Advies keuze tractor + maaier onderhoud weide

Ik ben op zoek naar een tweedehands tractor + maaier voor het onderhouden van weides.
Welk soort maaier koop ik best? bloter, klepelmaaier,... ?
Wat is het minimum vermogen van de pto van de trekker?
Ik kan een ( brede )John Deere 1850 kopen (50pk op de pto).
Is dit voldoende vermogen? Of zoek ik best iets zwaarders?

Deel dit topic

Reacties

Henk Heida
Hangt van de werkbreedte van de maaier af. Mini tractoren kunnen ook een klepellbak doen van 1,2 meter.
walker1
Hoeveel weides zijn het en zijn het grotere of kleinere weides? Voor hobbymatig gebruik is zo'n John Deere prima en is 50 pk voldoende. Soort maaier is vanaf hier moeilijk te zeggen, is het puur af en toe maaien om te voorkomen dat het een oerwoud wordt of wil je een nette weide? Loopt er vee op of wil je paar keer per jaar hooibalen maken?
Twix
@walker1 het is de bedoeling om de weides na begrazing proper te maaien. Persoonlijk denk ik dat ik een klepelmaaier boven een cirkelmaaier verkies omdat een klepelmaaier ook stevigere vegetatie aankan. ( je weet nooit wat de toekomst brengt). Ik weet alleen niet of 50pk voldoende is voor een klepelmaaier achter een brede tractor als de 1850.
Ik wil best wel een smallere klepelmaaier kopen, maar kan dit wel achter een bredere tractor?
Twix
Het gaat over enkele kleine weides die begraasd worden door enkele paarden. Ik maai momenteel met een kleine iseki met een cirkelmaaier ( 3 messen) van 150 cm.
Het trekkertje mag echter niet op de weg en de maaier loopt op te zwakke wieltjes voor een belopen weide. ( breken snel af)
Ik zoek een trekker die een beetje alles kan:
Toelating voor openbare weg,
Voorvork voor mestwerk en stapelen balen hooi/stro,
Goede remmen voor transport van hooi/stro,
En voldoende sterk voor een klepelmaaier of cirkelmaaier voor het onderhouden van de weides.
+1
walker1
@Twix Net je twee reacties gelezen. Ik vermoed dat je nu meer een soort gazonmaaier achter de Iseki hebt. Voor maaien na beweiding wordt meestal een bloter gebruikt, die maait ook wel zaken als brandnetels en distels weg, heb je taaiere vegetatie, dan zou ik een klepelmaaier nemen. Weidebloter van ca 2 meter breed kan prima achter een John Deere 1850.
Twix
@walker1 dankjewel voor je uitleg. Wat maait het mooist, een klepelmaaier of een bloter? En wat is het makkelijkst en meest economisch in onderhoud ( messen, hamers, riemen?)
walker1
@Twix Weidebloter geeft mooier maaibeeld en is ook goedkoper in aanschaf en onderhoud. Als je beweid en na beweiden doet bloten dan krijg je ook geen steviger, houtachtige vegetatie.
Twix
@walker1 bedankt voor jouw reactie.
+1
CaseCS130
@Twix Een bloter geeft een veel mooiere stoppel dan een klepelmaaier. Als hergroei belangrijk is dan zeker een bloter. Qua onderhoud denk ik dat een bloter ook goedkoper is, zeker als je 2e hands machines koopt. Messen en een paar riemen zijn beduidend goedkoper dan een 2 meter brede klepelmaaier te moeten voorzien van allemaal nieuwe klepels. Die laatste gaan wel lang mee dus dan hoef je misschien wel nooit weer. Maar een setje nieuwe riemen en messen op een bloter gaan bij jou normaliter ook wel 10 jaar mee. 1x per jaar messen slijpen en spanning van de riemen controleren en klaar.
Maak je trouwens nooit hooi of kuil van die weides? Want als je dat wel doet is een gewone schijvenmaaier of trommelmaaier weer een betere keus.
Twix
@CaseCS130 dankjewel voor jouw reactie. Kan je een trommelmaaier ook gebruiken om een begraasde weide proper te maaiern? 1 maaier voor zowel onkruid maaien als maaien van kuil zou ideaal zijn. Ik ken niks van maaiers. Alle info is welkom.
+2
roscho
Quote Reactie van @Twix:
Kan je een trommelmaaier ook gebruiken om een begraasde weide proper te maaiern?

Het verschil tussen een trommelmaaier en een weidebloter is dat een weidebloter het afgemaaide gras verspreidt, zodat het tussen het opgroeiende gras kan verrotten. En een trommel- of schijvenmaaier legt het netjes op stroken neer, zodat je het daarna met een hooischudder kunt verspreiden. Een trommel- of schijvenmaaier is ook beter geschikt voor langer gras.
Verschil tussen een trommel- en schijvenmaaier: een trommelmaaier heeft rechtopstaande trommels, waar aan de onderkant de messen zitten. De trommels worden van boven aangedreven. Een schijvenmaaier heeft onderop platte schijven, waarboven vrije ruimte zit, waar het gras doorheen kan vallen. De schijven worden van onderen aangedreven.
Met alle drie maaiers kun je begraasde weiden uitmaaien, met trommel- of schijvenmaaiers krijg je het maaisel in stroken te liggen en met een weidebloter wordt het verspreid en versnipperd.
Liggende stroken gras moet je verwijderen, anders verstikt het gras eronder.
Doordat schijven lichter zijn dan trommels, heeft een schijvenmaaier iets minder vermogen nodig. Ook in gewicht zijn schijvenmaaiers doorgaans lichter dan trommelmaaiers.
Op onderstaande link vind je een beschrijving van de verschillende maaiers, plus afbeeldingen:
ecopedia.be/pagina/maaiwerktuigen/
Twix
@roscho bedankt!
Sideswipe
@roscho Mooie uitleg, ik wil ook nog eens een maaier kopen (meer voor de stukken waar paarden altijd hun staart optillen , daar eten ze niet meer)
worteljcb
@CaseCS130 Na het beweiden geeft een bloter wel een mooier resultaat dan een trommelmaaier. Eventueel nog met een weidesleep erover om de mest en aardekluiten wat te verdelen. Een eenvoudige bloter kost nu ook weer niet de wereld, die zou ik sowieso aanbevelen aan topicstarter. Daarnaast is een trommelmaaier ook beter voor hobbymatig gebruik, dan een schijvenmaaier. Minder draaiende delen, minder onderhoud, minder gevoelig voor schades en goedkoper.
CaseCS130
@worteljcb Opzich mee eens maar dan ga je er wel van uit dat er 2 machines aangeschaft worden. Als je 1 machine voor alles wil koos ik misschien wel voor een schijvenmaaier zonder kneuzer, die kan je breder laten werpen dan een trommelmaaier als je het maaisel niet op wilt ruimen.
worteljcb
@CaseCS130 Dat klopt, heb je een punt. Maar voor de prijs van een schijvenmaaier kun je al gauw een mooie bloter en trommelmaaier kopen natuurlijk. Komt ook omdat er gewoon weinig smallere schijvenmaaiers zijn
CaseCS130
@worteljcb Dat ben ik niet helemaal met je eens. Een smallere schijvenmaaier is niet zo gewild ook al zijn ze er niet heel veel. Zelf jaren met een Krone 2 meter schijven achtermaaier gemaaid maar voor dat geld kon je zeker niet een even nette trommelmaaier plus weilandbloter vinden.
roscho
Quote Reactie van @CaseCS130:
Een smallere schijvenmaaier is niet zo gewild

Dat vraag ik mij af. Er zijn inderdaad minder schijvenmaaiers rond 2 m. te koop en legio trommelmaaiers. De meeste aangeboden schijvenmaaiers zijn breder. Ik denk dat veel boeren die wel breed willen maaien maar geen grote trekker hebben, kiezen voor een bredere schijvenmaaier: lichter en minder vermogen nodig. Met dezelfde pk's die je nodig hebt voor een trommelmaaier van 2 m. kun je ook een schijvenmaaier nemen die 2.80 m. meeneemt. Ik vermoed dat daarom minder smalle schijvenmaaiers worden verkocht. Ik vond er op Marktplaats maar 2, waarvan een zelfs nog net boven de 2 m. (2.10 m.). Trommelmaaiers misschien wel 20.
Is dit nu een teken aan de wand: iedereen wil van zijn trommelmaaier af om die in te wisselen voor een lichtere, bredere schijvenmaaier? Of is het zo dat schijvenmaaiers na een paar jaar versleten zijn en niet meer naar de handel, maar naar de sloop gaan?
CaseCS130
@roscho Moeilijk te zeggen. Volgens mij zijn er wel veel meer trommelmaaiers verkocht in het segment rond de 2 meter omdat de schijvenmaaier er destijds simpelweg nog niet was. Toen de schijvenmaaier in opkomst kwam was de vraag naar meer capaciteit er ook al en ging het al snel richting de 2.80 en breder dus vandaar dat je ze ook minder ziet. Ik heb die 2 mtr schijvenmaaier nog steeds zonder kappen om onder de draad te maaien en taluds. Ding is bijna 25 jaar dus qua levensduur is er niks mis mee.
roscho
Quote Reactie van @CaseCS130:
om onder de draad te maaien en taluds

Kijk, dat is het grote voordeel van een schijvenmaaier. Maar het moet wel onveilig: kappen en kleden eraf.
+1
worteljcb
@roscho Er zijn überhaupt maar heel weinig schijvenmaaiers die kleiner zijn dan 2,5 meter. Een schijvenmaaier is gewoon duurder in fabricage en daarom gaat men bij nieuw aanschaf toch vaak voor trommelmaaier, vanwege de prijs. Vandaar dat ook weinig fabrikanten een smalle schijvenmaaier hebben, dus ook weinig occasions. De klantengroep is sowieso al klein en daarnaast is het vaak hobbymatig gebruik. Een trommelmaaier kan wat beter tegen zandhappen en minder onderhoud, dus ook de betere keuze daarvoor denk ik.
De eerste schijvenmaaiers waren kwalitatief ook niet zo best, dus die zijn ook veel bij oud ijzer verdwenen verwacht ik.
+1
roscho
50 pk moet voor een weidebloter of cirkelmaaier van 2 m. ruim voldoende zijn. Een klepelmaaier vraagt iets meer vermogen, maar die zijn meestal ook wat smaller, zo´n 1.60 is ook voldoende.
Als het alleen bedoeld is om de weide schoon te maaien, is het geen probleem om over het ongemaaide gras te rijden, de maaier zuigt het gras a.h.w. omhoog. Het kan zijn dat je iets sporen ziet. Dat zou voor een spiegelglad gazon jammer zijn, in dat geval zou je voor een frontmaaier of een maaier naast de trekker moeten kiezen.
Kies je voor een klepelmaaier, dan zou je, als je dat nodig hebt, ook nog kunnen kiezen voor een maaier die onder een hoek (omhoog of omlaag) kan maaien. Dat is makkelijk voor slootkanten en wallen.
Twix
@roscho dankjewel voor jouw antwoord.
+1
Henk Heida
Een schijvenmaaier vraagt minder pk's dan een trommelmaaier. Als je paardenweide hebt, heb je vaak plekken waar de paarden altijd mesten. Daar is het gras erg lang en andere plekken erg kort. Soms kun je op de lange stukken het gras beter afvoeren. Het blijft daar heel lang stinken. Dan maait een bloter( 8cm maaihoogte) niet kort genoeg. Enkele schapen achter de paarden aan weiden is dan ook een optie, ook qua wormen is dat beter voor de weide. Bij rustige paarden kun je ze zelfs samen in een weide zetten.
Twix
@Henk Heida dankjewel. Ja schapen zijn ideaal bij paarden.
boer harms!
Hangt er vanaf hoeveel weides je hebt
Sideswipe
@roscho Mooie uitleg, ik wil ook nog eens een maaier kopen (meer voor de stukken waar paarden altijd hun staart optillen , daar eten ze niet meer)

Maar er is zoveel. Ik dacht zelf aan een kleine klepelmaaier maar dat is meer omdat ie dan niet zoveel ruimte inneemt.
+1
roscho
Quote Reactie van @Sideswipe:
Ik dacht zelf aan een kleine klepelmaaier maar dat is meer omdat ie dan niet zoveel ruimte inneemt.

Ik weet niet of je ook je gazon maait met je trekker. In dat geval zou je toch ook een cirkelmaaier (weidebloter-met-wielen, volgens @worteljcb ) kunnen nemen. Met de pk's van jouw trekker moet je dan wel een van 2 m. kunnen trekken, met mijn 14-pk-trekkertje beweeg ik een maaier van 1.50 voort. Voordeel: de kunt de hoogte gemakkelijk verstellen door de wielen hoger of lager te zetten. Dat is bij een weidebloter, schijven- of trommelmaaier moeilijker. Bij een klepelmaaier zal dat moeten door de steunrol te verstellen en dat zit vaak muurvast geroest. Gemakshalve wordt dan vaak het hele apparaat voor- of achterover gedraaid met de topstang, maar daarmee bereik je dat aftakas niet goed meer draait. De stomp achteraan de trekker moet nl. parallel staan met de stomp aan het werktuig en liefst nog op gelijke hoogte (dat lukt natuurlijk niet bij heffen van het werktuig).
+1
worteljcb
Een benaming van een weidebloter of cirkelmaaier wordt wel eens door elkaar gehad online. Je kunt het verschil gemakkelijk herkennen:

Een weidebloter (tot 2 meter breedte) heeft vaak maar 1 ronddraaiend mes en is meestal vierkant. Bredere zijn vaak een rechthoek in vorm. Daarnaast slepen ze over de grond over stalen sloffen of een brede rol. Ze zijn dus ook voor het ruwere werk, na het beweiden van weides of het simpelweg maaien van niet te lang gras. Ze verdelen het gras over de hele breedte en dus alleen geschikt om het te laten liggen en verrotten.

Een cirkelmaaier heeft vaak meerdere kleinere ronddraaiende messen naast elkaar, net zoals een maaidek van een gazonmaaier. Je herkent veelal de ronde vormen in het maaidek. Deze lopen op wielen voor goede afstelling van de maaihoogte. Ze zijn dus voor het fijnere werk, het frequent maaien van grotere gazons of parken. Het uitmaaien van een ruwere weide is geen goed idee met zo'n maaier.
Sideswipe
@worteljcb Bedankt voor de uitleg. Dit wist ik inderdaad dus niet.
edwin-hensbergen
Wat voor trekkertje heb je nu? Een “gazon trekkertje”?
Als je een trekker rond de 50 pk wenst zou ik er mooi een trommelmaaier aan hangen. Maait mooi glad af bij de grond, ook hobbels gaten en dikker onkruid/takken en andere gekkigheid op de slootkanten kan zon maaier wel aan. Alleen blijft er zoals eerder gezegd meer gras op stroken liggen, als dit teveel is zal je dit even op moeten harken als het voor na het weiden bedoeld is.

Mn opa maait er natuurland mee met 1 meter hoog riet, dikke pollen en kleine boompjes. Messen goed scherp dan kan je je gazon er ook nog wel mee maaien🤪
Twix
Bedankt voor de vele reacties! Ik ga eens uitkijken naar een trommelmaaier.
iantx1500f
Zou zeker ook de klepelmaaier overwegen
Die gooit het breed uit in kleine stukjes
Twix
Wat zijn prijs/kwaliteit goede merken voor een trommelmaaier?
roscho
Quote Reactie van @Twix:
goede merken voor een trommelmaaier

Piet Zweegers (PZ) was de uitvinder van de trommelmaaier. De licentie is intussen overgegaan naar Kuhn, de maaiers worden nog steeds gemaakt. Ik denk dat je aan een PZ niet snel een miskoop doet.
Kijk ook even aan de onderkant of de glijschotels niet versleten zijn en kijk naar het messensysteem. Af en toe zul je nieuwe messen moeten monteren, bij de ene maaier gaat dat gemakkelijker dan bij de ander. En kijk of de asjes waarop de messen draaien niet doorgesleten zijn.
En verder even aan elke trommel proberen rond te draaien om te zien of er in de tandwielen bovenin geen tanden missen.

« Terug naar discussielijst

TractorFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Hebben de trefwoorden tractor , advies , maaier en pk geen geheimen voor jou ? Dan kunnen we jouw hulp goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
35
DEELNEMERS
10
WEERGAVES
0
TREFWOORDEN