Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de baan door monsterzege BBB?

Brengt de monsterzege van BBB de uitrol van zonnepanelen in gevaar? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Amelie Veenstra (Holland Solar). ‘Afbouw van de salderingsregeling dreigt te sneuvelen,...
 Solar Magazine - Het Dilemma | Afbouw salderingsregeling zonnepanelen van de baan door monsterzege BBB? (solarmagazine.nl)

Brengt de monsterzege van BBB de uitrol van zonnepanelen in gevaar? Solar Magazine bespreekt dit dilemma met Amelie Veenstra (Holland Solar). ‘Afbouw van de salderingsregeling dreigt te sneuvelen,...

Nieuwsgrazer

Reacties

+1
Nevergiveup
Van mij mag het salderen blijven
mlkvhoudr
Salderen is zwaar nadelig voor huurders bijvoorbeeld, die betalen extra voor de energie en mensen met een eigen woning met voldoende financiele slagkracht leggen zonnepanelen waarbij de salderingskosten dus bij de mensen met een smallere beurs komen te liggen, dat is niet recht te praten.
Omdat ik ook voor blijven salderen ben uit puur eigen belang zal ik het dan ook niet proberen goed te praten.....
+5
Braboboer
@mlkvhoudr

We betalen ook met z’n alle mee aan windmolenparken en zonneweides. Laat ze die SDE maar eerst afschaffen en daarna pas de saldering afbouwen
+1
mlkvhoudr
@Braboboer daar zit ook wel wat in inderdaad
Van-Epscheuten
@Braboboer sde word wel evenredig over alle energiegebruikers verdeeld, salderen komt een selecte groep ten goede
+1
Braboboer
@Van-Epscheuten

Dat die ik anders.

De SDE gaat voor een groot deel naar een selecte groep ondernemers die zeker met de grote wind- en zonprojecten grote winsten mee maken.

De salderingsregeling worden wel mensen mee bevoordeeld maar dat gaat per persoon/ per aansluiting niet om enorme bedragen wat bij de SDE wel het geval is.

En dan bedoel ik niet het staldak volgooien met SDE maar de grote zon- of windprojecten.

SDE voor zon op dak mag bij mij ook voorrang hebben.
Van-Epscheuten
@Braboboer ja, ik kan me wel enigszins vinden in je redenering, maar zou denk ik plijten voor dan een aanpassing van de sde, sde is nu een minimum opbrengst garantie, en ik vind dat er dan ook een max ad opbrengst per kwu moet komen. Aldanniet mee doen aan de sde is dan afweging voor de (mega)investeerder.
spotmelker
@Van-Epscheuten uit ervaring: SDE is in grote mate bepalend voor je business case.
spotmelker
@spotmelker en ik heb geen enkele illusie dat al die groene energie ook maar een fractie invloed heeft op de energieprijzen
Van-Epscheuten
@spotmelker als je dynamisch energiecontract hebt, zie je die invloed wel degelijk, als op zondag de zon schijnt, en het waait een beetje, is de stroom voor nop.
Bekkink
@Braboboer zeker voor buitenlandse investeerders
Van-Epscheuten
@Bekkink of de investeerder nou uit italie of uit de achterhoek komt, maakt mij niet zoveel uit, de voorwaarden en de risico’s moeten voor beide hetzelfde wezen. Level playing field wat mij betreft.
Kanaal
@Braboboer Eigenaren van windmolens en zonneparken krijgen nu voor het 3de jaar op rij geen SDE vergoeding meer omdat de stroomprijs hoger is dan de SDE.
En vanaf december 2022 krijgen ze ook niet meer dan 13 cent per Kwh, als ze meer krijgen voor de stroom dan moet je dat aan de staat betalen.
+2
arie.j
Quote Reactie van @mlkvhoudr:
Salderen is zwaar nadelig voor huurders bijvoorbeeld, die betalen extra voor de energie en mensen met een eigen woning met voldoende financiele slagkracht leggen zonnepanelen waarbij de salderingskosten dus bij de mensen met een smallere beurs komen te liggen, dat is niet recht te praten.Omdat ik ook voor blijven salderen ben uit puur eigen belang zal ik het dan ook niet proberen goed te praten

Eerst een vast percentage van stroomprijs voor teruggeleverde stroom afspreken.
Verder moeten huurders ook demogelijk krijgen om deel te nemen in zonnepanelen op afstand.
Zal wel iet minder aantrekkelijk zijn.
Maar eigenaars van een woning in een flat en dergelijke hebben ook geen zonnepanelen
Nevergiveup
@arie.j Die vaste prijs zal wel per minuut met vraag en aanbod mee gaan in de slimme meter , dan zijn er momenten dat je zomers moet betalen als je levert.

Net als negatieve rente zeg maar , dat blijkt ook al zo'n groot succes te zijn .....
+1
jan w
@mlkvhoudr
Onze dochter woont ook in een huurwoning. Zij heeft bij de woningbouwvereniging gewoon zonnepanelen aan kunnen vragen. betaald iets van € 27.50 per maand voor 11 zonnepanelen. (10 jaar)
+8
huub
Op het gebied van salderen slaat de BBB de plank mis volgens mij. Om zonnepanelen te stimuleren was of is het een mooi systeem maar op de lange termijn is het onnodig en ook onhoudbaar.

Allemaal tegelijk terug leveren en het later weer ophalen zonder vergoeding kan nou eenmaal niet.
+2
arie.j
Quote Reactie van @huub:
Allemaal tegelijk terug leveren en het later weer ophalen zonder vergoeding kan nou eenmaal niet.

Nee klopt, maar dat speelt vooal in het zomerhalfjaar, in de herfst en winter salderen, dat kan wel blijven denk ik , dan is het maar beperkt plus vraag genoeg.
En verder natuurlijk zo snel mogelijk een paar extra kerncentrales
+1
Braboboer
@huub het punt van de BBB is, is dat de overheid een betrouwbaar beleid moet hebben voor een langere periode zodat je weet waar je aan toe bent als je ergens in investeert.
+1
Nevergiveup
@Braboboer Zo is het.

Ik overweeg om van het gas af te gaan en met elektrisch (airco /verwarmen ) units te gaan werken.

Geschat heb ik 6000kw nodig , en heb reeds ook ruim dit vermogen aan zonnepanelen op prive woning.

Als Salderen blijft ga ik hier direct dit jaar aan beginnen. Als salderen weg valt denk ik dat dit juist een nadeel is.
mlkvhoudr
@Nevergiveup maar 1000m3 gas verbruik nu ?
+2
Nevergiveup
@mlkvhoudr klopt , is niet veel , stook ook wel fruithout anders was het meer.

Zou best op elektrisch kunnen , kan vastrecht gas ook eraf. Maar zonder salderen is het juist een nadeel
George
@Nevergiveup
Dat heb ik eerst ook gedacht om er een warmtepomp bij te hangen , maar dat beetje propaangas wat ik verbruik naast het stoken van de houtkachel ga ik het niet doen. Misschien wel een een keertje een airco in huis maar dan wel vooral om te koelen. Verwarmen met airco gaat wel maar is niet zo comfortabel weet ik van een maat van me.
Aardgas ligt hier niet en daar dus ook geen vastrechtkosten van. Wel jaarlijks 90 euro huur voor de 1600 liter propaantank. Maar verder ook geen omkijken naar , altijd een gekeurde tank en met zender op de tank nooit zonder gas en verbruik op mobiel af te lezen. Ik heb nu in de maand maart tot nu toe 48 liter propaan verbruikt en in de maand februari 148 liter. 1 liter propaan is ongeveer 0,75m3 aardgas.
Theo61
Quote Reactie van @George:
1 liter propaan is ongeveer 0,75m3 aardgas.
wij hebben ook propaan maar volgens benegas is iedere liter propaan door de gasmeter 4 m3 gas, we hebben een meter in de tweede woning en 1 tank vandaar dat we meten.
+1
George
@Theo61
Ik heb het even opgezocht : 1 liter propaangas is 0.73 m3 aardgas. Propaan heeft hogere energetische waarde.
Albert Altena
@George Dat is dus een verhouding van 1-700.
Dus met mijn verbruik van ong. 1500 kub gas heb ik maar 2000 liter propaan nodig.
+1
George
@Albert Altena
Ja dat klopt , met 2000 liter propaangas vervang je ongeveer 1500 m3 aardgas.
De prijs is momenteel 76 cent ex BTW per liter. En jaarlijks tankhuur van 90 euro voor een tank van 1600 liter inhoud. Dan heb je verder geen kosten voor vastrecht etc.
Een maat van me heeft de aardgasaansluiting laten afsluiten en is overgestapt op propaangas.
arie.j
Quote Reactie van @George:
@Albert AltenaJa dat klopt , met 2000 liter propaangas vervang je ongeveer 1500 m3 aardgas.De prijs is momenteel 76 cent ex BTW per liter. En jaarlijks tankhuur van 90 euro voor een tank van 1600 liter inhoud. Dan heb je verder geen kosten voor vastrecht etc.Een maat van me heeft de aardgasaansluiting laten afsluiten en is overgestapt op propaangas

En mag je zomaar zo'n tank tegen een bestaand woonhuis plaatsen ?
Of zitten daar de nodige vergunningen en veiligheideisen aan vast?
George
@arie.j
Nee hij staat niet tegen het woonhuis , welke regels er exact gelden weet ik niet maar in het buitengebied is het veelal wel mogelijk.
Theo61
@arie.j Bij ons moest hij 7 meter uit de gevel van de milieudienst.
labella
@Theo61 ik denk dat je 2 dingen door elkaar haalt, 1m3 propaangas heeft in vloeibare vorm het volume van 4 liter. 1 liter propaangas is wat @George ook al zegt 0,73 m3 aardgas.
Theo61
@labelladat is mogelijk, Propaan is idd anders, vandaar dat de apparatuur ook andere ventielen moet hebben.
+1
Nevergiveup
@George Je hebt het goed voor elkaar dus dan zou ik niets veranderen , hier is de oude boerderij wel een ander verhaal , maar laatste jaren wel flink met isolatie bezig geweest , geïsoleerde binnen wanden voor de steens muur ed.

Gebruik ook niet veel gas met de houtkachel er dan bij is altijd wel lekker warm hier , eerder 24 gr dan 20 😂

Elektrisch met de units geeft beetje geluid en een geforceerde lucht stroom , dat is inderdaad beetje wennen , en het schijnt dat als het kouder als -10 is de capaciteit snel afneemt terwijl je het dan nodig hebt.
Maar dan gaat de hout kachel wel wat harder , die maakt het hele huis warm na de isolatie 👌
vaak
@Nevergiveup Ik ben vanaf najaar gestopt met gas en verwarm met elektrische wandconvectoren, elektrische vloerverwarming, airco en elektrische boiler.
Vreet stroom maar gas is privé dus moet ikzelf betalen. Stroom is bedrijf met aftrek van privenorm, dus redelijk interessant.
Heb 45 panelen, bedrijf.
Airco verwarmen gaat goed maar geeft geen comfort warmte tov vloerverwarming, altijd wel gevoel van tocht ivm luchtstroming.
Als straks de saldering eraf is en het gas is redelijk aan prijs dan denk ik dat ik de gaskraan maar weer open draai.
Alles is mogelijk en onvoorspelbaar.
George
Quote Reactie van @vaak:
Ik ben vanaf najaar gestopt met gas en verwarm met elektrische wandconvectoren, elektrische vloerverwarming, airco en elektrische boiler.

Ik ben eerlijk gezegd blij dat ik van elektrische boiler af ben , dat ding van 120 liter vrat stroom en toen kinderen thuis woonden had je in winterdag nog amper warm water genoeg . Verder ook blij dat heel de begane grond radiatorvrij is , geen plaats verlies , geen leidingen of stofdingen aan de muur maar alles netjes strak.
Vroeger naast die boiler een olieketel op stal staan voor de CV , nu na de verbouwing in de kast boven waar de boiler hing alleen nog maar een combiketel van Nefit. Lekker compact ding en volop warm water.
huub
@Braboboer
Quote:
het punt van de BBB is, is dat de overheid een betrouwbaar beleid moet hebben voor een langere periode zodat je weet waar je aan toe bent als je ergens in investeert.

ik ken die redenatie. Volgens mij heeft de overheid altijd gezegd dat het salderen er ooit weer af zou gaan. Het getuigt juist van wispelturigheid als je het niet afschaft.
+2
mlkvhoudr
@huub kwartje van kok was ook tijdelijk😉
cjw73
@huub of iedereen een aantal jaren salderen geven en dan is het gebeurt.
Grasbaal
Gaan ook meerdere slimme oplossingen voor het piekstroom overschot.

(klik om te vergroten)

richard-de-wolff
@Grasbaal das ook voor dik nekken 🤣🤣
+1
arie.j
@Grasbaal
Leuk en aardig, maar als je zonnepanelen zelf hebt, dan kom je de knelpunten in de praktijk tegen
Zoals in december januari praktisch geen zonne energie (heel korte dagen met ook erg laagstaande zon.
Maar juist wel veel meer vraag dan in zomer (verwarming van je huis)
En al die zgn. piekopslag is misschien goed om van de dag naar de nacht of hooguit een paar bewolkte dage te overbruggen.
Maar voor het grote tekort van zomer naar winter heb je er weinig aan
Men is véél te optimistisch daarover
En mooie praatjes vullen geen gaatjes
Opbrengst in die maanden maar 1 á 2,5% van het totaal per maand en zomermaanden 14%
Dat afgezien van het feit dat in december in 14 dagen vrijwel niets aan zon ook voorkomt
Als het zonnig is pas om 10 uur wat effect , zomer maanden om 6 uur (is vergelijkbaar eigenlijk 5 uur i.v.m. zomertijd)
En het verbruik is juist een omgekeerde grafiek
Daarnaast liggen er niet veel panelen optimaal met hele dag naar zonkant.
+1
arie.j
@arie.j hier gemiddelde opbrensgst per maand

(klik om te vergroten)

Nick83
@arie.j bovendien staat die tesla overdag meestal niet thuis. Die staat op het werk. Wellicht hebben ze daar ook zonnepanelen. Maar de stroom van je eigen zonnepanelen gaat dus gewoon het net op en niet die tesla in.
bio boer
Met zalderen komt energie opslag of slim verbruiken op juiste moment ook niet van de grond

Bij terug leveren zou je wel het zelfde deel belastings vrij moeten kunnen opnemen zo werk dat ook met onze windturbine hoeven we ook geen belasting tebetalen over verbruik windturbine
Bij terug leveren hoord ook eerlijke prijs van de stroom verkoop
mlkvhoudr
@bio boer naar mijn idee kun je haast nog beter een windmolen het hele zonnepanelen seizoen stil zetten en laten draaien in de winter dan investeren in opslagcapaciteit stroom
+1
bio boer
@mlkvhoudr of overkil aan capiciteit zonne panelen die op piek momenten gedeelte uitgaan
+1
bio boer
@bio boer hier zijn nieuwe windmolens gebouwd in de buurt die gaan uit als de zon scheind om het stroom net vol zit 😅 met die storm stonden ze ook uit maar de variabele stroom prijs was ook 0
Nevergiveup
De opslag in accu valt eigenlijk ook niet zo mee.

Vaak is het zo dat je bv. Zomers een week mooi weer hebt , dan dus 7 dagen 10 uur energie over , en snachts maar een klein verbruik.

Dan komt er vaak weer een depressie en dagen weinig zon.

De accu zou dan eigenlijk zo groot moeten zijn dat er een week energie in past , en je ook een week eruit kunt putten.

Dat is veel te duur denk ik.
mlkvhoudr
@Nevergiveup ja veel te duur 1000euro per kwh volgens mij
bio boer
@Nevergiveup je kan wel je stroom verbruik slim regelen door bijvoorbeeld boilers die aan gaan als er veel zon is kan de robot er snachts op reinigen of elektrische mixers die aan gaan als het hard waaid de energie inzetten op slime momenten
Nevergiveup
@bio boer Ja klopt.

Sommige hier beregenen electrisch , dat kan zomers dan gratis al is overdag betegenen dan weer iets minder gunstig met verdamping.

Maar ik zat nu meer te redeneren voor gewoon particulier die ook geen SDE subsidie krijgt.
bio boer
@Nevergiveup paticulier zou ook boiler kunnen nemen die aan gaat als de zon scheind of dat de wasmachine aangaat of de vaatwasser gewoon slim energie gebruiken dan nog kleine batterij voor tv en wat lichten dat soort gebruik dan kun je 24 uur van je zonne energie gebruik maken inplaats van overdag alles op het net en avonds pas weer van het net trekken
Nevergiveup
@bio boer ja klopt , maar dan kom ik even terug waar ik mee begon dat hele week zon / hele week bewolkt eigenlijk toch wel aardige accu wenselijk is , en dan erg duur is.
bio boer
@Nevergiveup ha klopt accu is hoog uit voor 24 uur te overbruggen maar haal je wel veel pieken weg op donkere dagen zonder wind zal de kolen centrale vorlopig nog wel volgas moeten draaien als je zorgt dat de stroom dan exstra duur is gestimuleerd dan ook zuinige tedoen
Johannushoeve cv
@Nevergiveup gewoon omzetten in waterstof ben je van alle problemen af .
Theo61
@bio boer Het dal tarief en het gewone tarief schelen bij eneco nu 5 cent in het voordeel van dal, wij hebben de boiler op nachtstroom en wassen weer in de nacht. ideaal salderen 😀
bio boer
@Theo61 snap ook niet dat het er nog steets zo is zou verwachten met zo veel zonnepanelen dat het bijna anders om zou zijn heb ook nog dag en nacht stroom de vraag zal over dag toch nog meer zijn scheinbaar
Theo61
@bio boer is toch logisch, op de dag alle kantoren en fabrieken die stroom nodig hebben, s'avonds de centrale uitzetten werkt niet.
komelker 2
@Theo61 Als ik jou was zou ik toch een keer met nieuwe stroom bellen.
+1
Theo61
@komelker 2 Waarom ? Ik lever 40% meer als dat ik zelf gebruik, ik ga niet voor de laagste prijs.
zwierb
@bio boer Gebruiken hier snachts en in het weekend meer stroom als overdag door de week, dus nachtstroom nog altijd aantrekkelijk. Hebben sinds vorige week zonnepanelen waarmee we zelfvoorzienend zijn voor stroom( 56000kw) , heb me er nog niet in verdiept of nachtstroom voor ons n u nog aantrekkelijk is
+1
huub
@bio boer
Quote:
paticulier zou ook boiler kunnen nemen die aan gaat als de zon scheind of dat de wasmachine aangaat of de vaatwasser gewoon slim energie gebruiken dan nog kleine batterij voor tv en wat lichten dat soort gebruik dan kun je 24 uur van je zonne energie gebruik maken inplaats van overdag alles op het net en avonds pas weer van het net trekken

Ik denk dat het voor de individuele particulier nog wel eens het beste kan zijn om gewoon flink overcapaciteit te hebben. Bijvoorbeeld 6000kwh opwekken terwijl je 3000kwh verbuikt.

- Het is een relatief kleine investering.

- Je verdient de investering al terug voordat het afbouwen van het salderen begint.

-Naarmate je meer stroom opwekt ga je ook meer stroom direct verbruiken.

-Van de overproductie kan je de energiebelasting gedeeltelijk of helemaal betalen.

Voor het stroomnet een ramp, voor de individu een aardige oplossing. Je vebruik aanpassen aan de productie van je panelen is een utopie.
Leo,s vriend
@Nevergiveup Komt bij dat die tesla overdag bij de baas op het parkeerterrein staat, en 's avonds als ( in een groot deel van het jaar) de zon onder is weer thuis aan de lader....
+1
Nevergiveup
@Leo,s vriend De managers mogen ze meestal bij de baas opladen , voor de handjes werknemers niet , is eigenlijk ook niet goed.
Henry1
@Nevergiveup Bij nieuwestroom.nl/energieprijzen/ kun je stroom inkopen per uur. Er zijn ook systemen op de markt die dan op een moment dat de stroom goedkoop is inkopen en de accu voldrukken. Als je nu op de site van nieuwe stroom kijkt dan zie je het niet zo goed maar meestal is het 's nachts goedkoop. Dus dan kan een relatief kleine accu ook zijn geld opbrengen.

Al lijkt het me wel dat wanneer veel mensen zo'n systeem aanschaffen het verbruik constanter wordt en daarmee de stroomprijs ook. Of zal die invloed van opslag in accu's niet kunnen tippen aan bijv. harde wind of veel zon?
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden zonnepanelen , solar , bbb en salderingsregeling geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!