FinlandFinlands eerste elektrische bussen van BYD op de weg in Turku   Nobina, een van de belangrijkste...
Finlands eerste elektrische bussen van BYD op de weg in Turku


Nobina, een van de belangrijkste openbaarvervoerbedrijven van Finland en van heel Scandinavië, heeft 43 elektrisch aangedreven elektrische bussen van BYD’s 15-metermodel in gebruik genomen. BYD, marktleider in zowel Europa als op de wereld in elektrische bussen, levert voor het eerst bussen voor de Finse markt.

De eerste levering van 43 bussen is onderdeel van een grotere order van Nobina van in totaal 119 elektrische BYD-bussen, de grootste order ooit in Finland, en is tevens de eerste markt waar BYD de nieuwste 15-meteruitvoering inzet. De nieuwe vloot zal door Nobina worden ingezet in de stad Turku, gelegen aan de zuidwestkust van het land. De overige 76 elektrisch aangedreven BYD-bussen worden halverwege augustus geleverd aan Nobina voor de regio Helsinki. Ook deze order bestaat uit het nieuwe 15-metermodel, maar ook de bestverkochte 12-meterbus, de nieuwste 13-metervariant en BYD’s 18-meter harmonicabus.

Presentatie
Een gezamenlijk team van Nobina en BYD presenteert de elektrische bussen vandaag in de nabijgelegen stad Naantali, die vanaf morgen, als de bussen worden ingezet, eveneens profiteert van BYD’s elektrische vervoer. Bij de overdracht is het managementteam van Nobina Finland aanwezig, waaronder de heer Petri Auno, CEO van Nobina Oy; evenals de lokale Traffic Manager en het technische team; samen met de heer Lauri Jorasmaa, hoofd van de planning van openbaar vervoer, Föli, onderdeel van Turku Region Traffic.

15-meterbus
Nobina is het eerste openbaarvervoerbedrijf in Europa dat de beschikking krijgt over de nieuwste 15-meterbus van BYD, voorzien van drie assen en een lage instap. De bus beschikt over 47+3 zitplaatsen en een totale passagierscapaciteit van 90 personen. De nieuwste generatie ijzer-fosfaataccu’s van BYD maakt een actieradius van 400 kilometer (SORT-testcondities) mogelijk. Voorverwarming voor het passagierscompartiment zorgt voor een comfortabel klimaat aan boord en de chauffeur wordt in de geheel afgeschermde cabine beschermd tegen COVID-19.

Scandinavië
De 119 bussen die BYD levert aan Nobina versterken de positieve van BYD als leverancier van elektrische bussen in Noord-Europa. Meer dan 500 voertuigen zijn al geleverd of staan in bestelling voor openbaarvervoerbedrijven in meer dan 20 steden door heel Scandinavië. Inmiddels heeft het wagenpark van BYD in de noordelijke landen al meer dan 25 miljoen elektrische kilometers gereden, waarmee een indrukwekkende 25.000 ton aan CO2-emissie is bespaard.

IJzig
De succesvolle commerciële samenwerking tussen Nobina en BYD in Scandinavië begon in 2015. Op dit moment heeft Nobina meer dan 200 elektrisch aangedreven bussen van BYD in gebruik in steden en dorpen verspreid door Zweden, Noorwegen en Finland. Kortgeleden leverde BYD nog elektrische bussen aan Nobina voor buslijnen in de stad Piteå in het noordoosten van Zweden. De 12- en 13-meterbussen leveren daar prima prestaties. Piteå is de meest noordelijke locatie in Europa waar BYD-bussen rondrijden. Het ligt dicht tegen de poolcirkel op lengtegraad 65.31º noord en regelmatig daalt de temperatuur er tot ver onder nul en zijn er ijzige omstandigheden.

Routenetwerk
“Nobina Finland is buitengewoon verheugd dat er nu ook elektrische bussen van BYD worden ingezet in de regio Turku,” zegt Petri Auno, CEO van Nobina Oy. “We bedienen hier een uitgebreid routenetwerk, dus een groot aantal passagiers zal profiteren van de nieuwe bussen en een klimaatvriendelijke manier van openbaar vervoer.”

Profiteren
Isbrand Ho, managing director van BYD Europe, voegt daar aan toe: ”Dit is opnieuw een belangrijk moment voor BYD in Scandinavië, waar de markt duidelijk laat zien dat BYD de voornaamste leverancier is van elektrische bussen. Onze speciale relatie met Nobina is overduidelijk een win-winsituatie en we zijn vereerd in het prachtige Finland de grootste order ooit in dat land voor elektrische bussen te hebben gekregen. Maar wie er het meest van profiteren, zijn de passagiers in de elektrische BYD-bussen in en rond Turku, en later dit jaar in Helsinki. Zij ervaren een nieuwe manier van lokaal reizen en dragen bij aan een schone, duurzame toekomst voor iedereen.”

“Net als Nobina hebben we alle vertrouwen in de voordelen van het gebruik van de nieuwste 15-meterbus met extra grote capaciteit. Het nieuwe model zit vol met de nieuwste innovaties en bewezen BYD-technologie, en dat maakt dat deze bus significante operationele voordelen biedt als onderdeel van de gehele vloot,” besluit Ho. 🔗

Links