Accupakket

Een accupakket is een pakket van meerdere cellen die zo efficient mogelijk zijn samengepakt in een pakket. De ruimte tussen de cellen kan worden gebruikt voor verwarming of koeling van het pakket. Het moet ook zorgen voor stevigheid en brandveiligheid. Soms kunnen accupakketten worden gereviseerd. Bij accurevisie wordt gepoogd om eventuele defecte batterijcellen te vervangen.

Accupakket FAQ


Wat gebeurt er met accupakketten die afgedankt worden?

Iedereen heeft het er over dat accu's van elektrische auto's en zonnepanelen "het nieuwe asbest" worden. Is dat zo?
+2
Tinus
Heel veel afgedankte accupakketten zijn er nog niet, maar dit gaat zeker komen. De lithium-ion (Li-ion) accu’s die in hybride en volledig elektrische auto’s worden geplaatst, kunnen nog niet heel goed gerecycled worden, maar er wordt volop over nagedacht. Een vergelijkbaar scenario met asbest daken is dan ook niet op zijn plaats.

De li-ion-accu’s zijn complex en bevatten veel verschillende materialen. De accurecycling is op dit moment erg gericht op de terugwinning van aluminium, koper, nikkel en kobalt. Deze materialen kunnen ook worden teruggewonnen uit li-ion accu’s, maar dat is een veel moeizamer en daarmee ook kostbaarder proces.

Het lithium kan met deze techniek (verhitting) niet worden teruggewonnen omdat lithium niet intact blijft. Onderzoekers van de Amerikaanse University of California in San Diego hebben hier mogelijk de oplossing voor.

Ze hebben een manier gevonden om de batterij eerst zelf te ontmantelen en vervolgens op te lossen in een bad van lithiumzout. Na het drogen van het overgebleven mengsel kon het lithium weer opnieuw worden gebruikt. Via deze methode blijft de microstructuur van het lithium intact.

Naast dat het lithium hierdoor eindelijk gerecycled kan worden, zou de techniek van de Amerikaanse onderzoekers de helft minder aan energie kosten als andere technieken die nu worden gebruikt voor accu recycling. Een veel belovende ontwikkeling, al zal het nog een tijd duren voordat deze techniek op grote schaal beschikbaar zal zijn.

Bekijk dit antwoord