‘Innovatie ook van belang bij het stikstofdebat’

Door Jan Huitema,

Twee weken geleden kwam ik in het nieuws met een onderwerp dat niet direct landbouw-gerelateerd is. Namelijk over de uitstoot van CO2 door auto’s. Daarin hebben we afgesproken dat autofabrikanten vanaf 2035 alleen nieuwe auto’s op de markt mogen brengen die geen CO2 uitstoten. Dit zijn bijvoorbeeld elektrische auto’s of auto’s die op waterstof rijden. Benzine- en dieselauto’s van vóór die datum kunnen na 2035 nog gewoon gereden en gekocht worden.

Reductie van uitstoot via innovatie
Naast landbouw en visserij, ben ik ook woordvoerder klimaat en milieu van de VVD in Brussel. Opvallend is dat innovatie daarin een prominente rol inneemt als het gaat om uitstootreductie. Daar zet ik mij ook voor in.

Een alternatief om de uitstoot van auto’s terug te dringen, was bijvoorbeeld via een CO2 belasting. In feite ontmoedig je daarmee het gebruik van de auto, terwijl voor veel mensen, zeker op het platteland, de auto enorm belangrijk is.

Voor veel mensen, zeker op het platteland, is de auto enorm belangrijk

Ik haal deze nieuwe wetgeving voor auto’s aan om het belang van innovatie te benadrukken in bijvoorbeeld het stikstofdebat in Nederland. Het verkeer is namelijk een grote bron van stikstofdepositie in Natura 2000-gebieden, zowel vanuit binnen- als buitenland. Deze wet zorgt ervoor dat auto’s op termijn geen of nauwelijks meer stikstof zullen uitstoten.

Dieseltekort
Een ander raakvlak met de landbouw is de concurrentie van brandstoffen tussen auto’s en landbouwvoertuigen. Zo wordt er al gewaarschuwd voor dieseltekorten en is de dieselprijs sky high. Ik vind het logisch dat we ervoor kiezen dat de steeds schaarser wordende brandstoffen ingezet worden voor voertuigen die moeilijk aangedreven kunnen worden door accu’s, zoals vrachtauto’s, schepen en trekkers.

Je zou verwachten dat de auto-industrie fel tegenstander van de nieuwe wet zou zijn. Toch was het gros van de autofabrikanten voorstander van de deal. Ze willen onderdeel van de oplossing zijn en niet gezien worden als het probleem. Bovendien weten ze in welke technieken ze wel en waarin ze niet hoeven te investeren. Het geeft ze investeringszekerheid en duidelijkheid. Iets dat ik de landbouw op korte termijn als geen ander gun.

Deel dit topic

« Terug naar discussielijst

Deel ook jouw kennis en inzicht

Hebben de thema's onderdeel , belasting , investeren , platteland , stikstofdepositie , concurrentie , waterstof , jan huitema , landbouwvoertuigen en stikstofdebat geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de melkveehouderij kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!

REACTIES
0
DEELNEMERS
0
WEERGAVES
0