Innovatie mag van het Rijk, als oplossing van de stikstofcrisis. Maar waarom lukt dat dan niet? Zoals met de uitvinding van Klaas de Boer

Opinie - Mike Deutekom

Protesterende boeren ontruim de snelwegen, keer de trekker en ga terug naar de boerderij. Geen zorgen, de stikstofcrisis kan snel worden opgelost, zonder dat de halve veestapel hoeft te verdwijnen. Sterker nog, misschien is het uit milieutechnisch oogpunt veel beter als er nog een heleboel poepende runderen bijkomen. Want ammoniak, dat hebben we nodig.

Er bestaat een apparaat dat alle ammoniak (de stikstofverbinding waar het om gaat in de veehouderij) uit de stal kan halen. Zet dat apparaat neer op alle circa 37.000 veehouderijen in dit land en qua stikstof (en trouwens ook fijnstof, stank en methaanuitstoot) zitten we dan goed. Bovendien zit bij die machine een appje waarmee precies kan worden afgelezen hoeveel ammoniak de boer uit de mest haalt. Makkelijk controleerbaar voor de overheid.

En het allermooiste komt nog: de uit de mest gehaalde ammoniak kan gebruikt worden als veel betere en goedkopere manier om waterstof op te slaan dan het Rijk nu van plan is met windturbines op zee, elektrolyse en kunstmatig gemaakte ammoniak. Want aan dat laatste werkt bijvoorbeeld Vattenfall. Ammoniak is namelijk een CO2-vrije brandstof voor een elektriciteitscentrale.

Kunstmest
Daarnaast kan de agrarische sector de opgevangen pure ammoniak gebruiken als kunstmestvervanger, wat handig is in deze tijd van hoge aardgasprijzen. Er is namelijk heel veel gas nodig om kunstmest te kunnen produceren.

Terug naar de uitvinding. De vinding van Klaas de Boer uit Opperdoes bestaat al een paar jaar. Hij heeft een onafhankelijk Duits laboratorium zijn resultaten laten nameten. Er zijn regionale, provinciale en landelijke politici bij hem op bezoek geweest.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW betitelde de vinding als ’groene groeier’ met potentieel om de stikstofcrisis op te lossen. Zuivelreus Friesland-Campina heeft interesse getoond. De Rijksoverheid trekt nu 25 miljard uit om niet alleen boeren uit te kopen maar ook te investeren in innovatieoplossingen zoals die van De Boer. Oplossingen die volgens het vorige stikstofrapport van Remkes juist meer omarmd zouden moeten worden. En bovendien een stuk goedkoper zijn dan het uitkopen van veehouderijen.

Omarmd
En toch wordt zijn vinding niet gretig omarmd, wat je zou verwachten van een overheid die te kampen heeft met een crisis van dit formaat. En dan begin je toch te twijfelen aan de ware bedoelingen van overheid en politiek. Dit apparaat maakt een circulair draaiende veehouderij mogelijk. Precies wat voor de toekomst de bedoeling is.

Is het doel toch vooral een kleinere veestapel, ook al is dat voor stikstofreductie niet nodig? Waarom? Het blijft vreemd. Misschien moeten de boeren hun tractoren toch nog maar even stationair laten draaien.


Meer: nhnieuws.nl/nieuws/273228/…

nieuweoogst.nl/nieuws/2020/…
 Innovatie mag van het Rijk, als oplossing van de stikstofcrisis. Maar waarom lukt dat dan niet? Zoals met de uitvinding van Klaas de Boer | Opinie (noordhollandsdagblad.nl)

Protesterende boeren ontruim de snelwegen, keer de trekker en ga terug naar de boerderij. Geen zorgen, de stikstofcrisis kan snel worden opgelost, zonder dat de halve veestapel hoeft te verdwijnen. Sterker nog, misschien is het uit milieutechnisch oogpunt veel beter als er nog een heleboel poepende runderen bijkomen. Want ammoniak, dat hebben we nodig.

Nieuwsgrazer

Reacties

Putjeschepper
Het is toch simpel ze willen land zo goedkoop mogelijk.
Leo,s vriend
@Putjeschepper geloof ik niet zo in, voor 25 miljard kan je heel veel grond kopen zonder het hele circus wat nu opgetuigd wordt.En ook nog op de gewenste plaats.
+1
bio boer
@Leo,s vriend ik denk echt dat er mensen bij de politiek ook het romantische berg boer beeld hebben met bloemen weide en paar koeien
jelleB
Er moet 37000 ha bos bij komen in 2030, gaat op die manier niet lukken
+1
Melkveehouder.
De overheid wil een Nederland inrichten wat ruimte biedt voor niet alleen woningbouw, maar vooral voor her stimuleren van recreatie en toerisme. Dit is het verdienmodel van de toekomst voor Nederland.
Daarom moet naast de veehouderij ook de akkerbouw ‘reduceren’. Ze hebben de voor recreatie en bouw lucratieve grond nodig

Alle argumenten worden uit de kast getrokken om de plekken waar geschikte grond nodig is voor bouw en recreatie in handen te krijgen. Daarvoor dient de ‘stikstofkaart’ waarover zoveel ophef is en die niemand begrijpt. Rutte houdt daarom ook halsstarrig vast aan deze kaart. Ook het feit dat Remkes, de architect van de ‘stikstofdoelen’ , kost wat kost als onderhandelaar wordt neergezet zegt meer dan voldoende.
kanniewaarzijn
@Melkveehouder. Goede beschrijving van waar het werkelijk om gaat.
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden innovatie , tractoren , veehouderij , investeren , ammoniak , kunstmest , boerderij , veestapel , brandstof , kunstmestvervanger en stikstofcrisis geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!