Dwarse zonnepanelen

Boer Gijs de Raad uit in Culemborg pakt het anders aan. Hij heeft zijn zonnepanelen verticaal op het land gezet. Nu kunnen er wel koeien lopen op het weiland.
 Dwarse zonnepanelen (omdenken.nl)

Boer Gijs de Raad uit in Culemborg pakt het anders aan. Hij heeft zijn zonnepanelen verticaal op het land gezet. Nu kunnen er wel koeien lopen op het weiland.

Nieuwsgrazer

Reacties

bio boer
Hek van zonnepanelen 🤔😝
Nevergiveup
Aan een zuidelijke wand hangen is ook niet verkeerd als het salderen stopt , dan doen ze het bij een heldere winterdag ook best.
mlkvhoudr
@Nevergiveup ik heb ze zuid west op t dak 25 % maar movember gaat nog maar december en januari is maar een fractie van de andere maanden
+2
Nevergiveup
@mlkvhoudr ja klopt , heb er hier ook aantal zo hangen , als het mooi helder weer is gaat het best al is de dag natuurlijk maar kort , uurtje of 5 , maar vaak rond de kortste dag van december ook wel veel somber weer
+1
Sunpowersystems
@Nevergiveup Ik heb deze dwarse zonnepanelen eens even in een simulatieprogramma gegooid. Bij een mooi zuid gericht dak, 35 graden, kun je 1000 kWh/kWp halen. In deze dwarse opstelling bleef de prognose bij 490 kWh/kWp. Voorlopig ga ik dit nog niet bij mijn klanten adviseren.

Kan veranderen als bijvoorbeeld een terugleververgoeding dynamisch is/wordt en gekoppeld is aan een teruglevertijdstip o.i.d. Maar voorlopig nog niet.
Nevergiveup
@Sunpowersystems Het hangt idd. Af van wat er gebeurt met de teruglever vergoeding / en wanneer.

Kleine voordelen aan een wand zijn verder dat ze niet vies worden en soms komt het gebouw technisch zo uit dat het een mogelijk is die overblijft om ergens wat te plaatsen als de rest niet kan ivm. Schaduw of wat dan ook.

Rendement is natuurlijk niet optimaal dat is duidelijk , de omvormer mag ook wat onder het panelen opbrengst liggen , soms is dit een voordeel als de groepenkast in het gebouw feitelijk een te lichte grondkabel heeft voor een grotere omvormer vermogen.

Zoals gezegt heb ik een klein gedeelte zo hangen en vlakt het de piek - dal levering zomer s'winters wat af.
labella
@Sunpowersystems is het misschien een optie om wat zonnepanelen op een draaibaar plateau te plaatsen zodat ze met de zon mee kunnen draaien?
+1
Albert Altena
@labella Die zijn er.
+2
Grasbaal
Quote Reactie van @labella:
is het misschien een optie om wat zonnepanelen op een draaibaar plateau te plaatsen zodat ze met de zon mee kunnen draaien?

Zie hier in Frankrijk:

Sunpowersystems
@labella Ja, technisch kan dat allemaal. Er zijn ook systemen waarbij de panelen automatisch naar het meest lichte deel van de hemel worden gericht. Bij sterke bewolking kan het voorkomen dat het meest lichte deel niet daar is waar je de zon zou verwachten.

Je ziet bij de oudere systemen in bijvoobeeld Duitsland nog wel eens dat er allerlei driehoekconstructies op staldaken staan om de panelen maar de meest gunstige opstelling te geven. Toen de panelen in die tijd nog knetter duur waren per Wp moest je inderdaad ook elke kWh uit die panelen halen die er in zat.

Tegenwoordig zijn de Wp prijzen behoorlijk gedaald en kun je veel voordeliger een paar panelen extra leggen als de oriëntatie niet helemaal top is, dan allerlei moeilijke en ingewikkelde constructies en systemen bedenken om de gewenste opbrengst te halen. Ook hier geldt het KISS systeem.
hans1980
Salderen, hoe lang mag dit nog 100% ?
Nevergiveup
@hans1980 tot 2025 geloof ik nu , het zou dit jaar stoppen maar is dan twee jaar verlengt
Grasbaal
Hier een voorbeeld gezien in Duitsland (eurotier), weet niet of ze hufter (koe) proef zijn:



Grasbaal
Zo kan t ook:

bio boer
@Grasbaal vraag mij af hoe wenzelijk zonne energie is op grote schaal inverbant met grote stroompieken en dalen zonder opwekking
Grasbaal
@bio boer je moet er inderdaad niet voor 100% afhankelijk zijn, of op de een of andere manier de overtollige energie zien op te slaan op eigen bedrijf
Albert Peters
Maar als ik het nieuws volg zit er vooruitgang in de ontwikkeling van schoere en beter accu s
Hoorde pas van een instalatie bedrijf dat een accu van 25 ton gewicht heeft verkocht
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden koeien , weiland , zonnepanelen en dwarse zonnepanelen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!