Brits onderzoek: ‘Autobanden produceren tot 1000 keer meer fijnstof dan benzine- en dieselmotoren’

Banden en remmen vormen de belangrijkste bron van verkeersgerelateerde deeltjesemissies, zo blijkt uit Brits onderzoek. Die slijtage is veel groter dan gedacht - tot wel 1.000 keer meer dan het fijnstof dat wordt veroorzaakt door verbrandingsmotoren.

Eerder was al bekendgemaakt dat in Nederland elk jaar 17 miljoen kilogram slijtstof van autobanden in het milieu terechtkomt. Daarvan komt een miljoen kilogram in het oppervlaktewater terecht en ongeveer evenveel als fijnstof in de lucht. Volgens de onderzoekers zal het probleem de komende jaren waarschijnlijk alleen maar toenemen vanwege de populariteit van SUV's en de opkomst van de elektrische auto. ,,Elektrische auto's zijn zwaarder door hun accupakketten en hoe zwaarder een auto, des te groter de bandenslijtage", aldus Emission Analytics.

Reacties

Grasbaal
Maar het feit dat een EV auto nauwelijks mechanisch remt door zijn regeneratief remvermogen is uiteindelijk misschien wel het grootste milieuvoordeel: zerauto.nl/ev-remt-nauwelijks-mechanisch-misschien…
Tinus
EV's worden de komende jaren ook steeds lichter, dus uiteindelijk wordt het probleem weer kleiner.
Dominic
Lijkt me logisch dat in al deze klimaatheisa van vandaag de dag de bandenfabrikanten ook op de vingers getikt gaan worden

EVFan kan niet bestaan zonder mensen zoals jij

Op EVFan komen elke dag duizenden mensen bij elkaar om te praten over electrische auto's, plug-in hybrides en alles wat daar bij hoort. Jouw hulp kunnen we daar goed bij gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics, technische gegevens of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste inhoud naar boven borrelt.. Iedereen kan helpen om dit tot de meest fantastische fan-site te maken die er is. Lid worden is heel eenvoudig!

REACTIES
3
DEELNEMERS
3
WEERGAVES
154