Melkveehouder wil helderheid over afschrijven fosfaatrechten

Zowel voor melkveehouders die hun fosfaatreferentie vanaf 1 januari 2018 te gelde willen maken als voor melkveehouders die fosfaatrechten willen kopen of leasen, bestaat nog veel onduidelijkheid over de fiscale gevolgen van deze mogelijkheden. ABAB Accountants en Adviseurs krijgt hierover heel veel vragen van melkveehouders. Dat is logisch, want de gevolgen kunnen groot zijn.

Hoewel er nu al afspraken gemaakt worden over toekomstige fosfaatrechten, zijn deze per 1 januari pas officieel verhandelbaar. Kopers, verkopers én de Belastingdienst volgen nauwgezet hoe de markt zich dan ontwikkelt. Maar er is veel onduidelijkheid, ook nu nog, twee weken voor het zover is.

Voor de koper maakt het veel uit of hij gekochte fosfaatrechten kan afschrijven. Maar de Belastingdienst stelt vooralsnog dat dit niet kan omdat er geen einddatum zou zijn. Alleen bij een einddatum is afschrijven mogelijk.

ABAB stelt daar dat er altijd sprake is van een einddatum. Het tijdstip is alleen nog niet bekend, net als het moment dat het stelsel van fosfaatrechten weer verdwijnt. Het gaat erom binnen hoeveel tijd een koper verwacht de rechten te kunnen terugverdienen. Eerder hanteerde de Hoge Raad ook dat argument in een zaak over het afschrijven van productierechten.

Meer: nieuweoogst.nu/nieuws/2017/…
Grasbaal

De beste boeren staan aan wal

Hebben de trefwoorden kopen , melkveehouders , melkveehouder , abab , fosfaatreferentie , fosfaatrechten en leasen geen geheimen voor jou? Dan kunnen we jouw kennis en inzicht goed gebruiken! Of je nu actief bijdraagt door foto's, video's, topics of reacties te plaatsen, of je zorgt er middels de stemknoppen voor dat de beste reactie naar boven borrelt.. Jouw kennis en inzicht m.b.t. de agrarische sector kunnen deze site nét dat beetje beter maken. Maak ook een (gratis) account aan!