Noorwegen: 100% nieuwe auto's elektrisch vanaf April 2022 in plaats van 2025

Noorwegen loopt voorop in de verkoop van EV's. Het aandeel van benzine in de markt voor nieuwe auto's verdwijnt elke maand meer en meer, sneller dan iedere expert had verwacht. Dit heeft ertoe geleid dat Noorwegen de vroegste doelstelling ter wereld heeft voor de uitfasering van de verkoop van nieuwe benzineauto's - 2025.

Volgens een analyse in het tijdschrift Motor van de Noorse automobielfederatie is de neerwaartse trend in de verkoop van gasauto's zo consistent en steil dat de laatste verkoop van nieuwe gasauto's in Noorwegen al over zeven maanden kan plaatsvinden, namelijk in april 2022.

De Noorse Raad voor het Wegverkeer rapporteert maandelijks de verkoopcijfers van alle auto's die in het land worden verkocht, zodat we over nauwkeurige rapporten beschikken over hoeveel nieuwe auto's van elke aandrijflijnkeuze worden verkocht. In de meest recente cijfers maakten auto's zonder enige vorm van elektrificatie minder dan 10% uit van de verkoop van nieuwe auto's, tegen ongeveer 21% het jaar daarvoor.

Trendlijn regelrecht naar 0

Als de trend van de laatste paar jaar doorzet, zal de trendlijn in april 2022 nul bereiken. Dat is veel vroeger dan hun doelstelling voor 2025 (die, om duidelijk te zijn, nog geen wettelijke vereiste is, maar eerder een zachte doelstelling die door de Noorse regering is overeengekomen).

In deze statistieken worden conventionele hybrides wel meegeteld als "geëlektrificeerd" - een wat vreemde benaming, aangezien ze nog steeds 100% van hun energie uit benzine halen - maar alle topvoertuigen kunnen op zijn minst gedeeltelijk op elektriciteit rijden. En conventionele hybrides maken toch al minder dan 10% uit van de verkoop van nieuwe auto's.

Eerste diesel pas op de 38e plaats

Sinds het begin van dit jaar zijn 14 van de top 15 auto's in Noorwegen volledig elektrisch, met de RAV4 Prime op de tweede plaats, als enige plug-in hybride in de top 15. De 16e plaats gaat naar de Toyota Corolla hybride, en we moeten helemaal naar beneden kijken naar de 38e plaats om de eerste auto te vinden zonder een elektrische motor erin, de VW Tiguan diesel.

Een groot deel van de verdienste voor de voorsprong van Noorwegen kan worden toegeschreven aan sterke belastingprikkels voor elektrische voertuigen. Gasvoertuigen zijn onderworpen aan een aanzienlijke belasting, terwijl elektrische voertuigen zijn vrijgesteld van die belasting. Het resultaat is dat je voor elke prijs een veel betere EV kunt krijgen dan een prijsconcurrerende benzineauto.

Maar die belastingvrijstelling is al een hele tijd hetzelfde, en de verkoop van elektrische auto's blijft maar stijgen. EV's zijn de laatste jaren zelfs een aantal voordelen kwijtgeraakt, zoals gratis parkeren en vrijstelling van tolheffingen.

De stijging van de verkoop van EV's is te wijten aan de grotere verscheidenheid aan beschikbare voertuigen en gewoon een algemene culturele trend in de richting van EV's. Aangezien het duidelijk wordt dat benzineauto's op hun retour zijn, wil niemand opgezadeld zitten met een voertuig dat ze over 10 jaar niet meer kunnen tanken. Sommige Noorse tankstations zijn immers al bezig met het vervangen van pompen door opladers.

Bijlages

(klik om te vergroten)

EVFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden noorwegen en verkoopcijfers geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!