Noordzeelanden gaan capaciteit windparken vertienvoudigen

Nederland, Denemarken, Duitsland en België gaan het aantal windmolens op de Noordzee de komende decennia fors verhogen. De capaciteit moet in 2030 65 gigawatt bedragen en 150 gigawatt in 2050. Dat laatste is een vertienvoudiging van de huidige capaciteit.

De regeringsleiders ondertekenden daartoe vandaag een verklaring in de Deense stad Esbjerg. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was erbij, samen met de klimaatministers van de landen.
Minister Jetten voor Klimaat en Energie is tevreden met het resultaat. "De samenwerking tussen de vier Noordzee-buurlanden is belangrijk voor ons én Europa om meer groene energie te produceren en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Met de 150 gigawatt aan windenergie kunnen meer dan 200 miljoen Europese huishoudens voorzien worden van groene stroom."
Energie-eilanden en waterstofproductie
De landen gaan samenwerken om een gemeenschappelijk energienet op de Noordzee aan te leggen. Gezamenlijk zullen zij de komende jaren daarvoor bouwen aan 'energie-eilanden' om de stroom via kabels over de zeebodem aan wal te brengen. "De vier landen bevinden zich in de unieke positie om gebruik te kunnen maken van wat de Noordzee biedt", zegt Jetten. "Veel windkracht en een ondiepe zeebodem."
Een deel van de groene stroom van windmolenparken wordt aangewend voor het produceren van waterstof. Dat zal vooral gebruikt worden in de industrie als vervanging van fossiele brandstoffen.
Nederland heeft afgelopen maand de ambities voor wind op zee voor 2030 meer dan verdubbeld van ruim 10 naar 21 gigawatt. Het is onduidelijk wat de nieuwe afspraken betekenen voor die doelstelling. Het kabinet gaf vorige maand al aan dat die verhoogde doelstelling het maximaal haalbare is de komende jaren. Het lijkt dus niet aannemelijk dat er voor de Nederlandse kust nog meer windmolens gebouwd worden voor die tijd.

Het was woensdag Wereld Planten Dag, maar voor Bernice Kamphuis (36) is dat elke dag niet anders. Zij doet namelijk samen met haar team aan struikroven: het redden van plantjes die mee worden gesloopt met huizen en gebouwen. Deze geredde planten worden weer teruggeplaatst op bijvoorbeeld schoolpleinen en kantoortuinen. En dat is uniek: het is de enige stichting van Nederland die 'struikrooft'. “Van bloembol tot boom, voor mij is elke plant heilig.”
Bernice woonde zelf in een ‘sloopwijk’ in Eindhoven toen ze op het idee van het struikroven kwam. Hier werden toen vaak huizen, met vaak een voor-en achtertuin gesloopt. “Ik zag dan al die plantjes meegesloopt worden en als sneeuw voor de zon verdwijnen. Echt belachelijk vond ik dat”, zegt de initiatiefneemster. Ze besloot zelf maar de touwtjes in handen te nemen en startte daarom een buurtinitiatief. Samen met de buren is ze de plantjes van tuinen die gesloopt gingen worden, gaan redden. Ze pakten de scheppen uit de schuur en gingen op pad om bomen, struiken en bloemen uit de tuin te halen om ze ergens anders te kunnen plaatsen. Dit kunnen schoolpleinen zijn, particuliere tuinen of bedrijven die de geredde planten wel willen. Zo kunnen veel plantjes nog in leven blijven.
Van het scheppen met haar buren is het al snel gegroeid naar een stichting: Stichting Struikroven, waar ze door het land heen planten wilt redden. “Het is echt uit de hand gelopen”, zegt ze met een lach. Momenteel leidt ze ruim veertig zzp'ers op tot struikrovers. Deze plantenredders kunnen ingehuurd worden door bedrijven om de planten te redden voordat hun pand gesloopt gaat worden. Maar echt fulltime struikroven lukt niet, de meesten doen het naast hun eigen baan. En daarnaast zijn er ook altijd vrijwilligers die willen helpen. En daar blijft het niet bij, Bernice is nog elke dag bezig om de stichting nog groter te maken. Met als doel: een wet waar het verplicht is om eerst de planten in de omgeving uit de grond te halen, voordat een gebouw gesloopt gaat worden: “Ik wil echt impact maken.”
En daar is ze druk mee bezig: ze heeft inmiddels samen met haar vrijwilligers en zzp’ers duizenden planten gered. Haar favoriete plek om te struikroven? “Van die verslagen woonwijken", zegt de plantenredder. "Zo krijg je echt een kijkje in iemands wereldje als je bij ze in de tuin staat. Soms hebben daar mensen heel hun leven gewoond voordat het gesloopt zou worden. Ik vind het bijzonder om daar dan rond te neuzen.” De meest bijzondere geredde plant heeft Bernice niet. “Van bloembol tot boom, voor mij is elke plant heilig.”LEES OOK: Struikrovers redden planten van het oude Amphia Ziekenhuis in Breda
 Noordzeelanden gaan capaciteit windparken vertienvoudigen (nos.nl)

Nederland, Denemarken, Duitsland en België gaan het aantal windmolens op de Noordzee de komende decennia fors verhogen. De capaciteit moet in 2030 65 gigawatt bedragen en 150 gigawatt in 2050. Dat laatste is een vertienvoudiging van de huidige capaciteit. De regeringsleiders ondertekenden daartoe vandaag een verklaring in de Deense stad Esbjerg. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen was erbij, samen met de klimaatministers van de landen. Minister Jetten voor Klimaat en Energie is tevreden met het resultaat. "De samenwerking tussen de vier Noordzee-buurlanden is belangrijk voor ons én Europa om meer groene energie te produceren en minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. Met de 150 gigawatt aan windenergie kunnen meer dan 200 miljoen Europese huishoudens voorzien worden van groene stroom." Energie-eilanden en waterstofproductie De landen gaan samenwerken om een gemeenschappelijk energienet op de Noordzee aan te leggen. Gezamenlijk zullen zij de komende jaren daarvoor bouwen aan 'energie-eilanden' om de stroom via kabels over de zeebodem aan wal te brengen. "De vier landen bevinden zich in de unieke positie om gebruik te kunnen maken van wat de Noordzee biedt", zegt Jetten. "Veel windkracht en een ondiepe zeebodem." Een deel van de groene stroom van windmolenparken wordt aangewend voor het produceren van waterstof. Dat zal vooral gebruikt worden in de industrie als vervanging van fossiele brandstoffen. Nederland heeft afgelopen maand de ambities voor wind op zee voor 2030 meer dan verdubbeld van ruim 10 naar 21 gigawatt. Het is onduidelijk wat de nieuwe afspraken betekenen voor die doelstelling. Het kabinet gaf vorige maand al aan dat die verhoogde doelstelling het maximaal haalbare is de komende jaren. Het lijkt dus niet aannemelijk dat er voor de Nederlandse kust nog meer windmolens gebouwd worden voor die tijd.

 Struikrover Bernice: 'Bloembol of boom, elke plant is mij heilig' (omroepbrabant.nl)

Het was woensdag Wereld Planten Dag, maar voor Bernice Kamphuis (36) is dat elke dag niet anders. Zij doet namelijk samen met haar team aan struikroven: het redden van plantjes die mee worden gesloopt met huizen en gebouwen. Deze geredde planten worden weer teruggeplaatst op bijvoorbeeld schoolpleinen en kantoortuinen. En dat is uniek: het is de enige stichting van Nederland die 'struikrooft'. “Van bloembol tot boom, voor mij is elke plant heilig.” Bernice woonde zelf in een ‘sloopwijk’ in Eindhoven toen ze op het idee van het struikroven kwam. Hier werden toen vaak huizen, met vaak een voor-en achtertuin gesloopt. “Ik zag dan al die plantjes meegesloopt worden en als sneeuw voor de zon verdwijnen. Echt belachelijk vond ik dat”, zegt de initiatiefneemster. Ze besloot zelf maar de touwtjes in handen te nemen en startte daarom een buurtinitiatief. Samen met de buren is ze de plantjes van tuinen die gesloopt gingen worden, gaan redden. Ze pakten de scheppen uit de schuur en gingen op pad om bomen, struiken en bloemen uit de tuin te halen om ze ergens anders te kunnen plaatsen. Dit kunnen schoolpleinen zijn, particuliere tuinen of bedrijven die de geredde planten wel willen. Zo kunnen veel plantjes nog in leven blijven. Van het scheppen met haar buren is het al snel gegroeid naar een stichting: Stichting Struikroven, waar ze door het land heen planten wilt redden. “Het is echt uit de hand gelopen”, zegt ze met een lach. Momenteel leidt ze ruim veertig zzp'ers op tot struikrovers. Deze plantenredders kunnen ingehuurd worden door bedrijven om de planten te redden voordat hun pand gesloopt gaat worden. Maar echt fulltime struikroven lukt niet, de meesten doen het naast hun eigen baan. En daarnaast zijn er ook altijd vrijwilligers die willen helpen. En daar blijft het niet bij, Bernice is nog elke dag bezig om de stichting nog groter te maken. Met als doel: een wet waar het verplicht is om eerst de planten in de omgeving uit de grond te halen, voordat een gebouw gesloopt gaat worden: “Ik wil echt impact maken.” En daar is ze druk mee bezig: ze heeft inmiddels samen met haar vrijwilligers en zzp’ers duizenden planten gered. Haar favoriete plek om te struikroven? “Van die verslagen woonwijken", zegt de plantenredder. "Zo krijg je echt een kijkje in iemands wereldje als je bij ze in de tuin staat. Soms hebben daar mensen heel hun leven gewoond voordat het gesloopt zou worden. Ik vind het bijzonder om daar dan rond te neuzen.” De meest bijzondere geredde plant heeft Bernice niet. “Van bloembol tot boom, voor mij is elke plant heilig.”LEES OOK: Struikrovers redden planten van het oude Amphia Ziekenhuis in Breda

Nieuwsgrazer

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden sneeuw , duitsland , ou , rovers , ropa , onduidelijk , scheppen , lek , maat , druk , werking , stroom , bouw , energie , bodem , europa , gebouwen , schuur , grond , bomen , denemarken , windenergie , samenwerken , klimaat , europese commissie , kabels , as , Bloemen , ilt , waterstof , , eindhoven , Sloot en windmolens geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!