Er is maar één oplossing voor het stikstofdebacle

Door Jaap Majoor,
Minister van der Wal heeft haar plannen bekend gemaakt. In verschillende gebieden van Nederland zullen de boeren moeten verdwijnen, vrijwillig of niet. Zij heeft een kaart bijgevoegd, die de toekomst van onze boeren aangeeft. In haar brief wordt alleen het opruimen van de boeren genoemd als duidelijke oplossing. De rest van de uitstoters (denk aan b.v Schiphol) worden buiten beschouwing gelaten.
Onze boeren stoten de natuurlijke stikstof NH3 uit. Een enkele boer mag nog blijven, als hij heel extensief gaat boeren. Alleen de prijzen van zijn producten zullen voor de consument nog veel duurder worden, dan de prijzen nu al zijn. Dit in schril contrast met ander nieuws uit Amerika. Daar heeft het bedrijf Amogy (amogy.co/) een landbouwtrekker omgebouwd met een brandstofcel. Deze wordt gevoed met NH3 (ammoniak). Zij gaan nu een vrachtauto ombouwen en zeggen in de toekomst zelfs schepen om te bouwen op ammoniak. Verder willen wij geheel overschakelen op duurzame elektriciteit. Deze elektriciteit zal opgeslagen moeten worden door om te zetten in groene waterstof. Dit proces geeft grote verliezen. Gebruik je urine in plaats van water, dan wordt het rendement veel groter. Voor deze nieuwe technieken is dus juist een grotere veestapel nodig
Zo ook de volgende feiten worden niet meegeteld bij de stikstofbesluitvorming :
- Uit onderzoek is gebleken, dat buiten een cirkel van een paar honderd meter om een boerderij, de stikstofuitstoot niet meer is te meten. De stikstof uit de stal slaat vrijwel direct neer. Deze stikstofuitstoot is dus niet nadelig voor de natuur in de omgeving.
- In de laatste 40 jaar is de ganzenpopulatie meer dan vertienvoudigd. Wij hebben nu bijna 3 miljoen ganzen. Zij produceren een enorme hoeveelheid stikstof die uitgestoten wordt midden in het Natura 2000 gebied. Deze uitstoot heeft wel degelijk nadelige gevolgen voor de schrale natuur.
- De beheerders van de Natura 2000 gebieden, zetten grote grazers in om de planten op te eten. Dit zijn er duizenden. Ook deze grazers poepen midden in het Natura 2000 gebied en hebben dus direct gevolgen voor de stikstofuitstoot.
- In gebieden die niet bemest worden (dus de Natura 2000 gebieden) is door denitrificatie een stikstofuitstoot van wel 35 kilo stikstof per ha.
- De landerijen van de boeren nemen meer stikstof op dan dat zij uitstoten. Alleen de uitstoot wordt meegeteld en de opname van stikstof door de gewassen wordt niet meegeteld.
- Het CO2 gehalte in de lucht is in de laatste 50 jaar door onze welvaart 1,5 keer zo hoog geworden. Hierdoor groeien de planten harder en hebben daarom meer stikstof nodig. Echter er is nu voor veel planten al te weinig stikstof beschikbaar, waardoor de planten te weinig eiwit bevatten. Hierdoor neemt de insectenpopulatie af.
Als je deze feiten op een rij zet, moeten wij ons afvragen in hoeverre wij de landbouw de schuld mogen geven. Komt er niet veel meer stikstof in het natuurgebied door het beheer van de natuurbeheerders zelf? Onze minister van der Wal blijft volhouden dat de landbouw weg moet. Haar motivatie is: de rechter heeft gesproken. Zo ook verschuilt zij zich achter Brussel. Heel bijzonder als je beseft, dat Nederland zichzelf veel strengere regels heeft opgelegd, dan de EU.
De natuur moet verbeterd worden en dat probeert de overheid te bereiken door de stikstofuitstoot te verlagen. De uitkoop van boeren zal niet helpen en over enkele jaren staat de MOB weer voor de
rechter en zal dan de bedrijven aanklagen. Net zolang tot Nederland compleet ten gronde is. Er zijn immers al geleerden, die zeggen: Als alle mensen en bedrijven uit Nederland weg zijn, dan nog is de stikstof uitstoot te groot door wat uit het buitenland komt overwaaien.
De enige oplossing is een herziening van welke stikstofbelasting in de Natura 2000 gebieden toegestaan is. Wij kunnen dat ene plantje, dat niet tegen stikstof kan, niet beschermen. Immers Nederland is de delta van Europa, waar miljoenen jaren de vruchtbare slip uit de rivieren is neergeslagen. Deze gebieden worden nooit schrale natuur.
Overheid U gaat nu uw schepen verbranden, terwijl uw nieuwe schepen, zelfs op de tekenkamer nog niet ontworpen zijn.
Jaap Majoor
Laag Zuthem
Nieuwsgrazer

Reacties

+2
Albert Altena
Tja. Krijg zo'n schrijven maar eens in de media.
Weidezicht
@Albert Altena als ingezonden stuk, brieven van de lezers.
Albert Altena
@Weidezicht Ik stuur bijna elke week een ingezonden brief naar de Stentor.
Sporadisch wordt er iets geplaatst.
+2
Weidezicht
En voor diegene die facebook of twitter hebben, massaal posten.
+3
hans-hans
@Weidezicht ongehoord Nederland bij npo
+2
Albert Altena
@hans-hans Dan krijg je het stigma van Ongehoord ook mee en dat liever niet.
+2
Bennie Stevelink
Ik lees in deze brief dat ammoniak binnen enkele honderden meters neerslaat.
Laats las ik op dit forum een reactie van iemand die vertelde dat ammoniak lichter is dan lucht en dus opstijgt. Daarom zou er geen droge depositie zijn, alleen natte depositie via regen.
Wat is nu de waarheid?
Noorderling
@Bennie Stevelink luchtvochtigheid?
hans-hans
@Bennie Stevelink deense model is gebaseerd op een paar honderd meter
en is vast ook gebaseerd op wetenschap?
goeie vraag je kan op wikipedia het vast op zoeken
+2
spotmelker
@hans-hans modellen zijn geen wetenschap maar slechts geextrapoleerde toevalstreffers. Zo kun je ook beweren dat Marokkanen zo snel naar Nederland komen dat ze het Sahara-zand in hun kielzog meenemen. Het wordt hier immers teruggevonden. 😁
Nevergiveup
@Bennie Stevelink En hoe zit het met het giftige NOx ?
Albert Altena
@Bennie Stevelink Dat is nu precies waar het omgaat.
De wetenschap kan uitrekenen wat de emissie is maar niet waar en hoeveel iets neerkomt. Dit heeft vooral te maken met hoge en lage druk.
Het is dus geen wetenschap wat becijferd dat er vee weg moet, maar natte vingerwerk.
Moet je met deze ( anti-veehouderij) wetenschap miljarden uitgeven terwijl miljoenen mensen in financiële zorgen zitten?
+1
BertK
Jaap check de feiten. CO2 is in een eeuw tijd van 300 naar ca. 400 ppm, dus met een derde toegenomen.
Dieren die eten en schijten in N2000, dat is een gesloten kringloop. Eten ze bij de boer en schijten ze in N2000 heb je gelijk.
arie.j
Heb sterk de indruk dat verhalen over gebroken mezenpootjes nogal overdreven zijn..
Mezen bestand in Nederland neemt de laatste jaren licht toe.
En ook op de Veluwe veranderd dat niet ernstig
weurding
bnr.nl/nieuws/duurzaamheid/…

Hier staat waar Duitsland o.a. kampt met stikstof, dichtbevolkte gebieden en steden
« Terug naar discussielijst

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden natura 2000 , natuurgebied , boerderij , rendement , veestapel , waterstof , vrachtauto , brandstofcel , stikstofuitstoot en groene waterstof geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!