Trekgewicht

Als u een aanhangwagen of een caravan achter uw voertuig hangt, dan is het belangrijk om te weten welk gewicht u maximaal mag trekken met uw voertuig. Dit is belangrijk om boetes en problemen met het voertuig te voorkomen. De boetes varieren, hoe zwaarder de lading, hoe hoger de boete. Boetes beginnen vanaf 150 euro.

Op uw papieren kentekenbewijs of op het kentekenbewijs op creditcardformaat (ook wel kentekencard genoemd) staat, in de meeste gevallen, welk gewicht u mag trekken met uw voertuig.

De autofabrikant geeft aan wat het maximaal trekgewicht van een elektrische auto / plugin hybride is. De keurende instantie in Europa en de RDW neemt dat over als aannemelijk is gemaakt dat de auto aan de wettelijke eisen voldoet.

Een voorbeeld is dat de auto de maximaal beladen combinatie binnen vijf minuten, vijfmaal op een stijgende helling van ten minste 12% in beweging kunnen zetten. Bovendien mag het trekgewicht niet hoger zijn dan de technisch toelaatbare maximummassa van de auto. De rijveiligheid wordt verder niet meegenomen.

Fabrikanten kunnen verschillende redenen hebben om het trekgewicht voor sommige modellen te beperken ook als dat op het eerste gezicht onlogisch lijkt. Denk daarbij vooral aan koelingsproblemen en de kans op garantie claims. Soms zijn fabrikanten niet geïnteresseerd in een hoog trekgewicht of spelen 'marketing' overwegingen een rol. Bij een elektrische auto is de actieradius vaak gewoon te beperkt.

Trekgewicht FAQ


Kan ik een caravan trekken met de Subaru Solterra?

Moet lukken toch met een SUV?
+2
Tinus
Nee, dat kan niet niet. Het trekgewicht moet nog worden bepaald, maar zou naar verluidt niet boven de 750 kilo uitkomen. Voldoende voor een fietsendrager of boedelbak, maar vergeet het trekken van een caravan.

Bekijk dit antwoord