Laadpaal

Een "laadpaal" is een foutieve benaming voor laadstation. Een betere benaming voor een laadpaal is een "laadstation". Een laadstation kan 1 of meerdere laadpunten bevatten. Een laadstation op een paal kun je een laadpaal noemen, maar een laadstation kan net zo goed aan de muur bevestigd zijn.

Op EVFan worden dagelijks nieuwsberichten over laadstations, laadpalen en oplaadpunten geplaatst. Een ding hebben ze gemeen, je kunt er je auto opladen.

Laden bij een oplaadpunt met een Volkswagen ID.3
Laden bij een oplaadpunt met een Volkswagen ID.3 🔗

Links

Laadpaal FAQ


Kan ik een openbare laadpaal op eigen terrein krijgen?

Ik krijg veel gasten over de vloer die hier willen laden. Ik zie hier wel een mooi verdienmodel in. Hoe plaats ik een openbare laadpaal op eigen terrein?
+1
EVExpert
Dat is mogelijk met elke laadpaal die je aan kunt sluiten op een backoffice zoals die van Last Mile Solutions. Veel bedrijven die laadpalen installeren zijn wederverkoper van deze software. EVBox heeft een vergelijkbaar systeem genaamd Everon met iets minder opties.

Met de software kun je automatisch de laadkosten in rekening brengen aan de gebruikers van de laadpas die wordt gebruikt om het station te ontgrendelen en de laadsessie te starten.

Je kunt ook je eigen tarief instellen en de paal publiceren als openbare laadpaal op de verschillende apps/kaarten. Dit kan ook voor extra verkeer zorgen naar je laadpaal.

Het is niet mogelijk om via de gemeente een laadpaal op eigen terrein te krijgen. Die worden alleen geplaatst op openbaar terrein. Er zijn wel bedrijven zoals Engie die gratis een laadpaal willen installeren en exploiteren. Daar heb je wel een redelijk bezoekersaantal voor nodig. Zo hoef je echter geen risico te lopen en hoef je geen grote investering te doen.

Bekijk dit antwoord

Kan ik een laadpaal kopen zonder abonnement?

Ik heb een paar offertes opgevraagd, maar zodra je wat geavanceerde functies wil zit je direct vast aan abonnementskosten.
+2
EVExpert
De abonnementskosten zijn voor het in de lucht houden van de clouddienst die transacties op jouw laadpaal bijhoudt en eventueel automatisch verrekend. Als je een eenvoudige laadpaal wilt aanschaffen zonder deze functies, dan kun je kijken naar een Wallbox zonder abonnement.

Bekijk dit antwoord

Help! Ik heb mijn laadpas vergeten. Kan ik ergens laden zonder laadpas?

Dom dom dom, waar kan ik laden zonder laadpas?
+1
EVExpert
Bij FastNed kan dit. Misschien ook wel bij andere aanbieders.

Bij alle Fastned stations kun je betalen met een laadpas of met de Fastned app (door je laadpas, bankrekening of creditcard te koppelen).

Je kunt ook bij Fastned laden door direct met je contactloze bankpas/creditcard te betalen. Momenteel kan dit alleen nog op onze Franse stations en op sommige stations in Nederland. In de toekomst zal dit ook mogelijk worden in andere landen. Om op deze manier te laden, houd je je contactloze bankpas/creditcard tegen de betaalterminal aan en kies je vervolgens de juiste stekker. Doe nu de stekker in de auto om het laden te starten.

Voor het geval je geen laadpas of account in de Fastned app hebt, kun je ook bij hun laden zonder enige vorm van registratie. Scan hiervoor de QR code op het scherm van de lader, en betaal vervolgens via je Bankieren app of je creditcard.

Bekijk dit antwoord

Wat kost laadpaalkleven?

Wat zijn de kosten van "laadpaalkleven" bij een laadstation? Het is puur zuinigheid (gratis parkeren!) en gemakzucht waardoor automobilisten de auto niet weghalen nadat deze vol is.
+2
EVExpert
Dat kan zo'n 95 euro kosten, maar dit kan per aanbieder / gemeente verschillen. Er is een precedent in de gemeente Noordwijk:

Quote:

Een eigenaar van een elektrische auto werd door de rechter neergezet als ‘laadpaalklever’. Hij stond twee uur lang onnodig met zijn MG bij een laadpaal. De man kreeg een boete van 95 euro, maar ging in beroep. De rechter oordeelde dat de boete gegrond is en de EV-eigenaar de boete van 95 euro gewoon ontvangt. In de Algemene Plaatselijke Verordening van Noordwijk, waar de man woont, staat dat het verboden is om je elektrische auto met volle accu op een laadplek te parkeren. Ook in veel andere gemeentes is deze maatregel van kracht.

In Nederland werken veel gemeentes met een boetesysteem, maar in het buitenland kiezen ze soms voor een andere aanpak. Zo betaal je in Oostenrijk niet per kWh maar per minuut die jouw elektrische auto aan de laadpaal doorbrengt. Daar is ook niet iedereen het mee eens.

Bekijk dit antwoord

Hoeveel energie gaat er verloren bij (het laden van) een elektrische auto?

Ik hoorde dat er wel tot 25% van de energie verloren gaat bij een elektrische auto. Klopt dat? Hoe zit het met de efficiëntie?
+3
EVExpert
Klopt. Er zit zeker verlies in, maar elektrische voertuigen (EV's) zijn efficiënter dan hun tegenhangers op benzine. Een elektrisch aandrijfsysteem voor elektrische voertuigen is slechts verantwoordelijk voor 15% tot 20% energieverlies, vergeleken met 64% tot 75% voor een benzinemotor. EV's gebruiken ook regeneratief remmen om energie terug te winnen en opnieuw te gebruiken die normaal verloren zou gaan bij het remmen en die geen energie verspillen bij stationair draaien.

Het elektriciteitsnet bestaat uit wisselstroom (AC). Om te kunnen laden moet de wisselstroom in een "transformator" omgezet worden naar gelijkstroom (DC). Bij dit proces gaat 10 - 20% energie verloren. Deze transformator zit in de meeste auto's ingebouwd en bepaald de maximale laadsnelheid.

Bij een snellader zit de transformator in het snellaadstation. Er wordt (op de 2 extra aansluitingen) gelijkstroom met heel veel amperage naar de accu gestuurd.

EV's zijn 60% tot 73% efficiënt, afhankelijk van de rijcyclus. Als de energie die wordt teruggewonnen door regeneratief remmen wordt geteld (d.w.z. opnieuw wordt geteld wanneer het opnieuw wordt gebruikt), zijn EV's 77% tot 100% efficiënt.

Bron:
energy.gov/eere/vehicles/…

Bekijk dit antwoord