is puur om het net vol zit niet om de stroom prijs
Weidezicht
@bio boer komt op hetzelfde neer. Uit omdat er op dat moment teveel stroom is
jan-cees
@bio boer IK krijg Epex uurprijs dan gaat het anders rekenen
bio boer
@jan-cees ik epex maand prijs met 9% onbelands afslag
jan-cees
@bio boer das netjes
bio boer
@jan-cees en de gvo verkoop ik aan agrifirm
Eerder aan fc maar die kwamen er achter dat ik geen lid was dus mocht niet meer 🤭
+2
T60401
Denk dat ik de haspel maar uit de schuur ga halen.
zandhapper
@T60401 Hoorde al een die van middag ging draaien....met geld toe
Erik1979.
Vanmorgen stonden om 8.00 ongeveer de helft of meer windmolens stil. De windmolens die van particulieren zijn draaien gewoon maar die van de grote bedrijven stonden stil. Ik heb er denk 50tot60 gezien toen ik naar het jongvee lokatie ging. Dus best representatief. Hoe kan dat? Zoveel zonne energie is er zo vroeg toch niet?
+1
sorry
Quote Reactie van @Erik1979.:
de helft of meer windmolens stil.

de trekvogels van rob jetten komen zometeen langs
Erco
Ook maar n haspel op stroom aanschaffen en beregenen denk 😆 kan ik er vanmiddag geld mee verdienen. Panelen wekken nu 30 kW per uur op dus gaat nog serieus geld kosten straks. Gaan straks maar uit. 🤦🏼‍♂️
Erik1979.
@Erco als je niet kunt beregenen dan gewoon de pomp water laten rondpompen, ventilators max aan. Alle lampen aan. Mestscheider laten lopen al is het leeg. Verbruiken wat gaat. Daar kun je geld mee verdienen 😂😂😂
+1
Erco
@Erik1979. hoe krom he
slagakker
Met deze lage stroomprijzen en de mededeling dat salderen verleden tijd is in 2025 vraag ik me af wat er nog te verdienen valt met panelen. Jaren terug kreeg je dikke subsidies maar die tijd ligt bijna of helemaal achter ons. Wie vandaag de dag panelen legt doet dat mijn inziens ECHT voor het mileu of om de belasting te drukken maar toch echt niet om de hoge energie prijzen. Ik heb nog laag contract tot 1-1-2025 en denk er voorlopig nog niet aan om te investeren in zonnepanelen. Enkele jaren terug zag ik wel een verdien model nu echt niet meer. Maar ieder zijn mening.
jan-cees
@slagakker De stroomprijs is historisch hoog ook dit jaar nog ten opzichte van 3 tot 10 jaar geleden.
Heb vanaf 2016 tot 2019 ieder jaar met verleis kunnen draaien met windmolens die uit de SDE waren
Nu met de meer liberalisering van de stroommarkt begin je pas leuk te verdienen zonder SDE.
bio boer
@jan-cees verlies draaien met windmolen? Die van ons draaide altijd resultaat van 40/80 k zonder subsidie 🤷‍♂️ in de polder zijn ze ook nog stuk groter warom draaien ze velies ? Of heb je nog financiering op de molen ?
Of zou locatie zo veel uitmaken
jan-cees
@bio boer Mijn molens zijn van 1999 en 2004 geen financiering er op maar in die jaren wel fors onderhoud. Trafo uitgefikt in 1 en bij versnellingsbak wissel en generator revisie. Dan heb je veel stilstand als toetje. En stroomprijs van onder de 5 ct
Molens zijn 1 van 0,75 en 2 van 1,75 Mw
hans1980
@jan-cees Dan zijn die 10.000 en windmolens in de Noordzee wel zo'n goede oplossing wanneer ik hoor dat onderhoud de winst wegvaagt
Of zoals Rutte destijds zij windmolens draaien op subsidie
+3
de hoef
@hans1980 laat ze er maar veel plaatsen, incl zonnepanelen, maken wij de stroom wel op met geld toe
T60401
Quote Reactie van @de hoef:
aken wij de stroom wel op met geld toe

Zit schot in de zaak zo te horen.
+1
de hoef
@T60401 de kabel in de weg is er bijna , in dit tempo nog een maand of drie schat ik
T60401
@de hoef Nog even geduld dus. Zou voor mij moeilijk zijn.
de hoef
@T60401 geduld heeft ie in kleine mate, maar dat hebben jullie al wel in de gaten ,
alles doet ie op het zicht, daarom hangt ut schilderij ook uit evenwicht

dat waren de woorden van een maat van mij op de bruiloft
de diesel zakt elke week, en het loopt zonder storing dat is ook wel lekker, alleen de acijns terug vragen is een ramp , energie belasting betalen moet wel onmidelijk
jan-cees
@hans1980 windmolens op zee is een drama qua onderhoud en continuiteit. Ik vlieg met enige regelmaat over de Noordzee en zie er op windrijke dagen te veel stilstaan
Noorderling
Quote Reactie van @slagakker:
Met deze lage stroomprijzen en de mededeling dat salderen verleden tijd is in 2025 vraag ik me af wat er nog te verdienen valt met panelen.

Voor je dagverbruik kunnen panelen prima dienst doen.
Daarnaast moet je een stap vooruit nemen, denk dat een oude tank waarin je water tot 1 graad gaat koelen nog wel eens interessant kan zijn. Warmte idem. Je moet of de vraag afstemmen op productie, of het op kunnen slaan. Dat hoeft niet alleen in elektrische accu's.

Zomers van je de zonpiek op, in de rest van het jaar kun je de pieken van wind wellicht opvangen, of de uurprijzen.
+2
bio boer
@Noorderling meschien komt waterstof productie ook nog wel op bij overschot niet alles kan elektrisch verwacht dat vrachtverkeer ook op waterstof gaat en somige idustrie proccesen ook die veel warmte vragen
bio boer
@bio boer of cv ketel op waterstof ipv aardgas buiten de woonkern produceren en opslaan in de zomer met overschot stroom ze zeggen dat het huidige aardgas net gebruikt kan worden
bio boer
@slagakker dan beginnen we met batterij die het 24 uur kan overbruggen
Er zijn al bedrijven die laden accus op als prijs laag is en verkopen als die hoog is
familie pelle
@slagakker
Quote:
. mededeling dat salderen verleden tijd is in 2025

Waarom denkt iedereen toch dat salderen eraf gaat in 2025. Men lult iedereen maar na tegenwoordig.
bio boer
@familie pelle wanneer is nog onbekend maar prijs van -40 cent is onhoudbaar met salderen dan komt opslag niet van de grond en slim verbruik en blijft prijs onnodig hoog voor wie niet kan opwekken imand moet het betalen als imand gratis stroom mag dumpen bij -40 en het verbruikt in de nacht of winter als de prijs hoog is en 20 cent kost is 60 cent per kw/h die ander moet betalen
+1
familie pelle
@bio boer
Quote:
. wanneer is nog onbekend maar prijs van -40 cent is onhoudbaar met salderen dan komt opslag niet van de grond en slim verbruik en blijft prijs onnodig hoog voor wie niet kan opwekken imand moet het betalen als imand gratis stroom mag dumpen bij -40 en het verbruikt in de nacht of winter als de prijs hoog is en 20 cent kost is 60 cent per kw/h die ander moet betalen

Heel verhaal maar mijn punt is dat nog niet bekend is of en wanneer salderen eraf gaat.
+1
jan-cees
@slagakker grafiekje

(klik om te vergroten)

Stroomprijs is nog nooit zo volstiel geweest dat geeft ook kansen
+2
arie.j
Zonnestroom is er veel op zonnige zomerdagen, en dan alleen overdag
Dat kan met veel kosten misschien opgeslagen worden voor de nacht, of voor een paar zonloze dagen.
Maar naar de winter niet, er wordt wel veel gefantaseerd, maar een bruikbare oplossing die ook nog betaalbaar moet zijn, die zie ik zomaar niet.
Met salderen doe je net of dat probleem niet bestaat
En laat je de gemeenschap betalen om de veel duurdere opgewekte en geleverde stroom in de winter (en herfst en voorjaar) aan jou te betalen.
Daarom moet salderen op den duur weg, zeker boven een bepaalde grens
bio boer
@arie.j ik zie potentie om in de zomer waterstof teproduceren dat opteslaan voor in de winter dat centraal buiten de bebouwde kom de cv ketel er op telaten draaien vraagt weinig aanpassing aan bestaande woningen in combinatie met 24 of 48 uurs battarij voor in De winter nog wat overkill aan panelen er bij voor wat exstra stroom die zomers weer voor waterstof productie worden ingezet
We zijn jaren verwend geweest aan goedkope energie ik denk toch dat de nieuwe realiteit is dat energie gewoon beetje duurder wordt
Zonne stroom is de goedkoopte stroom op ditmonent
bio boer
@bio boer de eerste ontwikkelingen er in zijn er al groenleven.nl/nieuws/….
bio boer
@bio boer een warmte pomp slurpt stroom in een tijd dat stroom schaars is stroom is lastig opslaan in dus zie potentie in waterstof vroeger hadden we brandhout in de opslag in de toekomst meschien wel waterstof
Erik1979.
@bio boer waterstof is in iedergeval voorlopig geen optie vanwege de energie verliezen. Exact weet ik het niet maar staat mij bij iets van 60%tot80% er zal wel iemand hier zijn die het exact weet. Zolang dat zo is kun je het vergeten. Dan moet je 5 keer zoveel zonnepanelen leggen voor de nacht stroom. Dan kun je voedsel productie wel vergeten. Blijft geen land meer over.
+1
bio boer
@Erik1979. Jij leest niet goed wat ik wil doen met die waterstof wil die verbranden in cv ketel waterstof is brandbaar gas en niet voor de nacht stroom opwekking daar is een battarij beter voor
Water stof heeft verlies eerst bij het opwekken 25% later weer terug naar stroom 40% als je het verbrand in cv heb je dat verlies al niet efficiëntie van verbranding van cv is 95%
Nu is er ook ontwikeling met cv ketels die energie terug winnen uit de waterdamp condens cv die zou 110% rendament kunnen halen 🤷‍♂️

Verliezen heb je altijd een transformator geeft ook 10% verlies bij onze windmolen in het transport van stroom heb je ook nog 5% verlies denk aan je schrikdraad 🤷‍♂️ waarom verbruiken adapters ook altijd stroom ook al gebruik je hem niet

Gas winnen kost ook hoop energie kun je ook als verlies beschouwen

Een traditionele verbrandings moter heeft verlies van 70%

Energie verbranding voor warmte geeft benut je energie voor 100%
bio boer
@bio boer een accu geeft zo 5% energie verlies volgens google
+1
arie.j
Quote Reactie van @bio boer:
@arie.j ik zie potentie om in de zomer waterstof teproduceren dat opteslaan voor in de winter dat centraal buiten de bebouwde kom de cv ketel er op telaten draaien vraagt weinig aanpassing aan bestaande woningen in combinatie met 24 of 48 uurs battarij voor in De winter nog wat overkill aan panelen er bij voor wat exstra stroom die zomers weer voor waterstof productie worden ingezetWe zijn jaren verwend geweest aan goedkope energie ik denk toch dat de nieuwe realiteit is dat energie gewoon beetje duurder wordtZonne stroom is de goedkoopte stroom op ditmonent

Je hebt enorme verliezen bij zonne-energie opslaan in de vorm van waterstof
Je moet wel 4 of 5 keer zoveel energie opwekken als je in de vorm van waterstof kan opslaan.
Reken dan nog maar eens aan het rendement
telegraaf.nl/watuzegt/602330273/…
Daarnaast is waterstof nogal ontplofbaar en staat onder enorme druk , je kan het niet zomaar toepassen
Kernenergie lijkt me veel realistischer om het stroomgat op te vullen
wattisduurzaam.nl/36930/energie-opwekken/…
bio boer
@arie.j

Zo ik al eerder zij hier onder voor cv verwarming en buiten woonkern

Quote:
Jij leest niet goed wat ik wil doen met die waterstof wil die verbranden in cv ketel waterstof is brandbaar gas en niet voor de nacht stroom opwekking daar is een battarij beter voor
Water stof heeft verlies eerst bij het opwekken 25% later weer terug naar stroom 40% als je het verbrand in cv heb je dat verlies al niet efficiëntie van verbranding van cv is 95%
Nu is er ook ontwikeling met cv ketels die energie terug winnen uit de waterdamp condens cv die zou 110% rendament kunnen halen 🤷‍♂️

Verliezen heb je altijd een transformator geeft ook 10% verlies bij onze windmolen in het transport van stroom heb je ook nog 5% verlies denk aan je schrikdraad 🤷‍♂️ waarom verbruiken adapters ook altijd stroom ook al gebruik je hem niet

Gas winnen kost ook hoop energie kun je ook als verlies beschouwen

Een traditionele verbrandings moter heeft verlies van 70%

Energie verbranding voor warmte geeft benut je energie voor 100%
jan-cees
@arie.j grotere installaties salderen niet maar maar draaien eerst voor eigengebruik voordat ze op het net leveren. Wij hebben een ontijzeringsinstallatie en omgekeerde Osmose die bij productie van de zonnepanelen 30m3 water op voorraad draait wat wij weer gebruiken in onze eb en vloed bodems. Binnenkort komt er airco op kantine kantoor in combi met warmtepomp .
De afgelopen vijf jaar hadden wij van de zonnepanelen 8 maanden in het jaar een overschot en alleen de eerste en de laatste twee maanden van het jaar te weinig voor eigen gebruik.
Wellicht volgend jaar na stukje uitbreiding kunnen er nog twee maandje bij dat we geen gebruik hoeven te maken van het energienet en met paar maanden zijn we van het gas af.
arie.j
Quote Reactie van @jan-cees:
@arie.j grotere installaties salderen niet maar maar draaien eerst voor eigengebruik voordat ze op het net leveren. Wij hebben een ontijzeringsinstallatie en omgekeerde Osmose die bij productie van de zonnepanelen 30m3 water op voorraad draait wat wij weer gebruiken in onze eb en vloed bodems. Binnenkort komt er airco op kantine kantoor in combi met warmtepomp .De afgelopen vijf jaar hadden wij van de zonnepanelen 8 maanden in het jaar een overschot en alleen de eerste en de laatste twee maanden van het jaar te weinig voor eigen gebruik.Wellicht volgend jaar na stukje uitbreiding kunnen er nog twee maandje bij dat we geen gebruik hoeven te maken van het energienet en met paar maanden zijn we van het gas af.

Elk bedrijf is verschillend in energie behoefte.
Maar ik bedoel dus de gewone burgers.
Die moeten van het gas af, ook ik heb een nieuw huis zonder gas met zonnepanelen op een schuur.
Maar dan is de vraag-aanbod flink scheef.
In de zomer met lange dagen en de zon hoog aan de hemel, veel energie.
Maar niet zoveel nodig
En in de in de winter met korte dagen en weinig zon, plus een laagstaande zon, dat geeft ontzettend veel minder zonne-ergie.
Maar daarnaast is de vraag van huishoudens juist omgekeerd.
Want in de winter moet de verwarming aan, en hebben ze tig keer zoveel licht nodig als in de zomer(al gebruiken ledlampen niet zoveel)
Zet hieronder mijn levering en teruglevering de eerste maanden van dit jaar ter illustratie
Daarbij is het directe verbruik niet zichtbaar, alleen dus leveren en terugleveren

(klik om te vergroten)

bio boer
@arie.j daarom verwarming op waterstof ipv aardgas of op stroom met wamte pomp zomer deel van zonnepanelen uit of op het net verkopen het dag verbruik opslaan in 48 uurs battarij meschien komt er ook nog optie voor wat windenergie op het dak
jan w
Quote Reactie van @jan-cees:
Wij hebben een ontijzeringsinstallatie en omgekeerde Osmose die bij productie van de zonnepanelen 30m3 water op voorraad draait wat wij weer gebruiken in onze eb en vloed bodems.

Zou je daar iets meer over willen vertellen? Moet ik mij dat voorstellen als een soort van 30m3 boiler , die met een warmtewisselaar de warmte daar weer uithaalt?
Ben eem keer met een excursie bij een loonwerker geweest vlakbij de belgische grens , daar hadden ze een nieuwe werkplaats gebouwd met 32 units met heatpipe's en de rest zonnepanelen. De warmte die over was van de heatpipe's werd opgeslagen in een ondergrondse waterdepot van 500m3 ( onder de tuin)
jan-cees
@jan w geen boiler of warmwater
Wij gebruiken afhankelijk van de verdamping tussen de 5 en 30m3 water per dag in de rijbodems
Dat is ijzervrij bronwater wat ook door osmose installaitievis getrokken die behandeling vraagt veel pompcapaciteit .
Die installatie draait hoofdzakelijk op eigen opwek. Als eigen opwek er niet is dan draait de installatie in dal uren
+2
JoramH
Ik probeer mijn boerderij aan te passen zodat ik bij elke zware gebruiker het moment van verbruiken zoveel mogelijk kan sturen en zo optimaal gebruik bij laagste stroomprijzen of tijdens opwek. Op dit moment ben ik al energieneutraal, komt echter nog een 40 zonnepanelen bij om later op de dag stroom op te wekken en daarmee ook 50 kw accus te vullen. Dat is op dit moment het maximale wat ik in een zon of wind luwe dag moet overbruggen en hoop door het extra sturen dat dit in 95% van de gevallen voldoende is.

Omdat ik alles grootendeels zelf bedenk, bestel en aansluit gaat er wel een tijdje overheen voordat het operationeel is. Zij zijn mijn luchtbuffertanks maar net in werking terwijl ze hier al een jaartje staan.
Zo zal het ook wat met de accus gaan maar zolang ik kan salderenzit er niet veel haast bij, echter krijg je op dit moment naast kia ook mia 45% op aanschaf. Dit drukt de winst in een goed jaar zoals dit jaar naar uitziet ook behoorlijk en heb ik rustig de tijd om alles werkend te hebben als het ertoe doet. Ik verwacht dat door de grotere vraag en schaarsheid van grondstoffen niet snel een harde daling van de prijzen van accu’s maar dat is altijd een gokje:)
Albert Altena
@JoramH Hoe je het ook wend of keert.
De winter zal als het salderen niet meer mag, een groot probleem worden.
Dan heb je met verwarming enz. drie maal zoveel stroom nodig.
Maar 70 % minder opbrengst.
bio boer
@JoramH zo lang salderen nog gratis is gaat op paar uitzonderingen na niemend geld in steken

Er is ergens boer die heeft met zon en wind + een battarij dat die nu in theorie zonder net aansluiting kan draaien dat was gewoon een persoonlijke wens van die man als alles vol zit dan kan windmolen en of zonnepanelen gewoon even uit op piek momenten dat is ook niet meteen een schande hij wil zijn aansluiting ook laten verweideren bij nood situatie kan hij altijd nog op noodagragaat draaien
JoramH
@bio boer het net is nu nog een veel te goedkope backup en ik zou niet graag met aggregaten ed bezig willen zijn als snachts de stroom op is. Soms is te vroeg investeren in iets niet zo goed maar gezien de fiscale regelingen die er nu zijn ga ik er nu gebruik van maken. Dat anderen andere beslissingen nemen in hun investeringen maakt het juist interessant.

Heb ook wel lang moeten zoeken voor een juiste batterij en ga hem ook zelf uit duitsland halen, dat scheelde gigantisch met Nederlandse prijzen. Transport van die accus is duur dus haal ze zelf op en dan kan ik gelijk nog wat vragen stellen mbt de installatie.

Ik ga een groot deel zelf doen maar laat het nalopen door installateur. Deze vinden het ook interessant omdat de vraag bij hun steeds vaker binnenkomt maar er maar weinig de volgende stap zetten door de gunstige salderings regels.
bio boer
@JoramH de saldering regel houd nu de onwikeling tegen ik zie nog genoeg potentie
Zon heeft gewoon enorme pieken korte periode van opwekking maar is wel goedkoop dat geeft ruimte om geld ik korte duur opslag zal mij niet verbazen dat over 20 jaar bijna idereen een batterij heeft voor 24 of 48 uur opslag dat gaat het stroom net ook enorm verlichten hoeft het niet een zo enorm vezwaard worden de pieken moeten er gewoon uit dan zijn we al mooi eind verder op weg naar fosiel vrije energie
Erik1979.
@JoramH waarom geen kleine biogasinstallatie om je eigen stroom te produceren. Dat is wel constant.
JoramH
@Erik1979. goed punt maar met 90 koeien en weinig ruimte op het erf zie ik biogas voor mijn bedrijf nog niet zo snel uit kunnen maar misschien dat anderen andere ervaring hebben met deze hoeveelheid koeien.
jan-cees
@JoramH Knap dat je dat zelf in elkaar kan steken. Mijn technische kennis zit niet aan de elektra kant . Kan redelijk aan diesels klooien maar niet de elektronica das niet mijn ding. Lasapparaat moker en slijptol zijn meer mijn ding.
+1
Erik1979.
@jan-cees met deze eigenschappen zou je eigenlijk in de tweede kamer moeten komen.... Daar moet echt veel verbouwd worden.😁
Cvroegejr@online.nl
Gewoon op gas rijden,waterstof is de schoonste vorm ,accu,s heb je een hoop grondstoffen voor nodig en is duur .
Biestie
Bitcoin mining farm als tweede tak, hoef je de panelen niet uit te zetten.
Kun je ook heel snel op en afschakelen.

Bestaan alleen nog geen makkelijke kant en klare installaties voor. In Japan is al wel een grote stroommaatschappij aan het experimenteren hiermee.

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's tank , stroom , wei , kwh en geld geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
106
DEELNEMERS
28
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN